Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Lansat vs Plantat. Partea I.

acum 8 ani
Prin acest articol, in ciuda titlului, nu-mi propun sa fac o comparatie intre cele doua stiluri de pescuit la crap din care sa reiasa superioritatea unuia sau altuia, ci vreau sa dezvolt particularitatile fiecaruia si chestiunile pe care eu le consider importante. Din capul locului precizez ca, din punctul meu de vedere, pescuitul lansat cu cel plantat nu prea au nimic in comun. In afara de specia-tinta.
 
LANSAT 
 
 
 
Stil clasic, indiscutabil cel mai intalnit in randul pescarilor, dar nu si cel mai usor. Ba chiar dificil de practicat coret si eficient, as putea spune. Nu pare o mare filozofie sa arunci cu batu-n balta si aparent nici nu ai nevoie de un echipament foarte sofisticat. Consider ca acest stil are doua mari necunoscute, pe care, daca reusim sa le rezolvam, sansele de a prinde crap (evident daca aceasta specie este prezenta in lacul pe care ne aflam) cresc foarte, foarte mult. In primul rand trebuie sa stim ce se afla sub apa in locul in care lansam (adancime si structuri), iar acest lucru se realizeaza in doua moduri, mari si late: stapanim bine tehnica sondatului cu markerul sau pescuim pe un lac cunoscut, exact in locurile unde se stie ca se prinde peste.
 
 
 
Altfel, aruncand lansetele in fata noastra, cat putem sau cat ne tine firul, nu facem nicio branza, iar hazardul devine factorul primordial. Desigur, mai exista si exceptii, pe care le pot incadra la capitolul "inspiratia pescarului", iar aici vorbesc despre lanseuri facute in gura unui deversor, langa un mal abrupt (unde este clar ca apa e mai adanca) langa pomi scufundati, plauri, insule sau alte structuri vizibile. In lipsa lucrurilor de mai sus, daca avem de-a face cu o balta clasica, iar in fata vedem numai apa, repet, trebuie sa stim foarte precis unde si de ce aruncam lansetele. In acest scop trebuie sa stim sa folosim clipsul de pe tamburul mulinetei, iar odata gasit locul fierbinte sa putem reveni acolo de fiecare data, ziua sau noaptea.
 
 
 
A doua mare necunoscuta a acestui stil este prezentarea monturii pe substrat, in sensul ca trebuie fim 99% siguri ca aceasta nu a aterizat incurcata. In acest sens, firmele producatoare de echipament vin in intampinarea pescarilor cu multe produse "anti-incurcare" cum ar fi: plumbi cu anti-tangle (rigid sau moale), tuburi anti-tangle pentru plumb pierdut, PVA, lead-core, fire de forfac rigide, mansoane de cauciuc pentru monturi, etc. Toate acestea trebuie insa folosite corect, cu logica, adica intelegand foarte bine rolul fiecaruia dintre ele. Nu este suficient sa le avem in trusa pentru a nu sta cu monturile incurcate sub apa in asteptarea trasaturilor care, evident, nu au cum sa nu vina. Mai mult, experienta si vechimea in domeniu ajuta foarte mult la acest capitol.
Un pescar experimentat, pe langa faptul ca intinde firul si montura din lanseu (cu stop pe tambur si varful lansetei in sus inainte ca plumbul sa atinga apa), simte la mana daca montura s-a incurcat in secundele in care aceasta coboara pe fund. Iata de ce ziceam la inceput ca stilul lansat, practicat corect si eficient, nu este deloc unul usor.
Lansatul are si doua mari avantaje. Este un pescuit silentios, in sensul ca montura noastra ajunge intr-un loc fierbinte destul de discret, fara sa sperie pestii din zona. Apoi putem reimprospata momelile si repozitiona lansetele rapid si comod, de cate ori ne dorim.
 
Andrei Vladeanu 
 
 
 
 
Articol publicat in revista Pescuitul Pentru Toti, Nr 14.
 
Maine, pe Crapmania.ro va prezentam partea a II-a - Pescuitul Plantat. 
Unei persoane îi place asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
Momentan nu există comentarii.