Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Jurnalul lui gor965: Teoria calitatii!

luni, 7 septembrie 2015
De ceva vreme incoace competitiile de pescuit la crap au cunoscut o insusire noua legata de pescuitul dupa peste mare, respectiv, intocmirea clasamentului in functie de un anumit numar de capturi dintre cele mai mari prinse de fiecare echipa. Conceptul a fost denumit simbolic - Calitate.
 
 
 
In practica, calitatea este cumva opusul cantitatii, dat fiind faptul ca specificul baltilor de la noi presupune existenta unei mari cantitati piscicole, cu media preponderent in jurul unei valorii de 5-6 kg, iar pestii mari sunt in numar redus si ceva mai greu de capturat. 
 
 
 
 
Privita la inceput cu neincredere, pentru ca s-a presupus ca prinderea crapilor mari e o chestiune de noroc, calitatea a inceput sa convinga tot mai mult, ajungand in ziua de azi sa fie principala caracteristica a concursurilor. Pe langa faptul ca au o desfasurare spectaculoasa, viu disputata, concursurile pe calitate au tendinta de a tine in priza pescarii pana in ultima secunda. Am fost la ultimele 2 concursuri desfasurate la calitate, la Best Carps of MV2 si Cupa RB Baits, unde am asistat atat la capturarea unor exemplare deosebite (21 kg in regim de concurs pe MV2), cat si la un final de concurs pe muchie de cutit la Hermes Peris, cu rasturnare de podium la ultimul cantar, datorata capturarii unui crap de peste 16 kg. 
 
 
 
 
In ambele concursuri s-a pescuit intens pana in ultima secunda si in ambele concursuri diferentele din clasament au fost suficient de mici incat podiumul echipelor sa se poata modifica cu un singur peste mai bine imbracat! E drept, concursurile de calitate presupun ca in balta sa fie suficient peste cu media greutatii peste 10 kg, altfel, intr-o balta cu putine exemplare mari, e greu de concurat cu sanse egale, mai ales daca discutam de balti cu zone si structuri diferite de pescuit de pe un loc pe altul. 
 
 
 
Usor si sigur ne cam indepartam de euforia doborarilor de recorduri la cantitate: 1 tona in 2 pescari, 2 tone in 3 pescari, 1,5 tone in 72 de ore, etc., si ne indreptam catre stabilirea de recorduri la calitate, cu referinte directe atat asupra mediei de concurs, cat si asupra greutatii capturii concursului. A devenit mai putin important sa prinzi sute de kg si mult mai atractiv sa prinzi cel mai mare crap. 
 
 
 
E adevarat, recordurile de cantitate nu sunt la indemana oricui insa la potentialul baltilor pe care se concureaza, e mult mai facil si mai placut sa incerci sa stabilesti un record la calitate. Daca ma gandesc bine, tendinta actuala e data de evolutia intregii mase de pescari de crap de la noi, evolutie ce se reflecta in ultima perioada in cautarea de capturi cat mai mari. 
 
 
 
 
In anii din urma pescarii cautau, pe baltile pe care mergeau, sa prinda crapi cat mai multi, insa in ziua de azi par sa caute cu precadere capturile capitale. Majoritatea discutiilor de pe forumul Crapmania, legate de tehnica, nade, locatii, poze cu capturi, au ca subiect comun crapul de mari dimensiuni. Va fi interesant de vazut cum vor evolua lacurile si implicit populatia lor piscicola, acum cand pescarii cauta calitatea in defavoarea cantitatii. Ma gandesc la faptul ca la noi, spre deosebire de cele din Vest, lacurile au alt specific, alt potential de crestere, alt mod de administrare, iar exemplarele cu adevarat mari sunt pe cat de putine, pe atat de greu de pastrat in arealul lor. 
 
 
 
Cererea de crap mare e peste oferta din acest moment, insa speram ca in urmatorii ani crapii existenti acum in principalele piste de competitii, precum Moara Vlasiei 2, Hermes Peris, Tancabesti, Corbu, Sarulesti, sa isi mareasca masa corporala si pe viitor sa ofere capturi record pentru tara noastra. E drept, pentru o balta mai mica si suprapopulata unui crap mai mare ii va fi destul de greu sa ia in greutate, ca sa nu mai spun de faptul ca va fi supus unui stres mult mai mare, inclusiv riscul de vatamare grava e mai ridicat in acest caz, pentru ca aceste exemplare sunt prinse si ranite mult mai des. 
 
 
 
Pe o balta cu suprafata mai mare, cum e Sarulesti spre exemplu, capturile vor fi mai mereu deosebite, mai curate, mai viguroase. Nu vad de ce n-ar aprecia cineva o poza cu un crap mare, facuta cu telefonul, insa de ceva vreme sunt abordat in privat si intrebat in avans la ce concursuri merg sau cand ajung pe o anumita balta si-am tras concluzia ca pescarii din aceasta comunitate au inceput sa fie ceva mai preocupati de calitatea pescuitului in tot ce inseamna acesta, inclusiv legat de greutatea pestilor si calitatea amintirilor memorate. 
 
 
 
Nu stiu daca mai apuc ziua in care va trebui sa imortalizez un crap de peste 30 kg, insa doresc ca fotografierea unor astfel de exemplare sa se intample la un moment dat cat mai des pe baltile din Romania! Nu e nimic anormal sa ne dorim mai mult, mai mare, mai bun, mai frumos, pentru ca in definitiv calitatea e un simptom al bunastarii, o caracteristica ce stabileste gradul de satisfactie al nostru, al tuturor.
 
 
 
Fir intins, capturi marete... si imagini pe masura!
 
 
 
gor965
George Iorga 
4 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
  • luni, 7 septembrie 2015 18:24

    Levente Lukacs : Niciodata nu a fost un "fenomen" sanatos si nici rational sa prinzi tone de ciortan la boiles. Fie la concurs, fie la pescuit de relaxare. Cred ca din toata europa numai pescarii romani au fost axati pe nevoia de performanta la cantitate, in vest nu cred ca masa crapista s-ar fi fost preocupat de asa ceva. Ceea ce este si ceva normal, incat pescuitul la boiles si armamentul din dotare nu are in scop ciortanii. Ce sa faci cu o teava de 3,75 lbs si cu un ciortan de 3-4 kg la Doripesco? Deja drilul nu exista, ca n-are cum, nu lasa teava sa simti iesirile ciortanului. Totalmente ridicol. Ar fi bine ca cei care vizeaza ciortanii sa se impaca cu cate un bat de feeder medium. Se prinde aceasi cantitate, numai ca placerea cam difera si nu rupi in 2 gura pestelui. Sau numai performanta conteaza?

  • luni, 7 septembrie 2015 18:55

    George Iorga : Performanta de obicei face referire la rezultatul dintr-o competitie, iar pana acum, inclusiv la nivel international-sportiv, performanta se refera doar la cantitate. De cand pescuitul de competitie s-a delimitat de cel recreativ (de placere), criteriul de departajare cel mai indicat si mai echitabil a fost cantitatea. Acum, odata cu explozia asta de concursuri si inmultirea pescarilor angrenati in ele, exista tendinta de a considera pescuitul dupa peste mare este mai avantajos si mai spectaculos ptr. toata lumea.