Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Jurnalul lui gor965: New Age vs. Old School

sâmbătă, 29 martie 2014
I-am dat acestui articol un titlu oarecum pompos, mai mult ca sa subliniez faptul ca la noi, in pescuitul crapului, tot timpul avem in dezbatere aspecte ce tin de antiteza asta dintre vechi si nou, legat de stilul de pescuit, de nade, de echipament, de concepte, de orice. Fie ca vorbim de primii pescari consacrati de crap vs. noua generatie, fie ca vorbim de boilies vs. porumb, de crapi multi vs. crap mare, de ape naturale vs. carpodroame, fie ca vorbim de structuri organizatorice noi vs. alea mai vechi, tot timpul avem ceva in antiteza.
 
 
 
Cand am intrat pe forum prima data si-am vazut cum pescuiau cei mai versati pescari la acea vreme, am zis ca e floare la ureche. Nu intrezaream nimic din contrastele ce urmau sa apara, mai ales cand ai in fata “dualismul” din pescuit... placere vs. competitie. Ce mare branza sa pui o bila la carlig, sa arunci lanseta si sa astepti sa traga un peste... basca, mai stai si linistit intr-un pat la umbra, ca pestele se inteapa singur si avertizorul te anunta cand e toata treaba gata. Asa gandeam. Pe de o parte erau puse in balanta cunostintele mele vechi, rudimentare, de pescuit stationar, clasic pana la urma, iar pe de alta parte erau toate noutatile vremii... echipament nou, mult, nada noua, multa, timp mult petrecut pe malul apei si mai tarziu am vazut ca e si multa munca. Daca apuci sa treci in banca celor care urmaresc de aproape latura competitionala a pescuitului la crap, te trezesti ca ai pareri si impresii pe care nu le aveai cand te limitai la pescuitul de placere. Toata treaba e (cum se spune in popor) sa nu uitam de unde s-a plecat si sa apreciem mereu lucrurile bune, indiferent de situatie. In definitiv, prin definitie, pescuitul e o activitate placuta, utila, recreativa (un sport ptr. unii, un hobby ptr. altii) care are evolutie in timp, dar care nu impune practicantilor o limita de varsta. Poti sa pescuiesti de mic copil, pana te gonesc batranetile de pe malul garlei. In tot intervalul asta, se pot schimba multe legate de stilul de pescuit, de locatie, de echipamentul folosit, de timpul efectiv alocat, insa ce va ramane vesnic neschimbata, va fi placerea de a pescui pur si simplu.
 
 
Ma tot gandeam cum ca si la concursuri au evoluat lucrurile, in anii din urma castigandu-se cu niste valori ale cantitatii totale cu care azi, pe mai toate baltile din circuitul competitional, nu le mai intalnesti nici ultimele echipe din clasament. Pe langa faptul ca pescarii de crap au parerile si placerile diferite cand vine vorba de a prinde peste mult sau peste mare, tipul de balti promovate in ultimii ani la noi a fost unul ce a dus la doborarea de recorduri mondiale la cantitatea de crap prinsa intr-un interval de 72 ori 96 de ore de catre o echipa formata din 2 sau 3 pescari. Cu siguranta placerea de a prinde mult peste o are toata lumea (fie ca e vorba de peste mare sau peste mic), problema e cand constati ca stacheta urca tot mai sus si cu greu mai poti face fata unor asemenea recorduri.
 
 
 
 
Din punctul in care ne aflam acum, cand nu ne mai mira daca o echipa prinde intr-un concurs 1,5 tone in 72 de ore la MV2 sau peste 2 tone in 96 de ore la Doripesco, stau si ma intreb daca in anii din urma se gandea cineva la asemenea cantitati? Nu cred ca exista un motiv deosebit pentru care concursurile au inceput sa contabilizeze cantitati atat de mari de peste prins, insa e clar ca acest lucru a fost posibil atat datorita potentialului baltilor (unele suprapopulate), cat si datorita cresterii in timp a pregatirii din toate punctele de vedere a pescarilor de competitie.
 
 
 
M-am uitat pe site-urile de profil din alte tari si sincer, cu exceptia Ungariei, unde sunt cateva balti cu profil asemanator, nu prea gasesti asemenea valori cu care se castiga un concurs. Pe baltile din Vest se pune accent mai mare pe o densitate mai mica la hectar, in vederea asigurarii unui ritm de crestere cat mai bun si datorita acestui lucru, stilul de pescuit abordat de pescarii din zona (dupa peste mare) e impus cumva de structura baltii. Cu ocazia asta, pentru amatorii de competitii, imi vine acum in minte un anunt vazut in decembrie, anul trecut, legat de un concurs pe un lac foarte mare din Franta ... World Carp Masters – Lac Du Der (4800 ha)
(http://www.worldcarpmasters.com/start.php). Chestia interesanta e ca respectivul concurs se va desfasura abia in August 2015, iar clasamentul tine cont de cantitatea totala (in caz de egalitate, primul criteriu e dat de numarul de capturi si de-abia al doilea criteriu este dat de cel mai mare peste).
 
 
 
Poate si lor le-ar placea sa prinda 2 tone de peste in 3-4 zile si poate si noua ne-ar placea sa prindem crapi de 35-40 kg, problema ramane totusi tipologia baltilor, nu neaparat la cea a pescarilor. Discutiile in contradictoriu legate de “ai lor” vs. “ai nostrii” sunt purtate cu argumente subiective de cele mai multe ori si cred ca e de preferat sa ne uitam, cum spuneam la inceput, de unde am plecat... pescuitul e o placere, indiferent de cine, unde si cum il practica. Poate doar scopul uneori sa-l faca diferit, pentru ca una e sa pescuiesti de "foame" (mai sunt si cazuri de-astea) si alta e sa te intreci intr-o competitie sportiva.
 
 
 
In curand incepe sezonul competitional, cu tipuri de concursuri diferite pe balti cu tipologii diferite. Vom avea la un moment dat pescari care vor castiga un concurs la peste mare pe Sarulesti si vom avea pescari care vor castiga un concurs la peste mult la Corbu si-ar fi absurd sa facem diferenta intre ei, mai ales prin prisma faptului ca sunt foarte multi pescari buni in Romania care pot castiga oricand ambele tipuri de concurs.
 
Oricum a-ti pescui, oriunde si oricand, fir intins tuturor!
 
 
 
George Iorga
gor965
13 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
  • marți, 1 aprilie 2014 10:27

    daniel stoica : George,bun articol,scrii la fel de bine cum ne surprinzi cu imaginile de la concursuri. Mult succes in continuare.

  • marți, 1 aprilie 2014 19:48

    George Iorga : Multumesc ptr. apreciere !