Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Jurnalul lui gor965: Atunci cand spiritul se stinge. Ce a fost Campionatul National de Crap si ce-a ajuns?

miercuri, 3 februarie 2016
Urmaresc discutiile de pe forum despre competitia nationala de pescuit la crap si pana mai ieri nu intelegeam exact ce se intampla, de ce sunt lucrurile in punctul in care sunt, de ce n-am evoluat cu deschiderea spre CN, exact in proportia in care au evoluat concursurile private.
 
 
 
Ei bine, cu o crestere semnificativa a masei de pescari angrenati in concursuri pe baltile de pe la noi, avem o diminuare a numarului de pescari implicati in CN. E adevarat, ca la un moment dat, am considerat si eu ca e un lucru normal, cat timp concentrezi valoarea intr-un singur punct, respectiv, aduni cei mai buni pescari din tara in cateva cluburi care isi fac loturi, si isi disputa titlul de campioni pe o balta buna. Iata, ca intre timp pare sa iasa in fata un factor neluat in seama pana de curand,  care contribuie decisiv la desfasurarea si dezvoltarea pe viitor a unei competitii de anvergura nationala. Acestui aspect lumea ii spune "spirit" sau "suflet" (spirit de competitie, sufletul intrecerii, aerul tare care iti da puterea sa crezi in tine, in puterile tale, sa crezi ca esti cel mai bun si ca poti invinge, oricand, oricum si pe oricine).
 
 
 
Insa, domnilor, spiritul CN-ului, daca nu s-a stins de tot pana acum, pare ca se indeparteaza si se tot duce catre alte zari mai bune. El era in sufletele si inimile tuturor celor care participau, inainte, din placerea de a concura la ultimul nivel, cu cei mai buni pescari din tara, fara prea multe constrangeri. Cum au aparut  aceste constrangeri, cum "s-a ales praful" de spiritul lor. Inregimentarea sub nu stiu ce forma, sub autoritatea nu stiu cui, contra a nu stiu ce sume, cu participare a doar a nu stiu cati, pe balta nu stiu care, doar la data de, doar in anumite conditii si multe alte motive, sunt amanunte care au omorat spiritul de competitie in cazul campionatului national.
 
 
 
Daca vorbim de o selectie nationala atunci unde-s cluburile din tara care participau alte dati? Unde-s pescarii din Timisoara, Oradea, Arad, Craiova, Sibiu, Cluj, Deva, Iasi, Piatra Neamt, Buzau, Galati, s.a.m.d? A murit pasiunea pentru pescuitul la crap sau sunt alte lucruri care i-au determinat sa nu mai participe. S-a stins spiritul de CN in ei, domnilor, iar cine a condus si a stabilit cum trebuie sa evolueze lucrurile pana acum a facut o mare greseala, nebagand in seama acest aspect.
 
 
 
Nu e posibil sa ai in cativa ani o crestere de peste 10 ori a numarului de competitii private, iar la CN sa constati scadere constanta, an de an. si sa nu faci nimic in sensul asta. E clar ca spiritul de competitie din campionat, unde pescarii participa pentru "glorie", nu poate face fata aspectului "material" din concursurile interne, gloria in cazul acestora beneficiind de o satisfactie financiara zdravana. Nu merge sa spui: hai la CN si da 2 000 de euro ca sa-ti dau o diploma, cand ai concursuri cu o taxa de 750 unde se pot castiga 10 000 euro.
 
 
 
Cei care au interes sa mearga la CN, ca sa-si confirme valoarea, atat personala, cat si cea de grup (fie ca vorbim de pescari individuali, cluburi oarecare, ori de un producator intern de nada) vor dori ca intrecerea nationala sa fie ceva exclusivist, cu o concentrare maxima a valorilor, insa privind mai in amanunt aceaste detalii. putem observa exact ce spuneam mai inainte: omoram spiritul campionatului, limitam accesul marei mase de pescari, nu dezvoltam nimic durabil, nu mai vorbim de interes media sau sponsori, ca una e sa spui ca sunt 5-6 loturi care fac un campionat national in week-end, pe balta X si alta e sa spui ca ai 20-25 de loturi angrenate, intr-o competitie nationala, desfasurata pe mai multe balti, pe o perioada mai indelungata de timp.
 
 
 
In 2010, aveam campionat in manse pe balti din tara (Tancabesti, Floreasca, Cetariu, Sacel, Lates, Bunget, Chiroiu, Moara Vlasiei 2) si umblau o multime de cluburi de la Ana la Caiafa, jucand "tintar" pe harta Romaniei, fara sa se planga cineva ca e drumul lung, taxa mare, arbitri scumpi, balta prea mica, etc. Lotul Ovidius a pescuit prima mansa tocmai la Oradea, la peste 600 km de Constanta, apoi baietii din Timisoara, Carp West - APS Banatul, au batut drumul, de doua ori, pana in sudul tarii, prima data la Floreasca si a doua oara la Chiroiu. Cei de la Piatra Neamt si Cluj au pescuit la Tancabesti, apoi bucurestenii si cei din Cluj au mers in Moldova, la Lates, si tot asa s-au disputat etape eliminatorii si s-au cernut campionii in final.
 
 
 
Multe ar fi de spus, dar acesta era spiritul CN-ului de atunci, chiar daca mai ieseau discutii, sau se lasa cu suparari, oamenii erau mai implicati, mai plini de viata de competitie. Voia lumea sa fie prezenta, sa concureze cu cei mai buni, sa imbrace tricoul de campion si, mai presus de toate, sa mearga la mondiale. Acum nu mai vad emotia de atunci, vad ca incrancenarea de pe plan sportiv e devansata de cea din plan financiar-profesional, nu mai vad bucuria de a te intrece cu cat mai multe loturi puternice, nu mai vad urma de unitate in decizii. Vad cativa oameni care voteaza niste propuneri, in graba, si ulterior analizeaza ce-au decis, pe forumuri. Se pare ca pe cei din restul tarii i-am uitat ori ca parerea lor nu mai conteaza si e pacat. Nu cred ca un grup de elita foarmat din cateva cluburi cu "dare de mana" e un lucru rau in fenomen, insa cred cu tarie ca vorba romaneasca: "unde-s multi, puterea creste" are valoare si  poate avea efecte benefice in competitia de nivel national. Poate atunci cand interesele vor deveni comune si deciziile se vor lua in deplina cunostinta de cauza de catre majoritatea pescarilor de crap, spiritul competitiei nationale va reveni.
 
Fir intins tuturor! 
 
 
 
George Iorga
gor965 
9 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
Momentan nu există comentarii.