Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Jurnalul lui gor965: De la Party la Best in 10 zile

joi, 10 iulie 2014
Trecem mai departe in analiza noastra cu un concurs ce a debutat la 1 Mai, pe balta Sulimanu – Party Cup Bengerbier, 1-4 Mai 2014. Daca am scris Party, e de la sine inteles cam ce caracteristica principala poate avea o asemenea intrecere la care unul din sponsorii principali pune la bataie cateva zeci de butoaie cu bere rece si gratis … prietenii stiu de ce.
 
 
 
Data fiind configuratia baltii (se poate pescui de pe 2 maluri) si pentru ca existau si cateva premii puse in joc, s-a cazut de acord ca cei care vor mai intai de toate sa socializeze sa fie lasati sa-si aleaga locurile de pe sectorul A, cel cu teresa si dozatorul de bere in vecinatate, iar cei care vor sa se relaxeze de 1 Mai prin pescuit s-o faca linistiti pe sectorul B. Uite asa s-a impacat si capra si varza.
 
 
 
 
Desfasurarea concursului are o linie cunoscuta, intrucat e una traditionala, acompaniata de sloganul "Nu bei - Nu prinzi!". Acum, sa fiu sincer, mie nu mi s-a parut adevarata “legenda” asta, pentru ca am fost la un moment dat intr- un stand sa cantarim si toti 3 membrii ai echipei erau atat de cuprinsi de “traditie” incat nu stiau nici unul daca au prins ceva sau nu. Unul spunea ca ceilalti au prins un peste, colegii lui nu-si aminteau … i-am intrebat pe vecini daca i-au vazut in drill, am cautat dupa picheti, dupa saci de pastrare in apa … ce sa mai, dozatorul s-a dovedit mai tare in pescuit decat bravii nostrii eroi.
 
 
 
Cu exceptia a 3 echipe care n-au mai incaput pe sectorul B si s-au luptat intre ele pentru podiumul de pe sectorul A, restul echipelor de aici s-au “afiliat” la specificul de Party al concursului, zona si timpul fiind propice socializarii intre pescari. Berea a fost la liber, gratarul a mers aproape la foc continuu, s-a facut plaja … s-a jucat pana si fotbal. Peste au prins mai bine cei de pe B-uri, unde echipa castigatoare (Focus Carp Team - GHERGHE CATALIN - SAMFIRA ILIE - ULAN PAUL) a reusit o medie foarte buna la calitate, cu 48 kg din cei mai mari 5 crapi.
 
 
 
Din cele constatate statistic, mai ales prin prisma celui mai mare crap prins pe fiecare sector, standurile din zona B tin pesti mai mari, captura de aici avand 12,3 kg, fata de cel mai mare crap de pe sectorul A ce a cantarit doar 4,7 kg. Una peste alta, un concurs frumos, cu o traditie si-un specific aparte, ce completeaza panoplia concursurilor de pescuit din Romania.
 
 
 
In 5 mai am sarit insa intr-un alt registru cu urmatorul concurs - Cupa Natiunilor, desfasurat la Sarulesti, 5-10 Mai 2014. Au fost 70 de echipe la start, din vreo 17 tari … s-au punctat cei mai mari 5 crapi, de unde si brand-ul de acum - BEST FIVE … S-a pescuit din mana, cu 6 lansete, timp de 116 ore si mai ales, au fost premii pe masura.
 
 
 
Ajung pentru prima data pe Sarulesti si ma uimeste discrepanta zonelor de pescuit pentru ca ba te simti ca pe o balta normala, cu plauri, ba te simti la Dunare, pescuind in agatatura ori in praguri, ba sunt zone cu case in spatele standului si-ti canta toate orataniile in cap, ba ai case sub apa si pescuiesti printre ziduri, ba esti izolat intr-o rapa uitata de lume, si tot asa, e un amalgam unic si incantator de standuri de pescuit.
 
 
 
Cu o seara inaintea startului a plouat extrem de tare, lucru ce a pus la incercare nervii multora, deplasarea pe standuri facandu-se in contidii foarte grele. Dupa 3 zile de pescuit aveam mai multe echipe care luptau pentru marele premiu, orice peste mai mare de 15-20 kg, putand oricand sa propulseze o echipa din primele 10 pana pe podium. Printre ele si o echipa din Romania care era asa un fel de legenda “rurala” in zona Sarulesti, datorita faptului ca pescuind 99% doar pe aceasta balta, cunosteau foarte bine stilul si locurile de pescuit, astfel ca destul de des se gaseau la finalul concursurilor printre castigatori. Prevazatori, organizatorii, au hotarat ca pentru spulberarea oricaror suspiciuni, echipa in cauza si standurile vecine sa beneficieze de o supraveghere in plus. Chiar daca gestul pare deranjant, pozitionarea unui arbitru intre 2 echipe vecine care se bat la podium (echipa Lazar-Dorel si echipa Iohann-Badica), e o miscare ce inlatura orice dubiu asupra corectitudinii desfasurarii concursului, lucru de care in final au beneficiat inclusiv castigatorii (Alex Lazar-Dorel Popescu), nimeni nemaipuntand sa le conteste victoria, pentru ca in ultima dimineata au capturat de fata cu observatorii din acea zona (inclusiv arbitrul sef Gabi Calota) 2 crapi cu ajutorul carora au detronat echipa din Bulgaria (Petko Petko-Stalyo Atanasov-Radomir Hristov), care conducea clasamentul in ultimele 4 zile.
 
 
  
Tot pe final a venit si lovitura de teatru legata de captura, cand pestele ce detinuse recordul vreo 3 zile, un crap superb de 21,9 kg prins de Dan Badarcea - Radu Liandru - Marius Din, este inlocuit de un crap scoicar, prins de echipa Ghita Costin - Vasile Baboieru - Cosmin Tudor. La capturarea lui au asistat standurile vecine, iar instiintarea staff-ului a venit telefonic de la o echipa de arbitri care au urmarit drill-ul prin binoclu si care au mentionat verbal: "Ghita, Baboieru si Cosmin au scos ceva din apa … mare, negru si urat … de nu le incape in salteaua de primire". Acesta a fost singurul din aceasta specie prins in concurs, iar la capitolul amur am bifat 3 exemplare, celui mai mare dintre ei acordandu-i-se si un premiu special.
 
 
 
Mai mentionez ca desi mie mi s-a parut apa cam rece pentru aceasta perioada (balta are “recul”, adica se raceste si se incalzeste mai greu datorita suprafetei si adancimilor mari), am asistat totusi la batai ale crapilor - ritualuri de imperechere - pe diferite zone ale baltii.
 
 
 
Majoritatea pescarilor spuneau ca au prins doar masculi, iar cand le-a intrat o captura mai mare nu au putut s-o scoata, regretul multora fiind acela ca s-a pescuit doar din mana … ca cine stie, daca puteau sa intre cu barca in drill, am fi vazut mult mai multi crapi mari de Sarulesti.
 
 
 
Una peste alta, un super concurs, pe o balta pe cat de frumoasa pe atat de grea … o balta pe care probabil treci intr-o partida de pescuit de la agonie la extaz (sau invers) in cateva minute, pentru ca niciodata nu stii ce captura ai in carlig, ori daca o simti, te trec toate transpiratiile (daca nu te imbolnavesti de nervi) pana apuci s-o vezi pe saltea.
 
 
 
Cam asta e farmecul pescuitului pe o astfel de balta, in functie de norocul pe care-l ai la tragerea la sorti a standului, poti sa faci partida vietii tale.
 
 
 
George Iorga
gor965
6 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii