Cand vine vorba de agatarea initiala sau auto - inteparea pestelui, plumbii in-line ( in linie ) sunt mult mai rapizi si eficienti decat cei standard cu vartej, pescuiti in modul conventional. Incercati sa faceti doua monturi, una cu plumb pierdut si una in-line. Veti fi, probabil, destul de surprinsi de cat de mare este socul creat de montura cu plumb in-line in comparatie cu cea cu plumb cu vartej atunci cand intindeti linia. Pe de alta parte, montura cu plumb pierdut are marele avantaj al usurintei in a schimba plumbii in functie de distanta la care doriti sa lansati, forma lor, fundul lacului, etc.
Este un mic truc pe care-l puteti aplica monturii dumneavoastra pentru a face plumbii cu vartej la fel de rapizi si eficienti ca si cei in-line. Este o metoda care mi-a fost aratata de prietenul meu Dave Booth. El a venit cu ideea, destul de simpla dar foarte eficienta, de a lega plumbul cu vartej de forfac (firul de legatura al carligului) folosind banda izolanta. Functioneaza cu adevarat bine si nu implica nici un risc pentru ca apa va intra sub banda izolatoare si o va dezlipi dupa o anumita perioada de timp de stat in apa. Veti avea toate avantajele unei monturi semi-fixe cu plumb in-line dar puteti folosi plumbii standard cu vartej. Acest truc il folosesc din ce in ce mai mult, mai ales in apa rece, cand doresc ca plumbii mei sa functioneze cat mai eficient posibil.
Incercati acesta metoda si sunt sigur ca veti fi placut surprinsi.
Cred ca ar mai trebui sa adaug ca foarte rar mi se intampla sa se incalceasca firul cand folosesc acesta metoda cu plumbul lipit cu banda adeziva de firul de legatura al carligului. O folosesc cu precadere pentru apropiere sau distante medii, cazuri in care adesea folosesc plumbi intre 30 si 60 de grame si pentru aceste greutati mici am nevoie sa-mi maximizez eficienta agatarii initiale sau auto - inteparii.
Sunt adesea intrebat care este motivul pentru care folosesc acesti plumbi usori din moment ce imi doresc ca plumbul sa functioneze cat mai eficient posibil si mai sunt intrebat si daca pierd multi pesti datorita utilizarii acestor plumbi usori. Pierd intr-adevar pesti,dar nu foarte des si sunt sigur ca am mai multe sanse prin simplul fapt ca nu-i sperii prin prabusirea unui plumb mare peste ei.
Cred ca ar putea fi o situatie diferita daca toti ceilalti pescari ar folosi plumbi mici,dar ii vad atat de rar folosind astfel de plumbi! Crapii par sa nu realizeze pericolul cand inoata peste plumbi de dimensiuni mai mici decat cei cu care s-au obisnuit deja. Trasaturile pe care le obtin sunt atat de tip conventional cat si unele foarte slabe / lente.
Cu sinceritate cred ca aceste trasaturi foarte lente si slabe trec adesea neobservate cand folositi monturile semi-fixe cu plumbi grei. Pestii se retrag asteptand o smucitura si nu-si dau seama ca au miscat deja plumbul astfel punand mosorul mulinetei in miscare.
Vor exista intotdeauna destul de multe controverse in aceste cazuri, dar eu cred cu adevarat ca prind pesti mult mai rapid datorita acestor plumbi mai mici. Atat de multi pesti sunt speriati in momentul primei lansari folosind plumbi de marime conventionala! Daca varful carligului este suficient de ascutit, o montura semi-fixa cu plumb de 30 de grame ar trebui sa tina carligul agatat in gura pestelui suficient de mult timp cat sa apucati sa trageti si sa finalizati inteparea totala si definitiva. Crapii vor misca cu siguranta astfel de plumbi mici si obtinem indicatii ample,in timp ce un plumb mai mare ar ramane nemiscat.
Plumbii de 45 – 60 grame ii gasesc cu adevarat folositori, ii putenti lansa la distante rezonabile, vor face mai putin zgomot si se pare ca agata pestii bine cu mai putine rateuri.
In concluzie, sunt sigur ca am mult mai multe sanse cu plumbii mai mici si, cu toate ca mai si pierd cativa pesti, ies totusi in avantaj.
Pescuit placut,