Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Jurnalul lui gor965: Iarna nu-i ca ... grila!

luni, 24 noiembrie 2014
Parafrazand celebra “bula” emisa de un plesuv demnitar roman, fac in cele ce urmeaza un mic rezumat asupra unui concurs cu o frumoasa traditie (Cupa Iernii ajunsa la editia a VIII-a), desfasurat pe o vreme crancena la Moara Vlasiei 2.
 
 
 
Sa zic eu ca am mai suferit pe balta pe o vreme asemanatoare cu un an in urma, la Boiliesmania. Acum, fata de atunci, pe langa vant napraznic si ploaie rece, pe la jumatatea concursului ne-am trezit si cu ninsoare viscolita de parca eram in mijlocul anotimpului rece, nu al toamnei. Ca un facut, denumirea concursului a stabilit cum trebuie sa fie vremea pe timpul desfasurarii concursului, cu toate ca data din calendar ne arata ca suntem la mijlocul toamnei. Ma leg mai mult la inceput de aspectele vremii pentru ca acest concurs are o desfasurare mai aparte, cu schimbari de standuri la 20 de ore de pescuit, cu sectorizarea valorica a baltii, cu un clasament general facut din puncte acumulate in cele 3 manse din 2 clasamente separate, calitate-cantitate, mai nou cu o grila de standuri valorice impuse si cu rezultate partiale secrete.
 
 
 
 
Ei bine, cu toate socotelile astea facute ca sa se echilibreze sansele si sa se reduca noncombat-ul, nimic nu s-a putut pune in calea vremii care a reusit sa incurce totul dupa prima mansa, modificand substantial mersul baltii. Ganditi-va doar ca standul din padure, care de obicei da si 500 kg intr-o seara, a dat in ultima mansa 1 singur peste de 4 kg. Am trait un sentiment de frustrare pentru ca dupa cat ma chinuiesm sa fac grilele alea valorice, cu conditii impuse (sa nu fie 2 la fel, sa se interschimbe concurentii in manse si sectoare diferite, sa nu existe duble invecinari) vad ca dupa schimbarea vremii pestele nu mai raspunde normal si implicit valoarea standurilor nu mai ajuta si nu mai sustine sistemul de concurs pe grile.
 
 
 
Echipe care sperau la un punctaj bun in mansa a doua sau a treia, de pe locul bun sau mediu rezervat in grila, n-au reusit treaba asta si nu era nimic care sa tina de vointa lor ... pur si simplu, cu vremea care a modificat comportamentul pestelui, nu se putea pune nimeni ! Ca exemplu, echipa Dragan-Pripon-Culita a avut poate cel mai constant parcurs in primele 2 manse, obtinand un loc 1, un loc 2 si 8 puncte la general. Fatidic, in ultima mansa, ei nu reusesc sa prinda cei cinci crapi cu care sa puncteze la clasamentul de calitate si termina cu un punctaj mai mare decat cumulul celorlalte 2 manse, respectiv 8,16 puncte.
 
 
 
Pe de alta parte, castigatorul din acest an, Tata Nitu, dupa ce a terminat cu 2 puncte in prima mansa, in mansa a doua a iesit de-abia pe locul 6 pe sector si a incasat 8,40 puncte. Cu toate astea, in ultima mansa, pe fondul racirii puternice a apei, pescuind de pe standul A4 - Ponton 4, reuseste un rezultat de exceptie, prinzand o treime din toata cantitatea prinsa pe toata balta in ultima zi de concurs. Cu doua clasari pe locul 1 si un loc 6, Tata Nitu-Gabriel Popa-Marian Adespi castiga locul 1 la general si marcheaza oarecum singura mica exceptie a clasamentului, in conditiile in care, Tata Nitu participa de 8 ani la aceasta competitie si niciodata nu a prins podium-ul. Mai departe, daca ne uitam atent la restul echipelor care au intrat la premiere, nu gasim nici una care sa fi fost o surpriza sau sa fi fost avantajata exclusiv de vreme ori de sistemul de concurs pe grile. Pur si simplu in top 8 sunt 7 echipe care de obicei prind podiumul aici:
 
-Mircea Neacsu-Vali Preda-Dan Arghirescu (Green Lake-CC Corbu)
-Maty-Florin Mirea-Dany Mateescu
-Dan Mitranescu-Cornel Vasile-Viorel Calugarescu (Senzor)
-Bogdan Dragan-Mihai Pripon-Ghe. Clampa (Carp United)
-Marian Constantintin-Zangolea Cristian (X-treme Baits)
-Mihai Alexandru-Florin Masu-Ionut Voicu (C-I Carp Team)
-Iohann Kraus-Nelu Capitanu-Cristi Aciubotaritei (C-I Carp Team)
 
