Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

5 ponturi pentru 50 de metri

acum 12 ani
Citeste si arunca mai departe!
 
Fiecare pescar vrea să arunce departe, foarte departe. Într-adevăr, pe bălțile supuse regulat presiunii pescuitului sportiv lansările lungi pot aduce trăsături, deoarece crapii evită să se apropie de maluri. Se achiziționează echipamente și se fac antrenamente, chiar și pe timp de iarnă. Fiecare metru în plus obținut reprezintă o victorie personală a fiecărui pescar conștiincios. Dacă până acum nu ai acordat prea multă importanță aspectului casting - cu toate că folosești scule moderne - și te-ai mulțumit să lansezi mediu, îți propunem cinci ponturi care îți vor spori considerabil lanseurile, chiar și cu 50 de metri! Evident, coroborate cu o tehnică corectă.
 
 
Aruncare de 168 de metri, masurata pe pamant, la un concurs de casting organizat de Overten. Silviu Florescu 
 
Cele cinci ponturi de distanță vi le oferă Silviu Florescu, unul dintre cei mai buni aruncători din carpfishingul românesc. L-am chestionat în legătură cu acest subiect, iar el a sintetizat foarte exact cum trebuie să ne pregătim echipamentul pentru aruncări lungi. Nu este nimic foarte complicat, totul este sa fiți atenți și să respectați întotdeauna anumite reguli. Orice amănunt neverificat și lăsat pe baltă la voia întâmplării o să vă aducă metri buni în minus.
 
 
Silviu, in stand la Campionatul Mondial din Africa de Sud. 
 
1. LANSETA 
 
Lanseta este de preferat să fie una cât mai puternică, apropiată de structura și caracteristicile unui spod. Dar nu în mod obligatoriu. Se pot obține distanțe bune și cu lansete normale, nu foarte rigide, ca cele pe care le folosiți în mod obișnuit. Cel puțin pentru început, până nu simțiți singuri nevoia trecerii la un băț mai dur (iar acest lucru se petrece odată cu perfecționarea tehnicii de aruncare) este indicat să vă aplecați asupra următoarelor ponturi. Nu uitați, asigurați-vă că inelele sunt curate înainte de fiecare aruncare. Lansete recomandate de Silviu – Free Spirit HiS-200, Century FMJ, Harrison Trebuchet.
 
 
Cu ajutorul saibelor umplem cat mai corect tamburul 
 
2. MULINETA 
 
Este foarte imporant ca mulineta pe care o folosiți să așeze corect firul pe tambur, adică să nu ramână șanțuri în partea inferoară sau superioară a acestuia. Tamburul trebuie să se umple uniform. Firul trebuie așezat conic, cu baza mică în partea superioară, iar pentru această operațiune ne ajutăm de mici șaibe pe care ni le putem confecționa singuri, dacă mulineta nu are în dotare așa ceva. Cu cât adăugăm șaibe, cu atât tamburul se va umple mai mult la baza sa. Mulineta este de preferat să fie cât mai ușoară. Mulinete recomandate de Silviu – Daiwa Basia, Shimano Technium (MGS), Daiwa Tournament S, Shimano Aerlex.
 
 
Tambur umplut corect cu fir de 0,20 mm 
 
3. FIRUL 
 
Avem nevoie de un fir cât mai elastic, cu elongație mare, de aceea monofilamentul copolimer este de preferat fluorocarbonului, pentru că acesta din urmă este mai rigid. În plaja 0,18 mm - 0,25 mm vorbim de o grosime de fir recomandată aruncărilor lungi. Silviu șterge firul înaintea fiecarei aruncări extreme cu o cârpă, evident la recuperarea din apă. Pe piață există și loțiuni speciale pentru gresarea liniei principale, care împiedică lipirea spirelor pe tambur, inconvenient care reduce considerabil distanța lanseului. Fire recomandate de Silviu – Ultima Distance Mono, P-Line CX Premium, Kryston Krystonite.
 
 
Asezare corecta a inaintasului pe tambur inaintea lanseului 
 
4. INAINTASUL 
 
Aici e aici. Înaintașul este musai să fie textil și nu mono, pentru că pe acest segment avem nevoie de rigiditate. Rezistența acestuia trebuie să fie undeva pe la 40-60 lb. Este foarte importantă lungimea înaintașului. În momentul în care plumbul ajunge în dreptul spigotului, pe mulinetă trebuie să avem 4-5 spire de fir textil. Nodul trebuie să fie poziționat la baza tamburului în momentul aruncării, pentru ca să nu traverseze inelele în momentul maxim de forță. Acesta este un amănunt deosebit de important pe care nu trebuie să-l neglijați niciodată, chiar dacă veți pierde puțin timp să pregătiți corect aruncarea. Fire textile recomandate de Silviu – Berkley Whiplash, Tuf Line XP, Ultima Power Braid.
 
 
Montura pentru aruncari extreme 
 
5. PLUMBUL 
 
Deoarece atunci când vorbim de aruncări lungi prioritate are montura elicopter (pentru că, prin contrucție, are greutatea în față), plumbul perfect este unul cu tortiță, care se agață. Forma ideală este cea de tip „casting”, pe care o întâlnim la mai multe firme producătoare. Dacă puteți, ridigizați cu un tub anti-tangle primii 5 centimetri de deasupra plumbului, pentru a împiedica balansul lateral al greutății în aer, balans care reduce din distanța aruncării. Montura noastră trebuie să zboare drept, ca un glonț. Plumbi recomandați de Silviu – Korda Tournament Casting, Carp System Swivel Long Cast, Gardner Torpedo Distance.
 
9 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii