INTREBARE: Ai cumva sfaturi referitoare la ce momeli putem utiliza in lunile toride de vara cand pestii sunt apatici? (A. Matthews, Newcastle)
Shaun Harison raspunde: Hei, pui niste intrebari interesante, nu-i asa? Am un sfat foarte bun: du-te intr-un pub si asteapta sa se schimbe vremea! Acum vorbind serios, in zilele lungi si fierbinti de vara mi se mare cel mai greu sa faci pestii sa se hraneasca. Nivelul de oxigen din apa este de obicei foarte scazut, iar crapilor le face placere sa stea la plaja mangaiati de razele calde ale soarelui. Ca si noi, odata ce se face un pic prea cald, incep sa caute adapost la umbra unei insule, a unui tufis sau a unui copac. Problema pe care o avem este ca nu prea se misca si neconsumand energie nici nu prea au nevoie sa se hraneasca.
Lantul de viermusi, neobisnuit dar eficient!
Nu sunt ca noi care ne gandim dintr-o data: “Ah e vremea pranzului, mai bine m-as gandi sa caut ceva de mancare! ”. Din punct de vedere psihologic, ne convingem singuri ca ne este foame cand de fapt nu ne este. Este posibil s a divaghez un pic, dar ceea ce vreau sa spun este ca pestii sunt creaturi foarte simple. Mananca exact atat cat au nevoie si asta e. Cel mai important lucru atunci cand pescuiesti in conditii aproape imposibile este sa te opresti putin si sa te gandesti bine la ce vrei sa faci, inainte de a incepe sa arunci nada in apa. In cazul in care crapii nu par sa se hraneasca, nu nadesc deloc. Pana nu vad semne clare de hranire, nu folosesc decat saculeti PVA cu pelete macinate. In mod clar as prefera noaptea si dimineata. Acestea sunt de departe cele mai reci perioade ale zilei, iar pestii sunt probabil mai activi decat in orice alta perioada a zilei. As incerca de asemenea sa gasesc un loc pe malul estic al lacului, daca ne aflam in mijlocul unei perioade mai indelungate de canicula. Cu soarele rasarind de la Est ai o perioada mai mare de timp in care poti sa prinzi peste, pana ce soarele incepe sa incalzeasca suprafata apei. Pestii nu numai ca se vor aduna acolo in numar mare, dar vor dori de asemenea sa se si hraneasca pentru ceva mai mult timp. Cu cativa ani in urma, pe Mangrove, in timpul unei perioade foarte fierbinti, lucrul asta era extrem de usor de observat. Cei mai multi pescari prindeau peste pana pe la 10 dimineata, inainte ca acestia sa urce spre suprafata si sa inceapa sa se plimbe in cautarea unui loc confortabil unde sa petreaca restul zilei.
Stiind de unde va rasari soarele va poate aduce succes dimineata.
Daca as sti ca urmeaza o zi caniculara as cauta un copac traznit sau un copac cazut in apa. Aceste locuri mi-ar oferi destula umbra deasupra apei in timpul diminetii. As primi des telefoane de la pescarii de pe malul de visavis, care ar sta doar in pantaloni scurti, razand si intreband daca nu cumva imi este frig. As avea o bluza in plus pe mine, dar cine rade la urma... As prinde peste pana aproape de pranz. Pana la urma, am toata dupa-amiaza sa ma bucur de soare. Asadar acestea sunt cateva lucruri pe care puteti sa le faceti, ca sa intoarceti lucrurile in favoarea voastra ; dar ce se intampla daca ajungi pe balta la miezul zilei si te confrunti cu un val de caldura? In primul rand nu va grabiti sa va asezati intr-un loc. Aveti rabdare si aruncati o privire in jur inarmat cu cu putina nada in buzunare ; cateva pelete atat plutitoare cat si de fund si cateva boiliesuri. Imprastiati cateva pelete plutitoare pe suprafata apei si vedeti daca pestii par sa fie tentati de asa ceva. Fiti foarte atenti la nuferi si la copacii ale caror ramuri atarna deasupra apei, incercati sa vedeti unde se aduna crapii.
Din nou, ganditi -va la scenariul cu umbra. Daca pestii nu stau cu spinarile la suprafata apei, atunci sunt mai mult ca sigur adunati intro zona umbrita. Daca apa este suficient de limpede atunci nu ar trebui sa va chinuiti prea mult sa gasiti crapii. Daca sunteti obligati sa pescuiti orbeste datorita apei tulburi, atunci ganditi-va foarte bine unde ar fi zona cu apa cea mai rece din lac. Daca ati fi un peste si ar fi prea cald si ati vrea sa va retrageti intr-o zona linistita – unde ati sta? Tineti cont de asemenea de traiectoria pe care se misca soarele ; pentru scopul acesta port intotdeauna o busola cu mine. Este foarte folositoare din cand in cand, mai ales pe un lac nou ca sa pot sti de unde rasare soarele si unde apune, precum si directia in care si cea din care bat vanturile locale (obisnuite). Decat sa incerc sa adun crapii intr-o zona nadita, as incerca mai degraba sa ii fac sa fie interesati direct de momeala de la carlig. Foarte des o momeala in forma de disc sau putina pasta turtita poate trezi interesul crapilor daca folosim o montura plutitoare sau una cu un fir ceva mai lung ridicata de o pluta si liniste printre crapi. Puteti sa faceti o astfel de montura mult mai atractiva din punct de vedere vizual daca folositi ceva viu si care se misca pe carlig. Un mic viermus este suficient dar momeala mea favorita pentru a acoperi carligul ramane lantul de viermusi de 5cm. Ati putea intreba ce este acela. Este ceva cu care am inceput sa ma joc cu ani in urma cand pescuiam vara la somon, iar ramele erau foarte greu de gasit. Mi-am dat seama ca puteam sa imi fac singur rame, daca lipeam mai multi viermusi cap la cap cu superglue. Cand te uiti la un lant de viermusi cum se misca te simti dintr-o data mult mai increzator. Pur si simplu stii ca pestii vor vrea sa arunce o privire. O momeala care se misca va avea mai multe sanse sa atraga un peste decat o momeala simpla si statica. Ei bine, asta e tot - cateva lucruri la care sa va ganditi si alte cateva lucruri noi pe care sper sa le incercati.
Daca totusi devine prea cald si va hotarati sa mergeti intr-un pub – o bere este pentru mine!
Fir intins!
Shaun Harrison