Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Jurnalul lui gor965: Febra concursurilor

vineri, 28 februarie 2014
Cu ceva timp in urma, in domeniul pescuitului la crap, a inceput o goana dupa competitii, care s-a lasat cu o febra... o febra a concursurilor. Initial am considerat ca e ceva trecator, mai ales ca peste societatea noastra de vreo 3-4 ani s-a abatut criza financiara ce afecteaza inca toate domenile si mai tot mapamondul. Si cum pescuitul la crap e un hobby destul de scump, se intrezarea o diminuare a cererii pe acest segment (de competitii). Iata insa ca spre surprinderea mea, si poate si a altora, piata aceasta a luat amploare si si-a modificat structura pe baza unei cererii tot mai mari si mai bine diversificate. Cu alte cuvinte piata asta a concursurilor a suferit modificari ale caracteristicilor principale, atat din punct de vedere organizatoric, cu tot ce implica treaba asta legat de preturi pentru inchirierea baltilor, arbitraj si mediatizare, cat si din punct de vedere al participantilor, ale caror preferinte sunt acum diverse.
 
Daca inainte concursurile erau mai putine si mai tari, prin prisma valorii echipelor participante si a taxelor de concurs, acum am ajuns sa avem atat concursuri puternice cat si concursuri mai usoare, concursuri de debutanti, concursuri cu taxe mici sau concursuri unde se pune mai mult accent pe partea de socializare.
 
 
 
Sunt pescari de competitie care prefera concursurile mai tari, cu premii mai mari, sunt pescari care prefera concursurile mai usoare, fara premii in bani si sunt pescari care prefera concursurile tematice, de socializare. Ne aflam la momentul in care pistele de concurs s-au inmultit, la fel si organizatorii si numarul de echipe debutante in sistem. Diversificarea concursurilor e mai mare decat ne-am fi asteptat cu cativa ani in urma:
 
- avem concursuri cu taxe ceva mai mari mari (selective), care au implicit si premiile foarte mari (in general cele cu
traditie, consacrate, gen Crapmania, Boiliesmania, Senior Trophy - de pe Tancabesti);
 
 
 
- concursuri cu participare internationala (gen Best Five - anul acesta pe Sarulesti, Cupa K-Karp – Doripesco sau Cup Rig de la Corbu, aceasta din urma fiind totodata un bun antrenament pentru loturile nationale ce vin la Campionatul Mondial);
 
 
 
- concursuri preferate de o elita a pescarilor de competitii (mai vechi si mai experimentati, cum sunt intrecerile pe loturi, gen Best Team care se anunta la Moara Vlasiei 2, sau cele de plantat anuntate pe Sarulesti)
 
 
 
- apoi, avem aconcursuri cu taxe si premii modice sau doar cu premii in trofee, pe balti pana nu demult prohibitive (gen Debutmania, mai nou Cupa Seniorilor de pe Tancabesti);
 
 
 
- avem concursuri cu taxe mici, pe balti si cu echipe care au intrat de curand sau acum intra in sistemul competitional (concursurile anuntate pe lacurile Sulimanu, Hermes Peris, Green Paradise, Magura 9, Greaca Cercani, Teiu);
 
 
 
- avem concursuri tematice (Cupa Juniorilor - Hermes Peris), de socializare, in care concurentii vin in familie (gen Cupa Armonia care se tinea pe Solacolu), concursuri improvizate (de casting), concursuri cu regim special, caritabile sau organizate de societati ori persoane din afara domeniului pescaresc. In categoriile acestea de concursuri se gasesc foarte multe (anunturile lor sunt postate pe forum).
 
Intr-un cuvant, oferta de concursuri la acest moment e suficient de mare pentru cererea existenta pe piata si daca mai sunt lucruri la care inca se mai pot aduce imbunatatiri, acestea sunt legate strict de partea organizatorica, care are datoria de a se plia cat mai repede si cat mai bine pe ce-si doresc concurentii. Ma gandesc in primul rand la faptul ca s-a ajuns cumva la un anumit standard in concurs, iar noile balti si noii organizatori trebuiesc sa atinga si de ce nu sa depaseasca acest standard. S-a observant in ultimul timp ca atunci cand o organizare nu intruneste anumite conditii, pescarii isi exprima nemultumirile public, lucru destul de deranjant, ce are ca efect o reticienta pe viitor fata de concursurile organizate pe o anumita balta, de catre un anumit organizator. Dupa cum spuneam la un moment dat, personal, am fost cumva surprins de evolutia sistemului competitional de la noi. Mentinandu-ma inca in randul pescarilor amatori, mi-e mai greu sa inteleg de unde isi trage seva aceasta cerere in crestere pentru pescuitul in regim de concurs. Parca dintr-o data pescuitul simplu, de placere nu mai e suficient pentru multi pescari de crap, ca sa nu mai spun ca pescuitul de competitie presupune cheltuieli suplimentare, timp in plus petrecut pe balta, la antrenament, la fabricat si testat nada, etc.,etc.
 
 
 
Cu toate astea, dupa cum am exemplificat mai devreme, numarul concursurilor a crescut semnificativ, de unde deduc eu ca si pescarii ce-si doresc sa participe e in crestere... altfel, degeaba s-ar organiza 3 concursuri pe saptamana daca nu s-ar ocupa locurile la nici unul. Am ajuns intr-adevar la un astfel de nivel cu concursurile, incat sunt perioade in calendar cand intr-o saptamana avem 3-4 concursuri in desfasurare pe diferite balti. Daca ar trebui sa explic totusi fenomenul in sine as spune ca per ansamblu concursurile s-au structurat ca intr-o liga profesionista, pe divizii, asa incat o echipa, dupa ce se rodeaza suficient in pescuitul de placere, accede la inceput in concursurile mai mici (si mai numeroase) apoi, usor usor, acumuland experienta, debuteaza in concursurile mai tari (mai putine de fel). Cam asta ar fi logica fireasca a lucrurilor, pentru ca daca am presupune ca intr-o saptamana se organizeaza 3 concursuri foarte tari, in general agreate de pescarii cu mare experienta si placere de a concura intr-o companie selecta, e putin probabil sa gasim toate locurile ocupate. Coborand, hai sa spunem asa, in diviziile secunde, gasim cu mult mai multe echipe doritoare de concursuri cu taxe mici, cu premii medii, pe balti bune si evident, numarul posibil de competitii dedicate acestora poate fi mai mare.
 
 
 
Facand o paralela intre sistemul de competitii private de pescuit la crap si mediul economic am putea spune, pe buna dreptate, ca dezvoltarea ofertelor de concursuri a dus la echilibrarea pietei, cererea fiind pe deplin satisfacuta la acest moment, iar singurul lucru de care ar trebui sa ne temem ar fi o inflatie, mai exact, posibilitatea ca oferta sa depaseasca cererea la un moment dat, rata de multiplicare a concursurilor devenind mai mare decat rata de multiplicare a echipelor de pescari ce intra in fenomen. N-ar fi o problema prea mare pentru nimeni, ca nu stiu balti, administratori, organizatori sau pescari, ce traiesc exclusiv de pe urma concursurilor, dar cred s-ar bagateliza prea mult notiunea de concurs, de competitie.
Ramane de vazut cum vor evolua lucrurile in acest domeniu, mai ales ca anul asta e cred cel mai incarcat din punct de vedere competitional, iar in ceea ce privesc exclusiv gusturile pescarilor, acestea difera atat in timp, cat si de la un grup la altul.
 
 
 
George Iorga
gor965
7 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Comentarii
Momentan nu există comentarii.