SFATURI LANSETE

Moderator: Dan Mitranescu

Dan Mitranescu
Veteran
Mesaje: 6808
Membru din: Sâm Dec 15, 2007 17:48
Puncte: 0
Localitate: bucuresti

Re: SFATURI LANSETE

Mesaj de Dan Mitranescu »

"Povestea inelelor" :
Cand am facut prototipul pentru MTX14, din exces de zel si frica sa nu fac cumva un lucru "necalculat", am stat si am rezolvat o problema de geometrie, in care diametrele interioare ale inelelor trebuia sa le plasez la o distanta intre ele , ca sa fie toate pe acelasi con imaginar, ce includea si tamburul mulinetei !
Astfel, daca priveai prin inelele lansetei, toate isi faceau prezenta proportional. Adica nu se ascundeau unul in spatele celuilalt, sau unul sa se vada cu tot cu partea metalica.

Cand a ajuns lanseta in fabrica, am primit un raspuns , in care mi se spunea ca pozitia inelelor o sa fie schimbata putin. Nu mi-a suras ideea, dar crezand ca au in fabrica anumite tipare de pus inelele, am lasat-o asa, mai ales ca-mi spusesera ca nu sunt diferente mari.
MTX14 a iesit perfect, asa ca nu am mai avut ce sa comentez.
Dupa cativa ani, cand am spus ca doresc cea mai rigida lanseta care se poate face la 400g, fabrica mi-a cerut sa ii trimit cea mai rigida lanseta pe care o cunosc, sa vada daca ce pot face ei maximum, este peste ce exista pe piata. Asa ca am trimis in fabrica un Hi-s 200.
Aici a intervenit a doua idee cu inelele, care mi-a dat de gandit.
La vremea respectiva, pentru ca ma atatase lumea " ca nu se poate face o lanseta in parametrii Hi-s 200" , am facut o aroganta si am comandat 40 de lansete care sa arate ca inele si plasare a mandrinei, la fel ca pe Hi-s 200. I-am dat si un nume pe masura MTX200. :)
Insistand sa fie inelele identice ca forma ( greu au mai gasit unele cu ceramica groasa ... :D ) si ca pozitionare, mi-au spus ca o fac pe raspunderea mea, ca nu este pozitionarea corecta, care este data de masinile lor :!:
Atunci am inteles ca inelele se pun in anumite puncte bine determinate, pentru a da valoare maxima lansetei. Asa au fost facute apoi restul blank-urilor care au ajuns Class . ( Class-ul si MTX200 au acelasi blank, iar MTX 200 nu se mai fabrica ).

Inele pe o lanseta se pun cat de putine pentru a o usura si a nu investi inutil in ea ( ca puteai sa pui numai varful altfel ) si in acelasi timp, se pun atat de multe incat geometria lansetei in sarcina sa asigure o deformare fara puncte critice.
Dupa cum se vede, compromisul intre cele doua aspecte , bazat si pe cele spuse anterior, este un numar de 6 inele.

Totodata inelele asigura departarea firului de blank, astfel incat, la aruncare, acestea sa nu bata pe bat cu spirele iesite de pe mulineta. Spatiile mai largi intre inele permit acest lucru. Poate si asta a dus la cifra 6.

Dan Mitranescu
Veteran
Mesaje: 6808
Membru din: Sâm Dec 15, 2007 17:48
Puncte: 0
Localitate: bucuresti

Re: SFATURI LANSETE

Mesaj de Dan Mitranescu »

Ceramica inelelor este identica in privinta dimensiunilor la exterior ( interiorul inelului metalic ).
Cu cat ceramica este mai subtire cu atat diametrul interior al inelului creste ( cel exterior fiind fix ) si in principal, greutatea inelului scade, lucru ce ajuta la o mai buna revenire a lansetei.

Inelele cu un singur picior sunt din punct de vedere constructiv mai bune, deoarece reduc greutatea si nu fractioneaza mecanica blankului. Totusi devin mai vulnerabile la indoire.
Asa ca un inel bun este cu un singur picior, cu conditia sa fie facut din materiale metalice de maxima calitate ( usoare si rezistente la indoire ) si sa detina o ceramica cat mai subtire.

In inelele cu doua picioare nu se investeste in calitatea partii metalice, structura fiind suficient de rezistenta.

Avatar utilizator
petre iulian
Pescar de competitie
Mesaje: 4345
Membru din: Mie Dec 13, 2006 12:23
Puncte: 0
Localitate: Bucuresti / zona Pantelimon
Contact:

Re: SFATURI LANSETE

Mesaj de petre iulian »

inca una :D

De ce la lansetele de 3,60 numarul inelelor este ca la 3,90 ?

