Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Jurnalul lui gor965: Bilant de sezon - despre baltile de crap, din 2016

marți, 10 ianuarie 2017
S-a incheiat si 2016, al optulea sezon in care mi-am petrecut aproape toate zilele mele libere pe balta, la concursurile de pescuit de crap. Am socotit ca am fost plecat de acasa 93 de zile si am tot batut cam aceleasi balti de cand am inceput sa fac treaba asta.
 
Pe unele am ajuns mai des, pe altele mai rar, insa n-a fost o alegere proprie, ci pur si simplu au fost balti pe care s-au desfasurat mai multe concursuri si balti pe care au avut loc mai putine (evident, ma refer la concursurile la care eu am fost invitat). Daca ar trebui sa fac un top al acestor lacuri, as fi cu siguranta incurcat de caracteristicile lor, in sensul in care, in functie de criteriul principal folosit la selectie, podiumul s-ar tot schimba.
 
Cum nu sunt un impatimit al pescuitului pe incinte ingradite, eu practicand pescuitul la liber, pe Dunare, criteriile dupa care m-as ghida sa departajez baltile, ar fi cele folosite in a le alege ca gazde ale concursurilor. Populatia piscicola, densitatea, talia crapilor, facilitati de acces (drumuri amenajate, pontoane, toalete, etc.) sunt cateva criterii de care se tine cont atunci cand sunt organizate competitii pe baltile de la noi.
 
moara vlasiei 
Dupa incheierea sezonului trecut se poate observa ca sunt cateva balti de la noi care sunt detasate in preferintele concurentilor, fiecare punctand decisiv cu o insusire proprie. Cel mai bun exemplu e Moara Vlasiei 2 care are de departe cea mai buna densitate de peste mare capturat anul trecut in regim de concurs. Statistic vorbind, 60% dintre cei mai mari crapi comuni prinsi anul trecut in concursuri, au fost pe Moara Vlasiei 2, restul fiind capturati pe alte doua lacuri de top de la noi, Corbu si respectiv Hermes Peris.
 
moara vlasiei 2 
Cel mai mare crap comun prins in 2016 in concursuri, de aproape 27 kilograme, a fost capturat tot pe Moara Vlasiei 2. De mentionat faptul ca, pana in urma cu 2 ani, balta nefiind furajata, captura unui intreg sezon de concursuri nu depasea 20 kg. De fapt, in urma cu cativa ani nici nu prea ne inchipuiam balti de concurs pe care sa vezi prinsi zeci de crapi intre 18-27 kg. Usor, usor ne-am schimbat gusturile in materie de pescuit la crap si nu mai tintim catre darmarea recordurilor la cantitate de ciortan si apreciem mai mult capturile cele mari.
 
moara vlasiei 2 
Castigarea unui concurs cu 700-800 kg e ceva uzual, in schimb o captura de 22-25-27 kg reprezinta o performanta. Nu degeaba concursurile pe calitate, Best 5-7-10 crapi, sunt majoritare in lista competitionala de anul acesta. Am mai spus-o, pescuitul la peste mare dupa ce ca e mai palpitant in regim de concurs (lumea sta cu sufletul la gura pana la final), e mult mai lejer din punct de vedere fizic si mai putin costisitor fata de pescuitul dupa cantitate.
 
lacul corbu 
Revenind la criteriile de departajare ale lacurilor, daca ar fi sa apreciem gradul de echilibrare, Corbu cu sectoarele ei luate separate ar fi, cred eu, balta numarul unu. Nu degeaba multi o considera principala si unica gazda a campionatului national. Lucrul care s-a observant cel mai tare in 2016 la Corbu a fost legat de schimbarea continua a comportamentului pestilor. A existat tot timpul o inconstanta in conduita pestilor pe parcursul unui sezon. Au fost perioade cand a mancat foarte bine pe toata balta, au fost perioade cand am avut sectoare fara activitate si sectoare care mergeau bine in acelasi moment, am avut perioade in care crapii nu s-au hranit deloc ori s-au hranit mult prea departe de mal ori, au fost momente in care pe un anumit sector s-au prins pesti multi, de talie mare. In concluzie, orice concurs desfasurat pe un anumit sector are parte de echilibrarea oferita de modul cum e amenajata balta, insa un concurs la care sa combini rezultatele din sectoare diferite va avea o doza mai mare de “element surpriza”, comportamentul pestilor putand fi diferit in functie de conditiile de timp si vreme.
 
hermes peris 
Balta cu cea mai mare ascensiune in preferintele pescarilor amatori de concursuri a fost Hermes Peris, numarul de concursuri de aici blocand la un moment dat accesul multor pescari la o partida de placere. Mai repede gaseai loc de pescuit in concurs decat sa gasesti o perioada in care sa-ti faci o rezervare pe un loc de pescuit la liber. Balta a oferit rezultate excelente in concursurile din cursul anului si doar spre final, cand apa s-a racit mult prea devreme , coroborat cu poate o suprasaturare a pestilor, acestia s-au retras pe zona cu apa adanca si n-au mai avut apetitul de alta data. Comportamentul pestilor de aici e influentat mult de vreme (temperatura, vant, ploi), asa ca la concursuri de multe ori e dificil de anticipat inainte de start, care va fi mersul baltii.
 
hermes peris 
Primavara, clar, pestii au tendinta sa urce pe zona cu apa mai mica, iar toamna coboara spre zona cu apa mare, insa toate modificarile de vreme si de nivel al apei dupa eventuale ploi, ori perioade de seceta, duc la schimbari de comportament al pestilor care circula pe diferite trasee dintr-un cap in altul al baltii. Pe Hermes lucrurile sunt in continua schimbare, se vor mai face multe amenajari exterioare (gard imprejmuitor, casute pe jumatate din standuri, terasa cu restaurant, etc.), se va popula iar cu pesti de talie medie si mare si cum e iar in vizorul multor pescari, va fi cel mai probabil lider de concursuri si in 2017.
 
Sarulesti 
Singura balta pe care se fac frecvent concursuri de tipul plantat ramane Raduta Lake - Sarulesti. E lacul care pe langa aspectul natural-salbatic oferit de peisajul inconjurator, inca iti mai ofera acea senzatie de nou, de necunoscut, ce te pandeste de sub apa. In 2016, Sarulestiul detine recordul la capturile concursurilor, scoicarii ce populeaza aceasta acumulare fiind de dimnsiuni foarte mari. Recordul oficial e acum de 30.50 kg, acesta fiind si cel mai mare peste prins in regim de concurs din Romania.
 
Sarulesti 
Pe Sarulesti poti avea zero trasaturi in 5 zile sau poti face partida vietii tale prinzand cativa pesti trecuti de 25 kg. E o balta grea, capricioasa, cu peisaje si-o atmosfera de vis, care pune la incercare rabdarea, dar si priceperea concurentilor. Poate cele mai faine imagini de peisaj eu le-am facut la Sarulesti, balta daca e s-o iei la pas, nu-ti ajung zilele dintr-un concurs s-o vezi pe toata. Baltile mici le “citesti” repede, le afli imediat zonele fierbinti, stii unde sa pandesti o captura, o imagine de neuitat, in schimb pe un lac precum Sarulesti, totul tine de necunoscut, de sansa, de inspiratie si daca-ti plac astea, nu te plictisesti niciodata.
 
Green Paradise 
Tot la capitolul balti dificile as include si Green Paradise, un lac mic, cochet, inconjurat de dealuri, cu un peisaj deosebit. Am mai scris despre asta, Green Paradise are o zona cu apa extrem de adanca fata de lacurile obisnuite din zona de ses de la noi, si pescuitul tinde mai mult catre zona de finite, de arta, de multe ori pestii putand fi prinsi intre ape. Nu merge ca pe alte balti cu nadit masiv cu bulgari, pescuit cu momitoare grele si alte lucruri care merg la ciortan viteza. Balta asta e deosebita, pretentioasa, unde mai degraba prinzi cu echipament si tehnica de feeder decat cu scule si tehnici de crap.
 
greaca cercani 
Ultima balta vizitata de mine anul trecut a fost Greaca Cercani, o balta mica si schimbata fata de anii din urma. Gazda primitoare ca de obicei, nivelul apei mult mai sus, populatia de peste mic – impresionanta si enervanta pe alocuri. Datorita deschiderii mai mari catre pescuitul de placere (cu retinere de peste pentru consum), Greaca Cercani este populata des cu cantitati impresionante de peste mic, lucru ce face ca pescuitul de competitie de aici sa se desfasoare in conditii destul de grele.
 
greaca cercani 
E foarte mult de munca pentru ca sunt trasaturi foarte dese, iar capturile sunt mici. Sunt in balta si pesti mari, dar distributia acestora pe intreaga suprafata a baltii e inechitabila, acestia preferand doar 2 zone, respectiv mijlocul baltii si capatul din dreapta al baltii.
 
corbu lake 
Pentru 2017, pe langa competitiile de pe baltile mentionate de mine mai sus, mai sunt anuntate concursuri pe alte cateva balti, respectiv Doripesco, Teiu si Cenusaru, ultima fiind o balta noua, dedicata pescuitului de competitie, in care la sfarsitul anului trecut s-a introdus o cantitate impresionanta de crap mediu si mare. Pe parcursul anului cu siguranta ca vor mai fi anuntate si organizate diferite concursuri pe alte balti, unele debutand, altele facandu-si numele mai cunoscut.
 
george iorga 
Personal mi-as dori sa vad o revenire a Tancabestiului, chiar si pe un concurs de plantat, ca sunt sigur ca asa o balta superba nu are cum sa ramana in afara preferintelor pescarilor de competitie de la noi. Tancabesti e o balta care daca ti-a fost draga o data, apoi ti-e draga toata viata.
 
Tuturor, fir intins in noul an!
 
George Iorga
gor965 
5 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
  • marți, 10 ianuarie 2017 21:22

    Doru Sirbu : Tancabesti?...Ce amintiri....

  • miercuri, 11 ianuarie 2017 11:02

    Alexandru Florin Dinu : Cred ca un concurs cantitate/calitate la tancabesti cu taxa 2000 lei anuntat azi nu are nevoie de mai mult de 2 saptamani pt a se achita integral

  • miercuri, 11 ianuarie 2017 19:45

    George Iorga : Calitate-Cantitate pe 2 sau 3 sectoare !