Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Furtuna in Delta Dunarii

marți, 29 octombrie 2013
Perioada: 8-15 Septembrie 2013
 
Locatia: "Insula" - Zona Crisan - Dunarea Veche
 
Membri expeditiei:
 
 
 
1.Odiosu’ (zis Sticlosu’, Berila, Sticles) – membru vechi al echipei, putinii dintre cei care se descurca in Delta doar cu cateva conserve si cateva sticle de votca. Conservele nu sunt chiar obligatorii.
 
 
 
2. Baros (zis Matzu, Tutankamont, Nemuritorul) – om de baza al echipei, bucatar innascut, dar fara prea mult talent, totusi prezentarea mancarii il face de departe membrul cel mai iubit al taberei.
 
 
 
3. Maestru’ (zis Georgescu, Un–Q ) – pescar vechi de Delta, cu capturi numeroase de crapi si somni capitali, de cativa ani retras din triunghiul mirific , probabil datorita greutatii. Are circa 130 kg!
 
 
 
4. Tibanu – mecanic auto, membru cu greutate al taberei, insarcinat cu montarea echipamentului de campare si relaxare. A se citi polog, corturi, paturi…
 
 
 
5. Lucica – hahol din Crisan, pescar de crap cu mijloace moderne (riguri, boiliesuri, etc), prieten de nadejdie si fin cunoscator al imprejurimilor.
 
 
 
6. Eu (zis Pilhan, Papara, Utz) – organizator de expeditii de asalt in Delta de peste 10 ani, inca in viata si fara sperante de a renunta la acest hobby.
 
Locatia aleasa este una in care venim de 5 ani. Am ales-o pentru ca era salbatica. Acum, din pacate (zic eu), datorita mie (zic ceilalti) trebuie sa ne rugam sa gasim un loc liber, multi pescari stiu ce rezultate am avut in aceasta zona si toti cred ca principalul atu este locul. In fine, descarcam calabalacul demn de o expeditie in jurul lumii, ridicam tabara in conditii decente, facem o nadire masiva la aproximativ 100 metri de mal (40-50 kg solubile Planet Impact, 1016 si SPD), apoi dam drumul la sedinta tehnica, cea care va stabili locurile de pescuit pentru fiecare precum si strategia pe care vom merge.
 
 
 
Strategia o facem impreuna, apoi mergem toti pe aceeasi linie, fara derapaje … poate doar cateva mici, partide scurte de stiuca si avat, cate o bibaneala din barca, sau un pescuit la somotei direct pe bratul Sulina.
 
 
 
Curentul linistit din zona ne permite sa pescuim cu plumbi de 100g, carlig nr 4, iar ca momeala folosim boiliesuri Senzor 1016 tari si solubile, de 20 sau 24mm. De asemenea, nopatea am avut rezultate foarte bune cu snowman, folosind pop-up 1016 verde fluo (anul trecut am luat la snowman peste 10 crapi sariti de 10 kg, dintre care cel mai mare a cantarit 15 kg). Vremea a fost buna, noaptea placuta, totul parea ca va duce la o alta iesire de vis, cu mult peste prins si odihna si voie buna la greu.
 
 
 
 Dimineata ne gaseste cu sculele in apa, fiecare pe locul lui si cu trasaturi dese la toti, carasi (intre 400 si 1 kg) si ciortani in jur de 1 kg. Se pare ca solubilele isi facusera efectul, aveam deja o parte de peste pe vad, asa ca am trecut la etapa a 2-a si anume o noua nadire (circa 20 kg) doar de bile tari, 20 mm.Schimbam si momeala de carlig, renuntam la solubile (moartea carasilor) si trecem pe bile tari de 20 mm. Nu schimbam cu mult rezultatele, totusi spre seara intra si primul ciortan de aproape 3 kg, ceea ce ne da sperante pentru noaptea ce urmeaza. Din pacate asaltul ciortanilor si al carasilor continua (la 30 minute daca nu tragea scoateai lanseta si gaseai pestele in ea - carasi mari) asa ca hotaram spre dimineata sa trecem pe bile tari de 24 mm si chiar 30 mm!
 
Odata cu schimbarea strategiei incepe si o ploaie mocaneasca, care coroborata cu pauza datorata lipsei trasaturilor ne impinge usor, usor catre corturi si catre sacii de dormit. Doar cei care merg la pescuit in locuri grele si e vreme urata stiu cat de mult conteaza sa ai un pat bun si un sac gros de dormit, accesorii care de multe ori pot face diferenta intre chin si comfort.
Trec alte 24 de ore fara mari schimbari (doar ca media pestilorcreste spre 2-2.5 kg), ploaie neintrerupta care ne da multe planuri peste cap, dar ne si subrezeste dramatic proviziile de votca…
 
 
 
Urmeaza dimineata zilei de joi, o dimineata cu un cer negru ca noaptea, care nu prevedea nimic bun. Luci, ca un adevarat ghid local ne da vestea cea proasta:
- Pregatiti-va de vijelie, pesti noi vine ea! Prapad o sa fie!
 
