Mi-am dat seama ca, pana acum, in 99% din cazuri am folosit in partidele mele doar monturi cu fir de par, dar si ca pentru majoritatea pescarilor acest lucru este aproape la fel de adevarat. Am stat si m-am intrebat de ce acest tip de montura este atat de popular, de ce prinde atat de mult crap ?! Apoi de ce unii lasa firul de par mai lung, iar altii mai scurt? Si imediat mi-au venit in cap niste raspunsuri simple, pe care cred ca nimeni nu le poate contesta, dar si unele poate mai subiective.
Pai! Aceasta prezentare este pur si simplu mortala. Odata ce „separi” momeala de carlig, in cazul nostru boiliesul, acesta va parea pe substrat o bila nevinovata, papica gratis, un fel de aventura „fara obligatii” pentru orice crap pofticios.In momentul cheie, inainte de trasatura, carligul va urma momeala in gura crapului, dar se va separa de aceasta in interiorul gurii, astfel incat atunci cand momeala este „scuipata”, carligul nu va fi evacuat si el neaparat. Sa zicem ca aceasta ar fi definitia monturii cu fir de par.
Plecand de la definitie, inseamna ca este bine ca firul de par sa fie mai lung. Cat de lung? Pai depinde de situatie, e o problema de incredere si de abordare corecta a unor aspecte. Dorim sa evitam incurcarea acestuia cu carligul in timpul lansarii de exemplu, sau in zonele cu agatatura. E bine ca spatiul dintre boilies si tija carligului sa fie aproximativ la fel de mare ca diametrul boiliesului. Plecand de aici se poate experimenta si mai mult. Cu momeala legata aproape de carlig este mai usor pentru crap sa le evacueze pe amandoua impreuna. Desi monturile cu fir de par scurt si momeli legate de tija carligului au prins, prind si vor mai prinde crapi, parerea mea este ca libertatea de miscare a momelii este foarte importanta si ca tocmai acest lucru aduce pe saltea mai multi crapi pe termen lung.
Text: Costin Somodea
Foto: Crapmania.ro