Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Nada pentru Delta Dunarii

acum 8 ani
 
 
Ne întrebăm care este cea mai bună nadă pentru Deltă. Dar momeală? Fără să punem la socoteală momelile naturale – ca râma neagră, carnea de scoică sau altă vietate ce se mai folosește ca momeală –, variante nu rămân prea multe. Crapului îi place porumbul, asta e clar. Porumbul, ca nadă sau momeală pentru Deltă are însă și un mare dezavantaj: nu este deloc selectivă și astfel toate plăticile, roșioarele și carașii vor curăța patul de nadă. În fine, alternativa productivă este boiliesul. Trebuie să fie un boilies special? Sunt de părere că nu. Trebuie să fie însă într-o cantitate considerabilă, de ordinul zecilor de kilograme.
 
 
 
PASII DE NADIRE
 
Eu cred că modalitatea ideală de nădire este cea în doi pași. Pentru început, trebuie făcută o nădire masivă cu semințe, pelete mari de halibut, bulgări mari de groundbait ce conțin pământ, pietre și boilies. Această nădire „de apel” are rolul de a atrage peștii din zonă pe vadul nostru, urmând să continuăm nădirea cu boilies pentru întreținere. Totuși, în funcție de curenți și de densitatea de pește din zonă, nădirea „de apel” trebuie menținută zilnic, micșorând însă cantitatea în comparație cu nădirea din prima zi. Nădirea cu boilies se face cu o cantitate mai mare inițial, iar apoi, constant, pentru a ne asigura că râul nu ne-a lăsat fără nadă.
 
 
 
 
 
AROMA SI INDULCITOR 
 
Am făcut zeci de teste împreună cu prietenii și cu clienții care pescuiesc des în Delta Dunării. Concluzia este destul de simplă: bilele trebuie să conțină făină de pește, trebuie să fie destul de tari, pentru că altfel curenții le vor transforma în bile solubile, și mai ales trebuie să fie multe. Ok, mai sunt câteva detalii importante – avem nevoie de un boilies foarte puternic aromat și dulce. De altfel, aroma și îndulcitorul sunt singurii aditivi folosiți în afară de ouă. Lichide nutritive nu am folosit, dar asta nu înseamnă că nu puteți să le puneți. Eu am renunțat la ele pentru a reduce pe cât posibil costul bilei. Orice mix care conține minimum 30% faină de pește va funcționa de minune. Nu trebuie nimic complicat.
 
 
 
 
SCOPEX SI CRAB 
 
Am făcut pentru Deltă două tipuri de bile, pornind de la același mix, unul ce conține făină de pește. Primele cu aromă discretă de Scopex, aproximativ 3 ml la kilogramul de mix, iar altele cu aromă puternică de Crab. Feedbackul îmi spune că cele cu Crab au fost mai eficiente din punctul de vedere al numărului de pești, iar cele cu Scopex au fost mai selective.
 
 
 
 
Testele au fost făcute de-a lungul a trei sezoane, împreună cu amici și cunoștințe, cunoscători și obișnuiți ai Deltei. Totuși consider că există o grămadă de alți factori care influențează partidele de pescuit în Deltă, fie că vorbim despre pescuit pe întinsură sau „la cioate”, din barcă. Nada rămâne un factor important, iar cea folosită trebuie să fie una în care să ai deplină încredere.
 
 
 
Rețeta bile deltă:
 
Mix 
30% faină pește
25% soia
10% nectarblend/megablend
10% griș
7% birdfood (faină semințe amestec)
7% faină pelete
5% Lamlac
3% WPC 65
3% piper roșu
 
Parte lichidă:
varianta 1: 3 ml aromă Scopex, 10 ml îndulcitor, 10 ml ulei somon/kg mix
varianta 2: 15 ml aromă Crab, 10 ml îndulcitor, 10 ml ulei somon/kg mix
 
 
 
Ciprian Ene 
Articol aparut in Revista Pescuitul Pentru Toti 
2 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
  • marți, 28 aprilie 2015 21:53

    Alexandru Florin Dinu : dar de la ce au iesit bilele asa de rosii nu ne spune nenea cipica??

  • joi, 7 mai 2015 14:18

    Lucian Radulescu : Poza cu carnatii este aceeasi din articolul cu reteta lui Musaro .Nu aveau cum sa iese boiliesurile rosii pe acesta reteta , este evident ....banuiesc ca pozele au fost demonstrative , desii un incepator s-ar putea astepta sa-i iese boilesurile conform pozelor .