Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Cum scoatem crapul din agăţătură

acum 12 ani
 În obstacole crapul se simte cel mai bine, la adăpost și cu hrană la îndemână. Pentru a încerca să-l prindem de acolo avem nevoie de un echipament special.
Îmi place să pescuiesc cât mai aproape de agățături, iar pentru asta încerc, pe cât posibil, să mă poziționez cât mai bine față de locul în care voi arunca lansetele. De obicei, în astfel de situații, două lansete îmi sunt de ajuns. Pentru că, ori flanchez lateral sau frontal agățătura, ori tatonez diferite distanțe față de aceasta. Adică pun o montură aproape de craci, iar pe cealaltă pe zonă liberă, la 10 – 15 metri, indicator de trăsături foarte prețios pentru mine. Vreau să observ momentul în care crapii prind curaj și părăsesc zona periculoasă. 
 
PUTERE ÎN LANSETA
Spuneam că mă poziționez aproape de craci sau copacii scufundați. De ce? Pentru că îmi doresc un contact rapid și cât se poate de scurt cu peștele, după ce l-am înțepat. După părerea mea, dacă obstacolele se află la mai mult de 40 de metri, din cauza elongației monofilamentului, pierdem controlul asupra crapului în momentul în care l-am înțepat. Pentru distanțe mari, există varianta firului textil pus pe mulinetă, una scumpă și predispusă la încurcare, însă viabilă. Eu am mai folosit-o și funționează, însă cu 10 metri de înaintaș de fluorocarbon sau mono. Totuși, chiar și cu fir textil pe linia principală, adică cu elongație aproape de zero, controlul asupra peștelui rămâne tot mic. Nu știu cum fac alții, dar eu las firul moale, nu trag de pește la începutul drilului. Apoi mă sui în barcă și plec după el. De cele mai multe ori crapul mă așteaptă cuminte, alteori îl găsesc agățat iar cu răbdare (fără să forțez) reușesc să-l scot, iar câteodată îl găsesc proptit ca de stâlpul podului. La distanțe mici, ca să revin de unde am plecat, lucrurile se schimbă, în sensul că am nevoie de putere în echipamentul folosit, trebuie să trag serios de pește pentru a-l scoate cât mai repede pe zonă liberă. Din punctul meu de vedere, lansetele de 3,6 metri Infinity de la Daiwa, 3 livre și trei sferturi, sunt perfecte pentru acest stil de pescuit. Au o lungime potrivită, iar acțiunea le recomandă pentru extras crapi din agățături. Nu știu la ce s-a gândit producătorul atunci când le-a proiectat, însă eu unul le-am găsit întrebuințarea perfectă. Mai ales că aceste lansete se află la polul opus față de cele cu care pescuiesc eu în condiții normale.
 
DAIWA INFINITY
Lansetele le-am echipat cu două mulinete cu același nume și cu un foarte mare renume, Daiwa Infinity. Poate cele mai bune mulinete cu bait-runner care s-au produs vreodata. Pentru cine nu a avut ocazia să țină în mână o Infinity, vreau să spun numai mulinatul în gol îți conferă o senzație de forță, de mecanism solid, compact și bine construit. Ronțăitul ei specific, de angernaje masive și robuste, pe unii îi îndepărtează, însă pe cei mai mulți îi cucerește.
Eu unul, nu mi-e rușine să recunosc, sunt îndrăgostit de această mulinetă pe viață, chiar dacă am folosit și voi mai folosi și alte modele de mulinete. Nu intru în alte detalii tehnice (aș putea perora serios pe acest subiect), pentru că nu urmăresc în acest articol să vă determin să vă cumpărați lansete și mulinete Daiwa Infinity. Ci doar vreau să va faceți o idee și să aveți un reper despre cum cred eu că trebuie abordate agățăturile și de ce fel de scule avem nevoie. Pentru că, o lanseta moale și o mulinetă mică sau dezlânată, adică un ansamblu firav, chiar dacă: ”hehe, ce crap au prins sculele astea, măcar să-mi tragă mie de douăj de kile că-l dau imediat afară.. ”, ei bine, n-o să-l scoateți în condițiile dificile prezentate de mine. Și nu uitați, crapii mari se pescuiesc, de obicei, în condiții dificile.
 
Andrei Vlădeanu
4 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Comentarii
Momentan nu există comentarii.