Nu a durat un sfert de ora si a inceput. Prima oara in viata cand am prins asa ceva in Delta, vant si ploaie torentiala care ne-a spulberat pologul (cort mare, inconjurat de plasa anti-tantari), dar a si crescut in 2 ore nivelul apei cu circa 10-15 cm, fapt care ne-a panicat mai mult decat fulgerele si tunetele care se succedau periodic, transformand insula noastra intr-o fortareata asediata din toate partile.
 
 
 
Corturile noastre Navigator XL si Senzor Comandor au rezistat eroic (doar stiu ce-mi trebuie in Delta, de aceea poate sunt si mai grele decat corturile normale), doar ca fiind prea aproape de apa si crescand nivelul Dunarii, apa a intrat in ele ca la ea acasa, transformand gentile cu haine de rezerva in adevarati bureti uriasi, dornici sa inghita cat mai multa apa tulbure.
 
Totul a durat 5-6 ore, apoi, brusc, norii s-au spart si a iesit cel mai frumos soare pe care l-am vazut vreodata. Odata cu soarele se trezeste si una dintre lansete sa faca o baie, noroc cu Baros care era prin zona de a oprit-o in drumul catre libertate, prinzand cel mai mare crap de pana atunci - 6 kg.
 
 
 
Scoatem hainele la uscat, trecem la repararea stricaciunilor si la reluarea partidei de pescuit, mai ales ca apa se retrasese la fel de brusc pe cat crescuse, iar crapul de 6 kg ne daduse aripi… Urmeaza 24 de ore de senzatie, cu pescuit exclusiv la bila tare 1016 de 24 mm, si fara pesti sub 2 kg, media undeva la 3-4 kg. Urmeaza si 2 “regine” de 10 si 11 kg, cu 2 driluri de senzatie, ambele finalizate in minciog. Maestru’ George este autorul capturii celei mai mari, de aceea in ultima seara este premiat in cadru festiv cu cupa adusa special de acasa, dar si cu un ropot de aplauze, ca unul a carui experienta si maiestrie tocmai fusesera dovedite…
 
 
 
In concluzie, furtuna in Delta a schimbat comportamentul pestilor, aducandu-ne de la agonie la extaz in 24 de ore! Acum, sincer, nici nu stiu daca la urmatoarea expeditie sa-mi doresc sau nu furtuna.
 
Vladut Mateianu
 
 
7 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
  • marți, 29 octombrie 2013 13:58

    Cristi Chiritoi : Frumos, interesant si educativ. Imi place, articol bun.

  • marți, 29 octombrie 2013 14:55

    niculae popescu : Se pune o singura intrebare ??? Crapii au fost eliberati sau trimisi la abator ??? Hai Vladut hai spune adevarul .

  • marți, 29 octombrie 2013 15:05

    vladut mateianu : Nici una , nici alta. Am mancat peste zilnic, Baros este un adevarat maestru al preparatelor bazate pe peste. Am luat si acasa, in limita bunului simt. Si am eliberat absolut toti pestii sun 1 kg, precum si pe cei mari.... Ieri m-am intors iar din delta, nu a mai mers asa bine, dar tot am prins bine...cam cat sa hranesti o scara de bloc ! :))

  • marți, 29 octombrie 2013 16:31

    Alexandru Florin Dinu : Frumos articolul. Totusi sa nadesti 120kg bile nu este la indemana oricui ... Noi cand am fost in delta anul asta am nadit 2 saci de porumb inmuiati in prealabil si vreo 10 mamaligi. Am avut ceva rezultate dar departe de reusitele voastre. Felicitari inca o data!

  • marți, 29 octombrie 2013 19:24

    Cornel Milea : Frumoasa expeditie, urmata de un articol minunat ce te indeamna s-o zbughesti direct in Delta. Apreciez la voi spiritul de aventura, aveti tot respectul meu. La urmatoarea misiune de genul asta ma luati si pe mine? Nu o sa va para rau. Felicitari!!!!

  • marți, 29 octombrie 2013 21:36

    Alexandru Cristescu : Bravo! Stau in pat,citesc si mor de ciuda ca anul asta ratez Delta pentru prima oara in ultimi 5 ani.

  • sâmbătă, 2 noiembrie 2013 11:14

    . romulus : Se pescuieste noaptea in Delta ??

  • sâmbătă, 2 noiembrie 2013 22:33

    marian popescu : COMANDO DELTA de Vladut Mateianu...ti-a prins bine cartea de la mine, aproape ca inca o mai stiu pe de rost

  • vineri, 8 noiembrie 2013 19:47

    Dilan A : Aferim, pescari pana la capat. Toata stima!