Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Vanatoare de crapi

marți, 25 octombrie 2011
"Ecsed, lacul de care te indragostesti de la prima vedere."
 
Situat la doar 50 km de Budapesta (Ungaria), lacul Ecsed te intampina cu o panorama rar intalnita pe lacurile de la noi din tara. De forma triunghiulara, este inconjurat in totalitate de copaci scufundati, de la mal pana la 10-15m, loc in care adancimea apei este de circa 9-15 metri.
 
 
 
Pe o latura este strajuit de un versant abrupt, zona in care diferentele de nivel (pragurile) sunt incredibile: apa “cade” de la 9 la 16 metri in doar 1 metru departare. Adancimile cele mai des intalnite sunt intre 10 si 20 de metri, dar exista si zone intinse cu adancimi constante de 25-30 metri. La circa 300 metri de mal exista un platou cu apa de 7,5-8,5 metri, strajuit de copaci scufundati. Alaturi mai este un mic platou cu adancime de 5-6 metri, loc in care se prinde foarte bine in anumite perioade ale anului. Un adevarat paradis al crapilor!
 
 
 
Lacul s-a creat prin inundarea unei foste mine de lignit, exploatare facuta atat la suprafata, cat si in versantul care acum strajuieste balta. Conform spuselor administratorului lacului, in zona versantului exista 3 galerii inundate care patrund adanc in munte, galerii situate la 3-6 m sub nivelul lacului. Despre lungimea lor nu se aminteste nimic, dar candva, minereul era scos cu vagonetii prin aceste galerii... acum, acolo, stau crapii!
 
  
Pescuitul se face de pe 6 pontoane special amenajate (cabana de lemn, paturi, scaune, mese, toalete ecologice, incalzitor, butelie, vesela, etc). Pe fiecare ponton pot pescui 2 pescari. Masa este inclusa in pret, fiind servita, zilnic, calda la ponton.
 
 
 
Din proprie experienta am observat ca cele mai productive adancimi sunt cele din zona pragului principal, cel apropiat de maluri si de copacii scufundati si anume 8-11 metri.
 
Momeala cea mai des folosita pe Ecsed este boiliesul, in special cel cu arome de carne: squid & octopus, crab, etc. Noi am folosit boiliesuri Senzor Pesca (aroma squid & octopus cu piersica) de 20 si 24mm si saculeti solubili umpluti cu pelete Claumar.
 
Majoritatea pescarilor folosesc carlige mari nr 1, chiar si 1/0, iar pe rig pun cate 2-3 boiliesuri de 20,24 si 30mm. Ideal este ca boiliesurile sa fie cat mai tari, altfel platica si somnul pitic ataca momeala din carlig.
 
Liniile principale de pe mulinete sunt de minimum 0,40 mm, cu inaintas mono de 0,60 mm (20-30 metri). Monturi cu plumb pierdut, plumb Grippa de 150-200g si obligatoriu balize care sa indice zona pescuita.
 
Recordul expeditiei noastre a fost un crap comun de 21,60 kg, scos dupa un drill care a durat 20 de minute si in care au fost implicati cel putin trei copaci scufundati…In schimb, vecinii de ponton, din Cluj, au reusit sa captureze un superb exemplar de 28 kg.
 
 
Am uitat sa va spun ca toate obstacolele submerse (copaci, vagoneti, sine, barne, etc) sunt acoperite de colonii de scoici care pot reteza chiar si firele textile. Din acest motiv, 7 dintre pestii intepati de noi n-au mai ajuns pe salteaua de receptie!
 
 
 
Cam asta ar fi lacul Ecsed, loc in care colegul nostru Cipica organizeaza expeditii pentru pescarii din Romania. 1 saptamana cu all inclusive (barca, baterii, 3 mese, cabana cu toate dotarile) costa 400 EURO / persoana. Rezervarile se pot face la 0726 011 944 (Ciprian Ene).
 
 
De retinut este ca in lac sunt numerosi pesti de peste 20 kg, recordul lacului fiind detinut de o “printesa” de 32 kg.
 
 
 
Text: Vladut Mateianu
Foto: Crapmania.ro
Unei persoane îi place asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Comentarii
Momentan nu există comentarii.