 
 
Referindu-ma acum doar la modul de desfasurare a competitiei, trebuie sa mentionez ca dupa cativa ani, de cand tot incercam sa echilibram sansele de concurs, mie personal acum mi-a fost cel mai greu, avand ingrata misiune de a intocmi grila, a o tine secreta si a notifica si indruma echipele in mansa 2 si 3 catre standurile impuse. La un moment dat am cauzat multora dezamagiri cu standul comunicat, fiecare dorind cu totul altul ... alt loc, alt sector, alta valoare a standului. Multi nu au inteles ca eu doar am facut grilele in functie de standurile alese si valorile atribuite. Multi se asteptau sa aiba grile comune, intuind urmatorul stand, comun cu o alta echipa, din mansa precedenta. Multi mi-au reprosat ca standurile nu au avut valoarea comunicata si ca ar prefera totusi sa se revina la vechiul obicei de a-ti alege locul de pescuit prin tragere directa la sorti. Am inteles supararea lor, dar n-am putut fi de acord cu ea ... tocmai pentru ca era insotita de comentarii care trebuiau facute la inceput, cand s-a stabilit tot sistemul de joc, nu dupa ce au trecut 2 manse din 3. Dupa capacul ce ni l-a dat vremea, treaba cu grilele si rezultatul secret a avut asa , un efect de sampanie ... a pocnit o data si gata, ne-a trecut, bine c-am scapat sanatosi din urgia aia care ne-a mancat ficatii 3 zile pe balta. Concluziile importante si cu adevarat gandite la rece s-au tras ulterior, acasa.
 
 
 
Grilele echilibreaza cumva conditiile de concurs pe balta; ca si concept al concursurilor CIPS-FIPS (fara schimbare de stand si cu clasament pe sector , la cantitate) ele sunt menite sa echilibreze sansele de castig prin egalizarea valorilor standurilor de pescuit a unui lot format din 3 echipe. In cazul nostru, grilele impun o anumita strategie pe termen scurt si creaza posibilitatea echipelor de a pescui pe locuri diferite valoric, insa schimbarea de stand poate obosi si scoate din ritm anumiti pescari, mai ales in cazul unei vremi in schimbare.
 
 
 
Nu stiu daca vom mai avea formatul asta de concurs in viitor, insa ar trebui sa vedem partile bune pe care le-a adus. Faptul ca nu s-au comunicat rezultatele din mansa 2 si 3 decat la final, a tinut destul de multe echipe in priza si a suparat destul de multi utilizatori ce urmaresc desfasurarea concursurilor pe forum. Repet ce-am scris si in acel topic dedicat concursului, aceasta a fost decizia participantilor si, vrem nu vrem, ea este respectata de organizatori. Sunt ferm convins ca daca nu se schimba vremea dupa mansa 1, podiumul extins era disputat de cel putin 20 de echipe. Clasamentul la puncte e destul de stufos, se face si probabil se citeste mai greu, insa pare mult mai echitabil fata de cel din anii precedenti... cu toate ca mie imi ia ore bune sa structurez fisierul de clasament, modificandu-i formulele an de an.
 
 
 
Ca si statistica de concurs, mansa 1 a fost cea mai prolifica, cantarul de dimineata durand aproape 7 ore, la finalul ei inregistrandu-se o cantitate impresionanata de peste prins – 3293 kg. In mansa a doua cantitatea totala s-a injumatatit, iar in mansa a III-a , din cauza racirii extreme a apei, s-au prins doar 550 kg.
 
 
 
 
Alte aspecte generale de mentionat tin tot de vremea rea ... ne-a fost rupt cortul din zona arbitrilor, ne-au fost aruncate in balta de pe ponton trepiedul cu salteaua de cantarire si un cantar. Alte 3-4 saltele de receptie tip cradle au populat balta fara acordul propietarilor, prin standuri era suficient namol sa faci impachetari ca la Techirghiol, peste tot erau haine ude lasate in vant la uscat, era vizibil efortul enorm al pescarilor la schimbarea lansetelor, la aruncari, in drill... rezumand totul la cateva cuvinte pot sa zic : Pescuit Extrem, Pasiune Extrema, Nebunie si Respect.
 
 
 
Cam asta a fost Cupa Iernii - MV22 - Editia 2014. Felicitari castigatorilor merituosi, felicitari tuturor pescarilor aflati pe balta care si-au trecut in palmares participarea la cel mai greu, mai crancen, mai nebun si mai frumos concurs de pescuit , felicitari arbitrilor, organizatorului si nu in ultimul rand lui Victoras Petcu pentru cum administreaza aceasta pista de concurs !
 
Tuturor, toate cele bune va doresc !
 
 
 
George Iorga
gor965
10 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
Momentan nu există comentarii.