:D :D

si inca una :lol:

nu crezi ca si pozitionarea `talpei de la mulineta conteaza ca unghi si `inaltimea fata de inele ?(aici sper sa intelegi intrebarea )


Eu cred ca se mai poate inventa ceva :lol:
Membru Fondator al Clubului Sportiv Green Lake

Dan Mitranescu
Veteran
Mesaje: 6808
Membru din: Sâm Dec 15, 2007 17:48
Puncte: 0
Localitate: bucuresti

Re: SFATURI LANSETE

Mesaj de Dan Mitranescu »

petre iulian scrie:ok

Tu nu crezi ca la un bat foarte rigid (`par) se poate renunta la un inel ?
E iarna si discutam ..... :wink:
Nu vreau sa se confunde un bat "foarte rigid" cu "un bat bine facut foarte rigid".
O lanseta bine facuta descrie aceeasi parabola , indiferent de puterea pe care o are.
La una mai moale ( bine facuta ) este nevoie de o forta mai mica sa o indoi sub aceasta parabola, iar la una tare ( tot bine facuta ) este nevoie de o forta mai mare sa o duci la forma discutata.
Aceasta parabola este compromisul intre un bat care sta cat mai drept in aruncare si un bat care prin elasticitate isi distribuie forta catre cotor, pentru a nu se rupe.


MTX14 si MTX Class se indoaie sub aceeasi forma, dar sub greutati diferite. :!:

Cand vorbim de o parabola, aceasta are fix aceleasi puncte critice, indiferent da marimea ei.
Numarul "punctelor critice" depinde numai de forma parabolei. Cu cat lanseta se indoaie mai mult in utilizare , cu atat este nevoie de mai multe inele.

Stiu ce vrei sa spui tu. Ca daca lanseta este foarte rigida, ca si in teoria mea, numarul inelelor trebuie sa scada. Totusi, cum spuneam , este nevoie de un minimum de elasticitate, elasticitate care la efort maxim duce lanseta la aceeasi forma si implicit la nevoia de acelasi numar de inele.

Daca spre exemplu un aruncator mai putin puternic are pe mana o lanseta foarte tare, poate sa ii mute inelele catre varf, pentru ca oricum nu o indoaie sa o duca la limita, dar asta nu inseamna ca modificarea respectiva este una potrivita, ca poate arunca si unul mai puternic cu lanseta in cauza... :wink:

Taiatul din varful lansetei pentru a o intari este o gresala. Se schimba total felul in care lanseta se indoaie in utilizare, iar inelele au o alta pozitie fata de cea optima ( chiar cum expui, adica ridicate pe o lanseta mai rigida). Inevitabil lanseta cedeaza la aproximativ 15cm de noul varf ! :!:

Dan Mitranescu
Veteran
Mesaje: 6808
Membru din: Sâm Dec 15, 2007 17:48
Puncte: 0
Localitate: bucuresti

Re: SFATURI LANSETE

Mesaj de Dan Mitranescu »

Am curatat topicul de discutiile tangentiale cu subiectul si lamurite.
Mai adaug ceva legat de utilizarea lansetelor :

Care este singura problema cu naditul ( spomburi sau bulgari mari ) si cu aruncatul altor monturi mai grele.
Stilul de aruncare se schimba total. Altfel, putem sa rupem lansetele sau sa pierdem din distanta.
Pentru monturi usoare aruncarea trebuie sa fie rapida. Cu cat greutatea creste ,cu atat trebuie ca pornirea lansetei sa fie ceva mai lenta si accelerata ulterior.
Chiar daca o greutate mai mare nu obtine viteza unei monturi usoare, totusi aceasta nu pierde din distanta semnificativ datorita masei pe care o are, al carei moment de inertie este mai greu de oprit ( greutatea firului tras si frecarile acestuia ), fata de o greutate mai mica, ce este oprita mai usor.

Cand naditi cu greutati ceva mai mari, incercati cateva aruncari din ce in ce mai puternice, pana ajungeti sa simtiti lanseta ca se incarca corect. Lanseta trebuie sa o simtiti cum se incarca din ce in ce mai tare, fara a simti ca incepe sa ii scada puterea pe final de cursa.
Este exact ca la motoarele de masini. Acceleratia corecta este pana in 4000 rotatii /min ( sa zicem, difera de model ). Degeaba ducem masina peste 4000 rotatii cand vrem sa obtinem viteza maxima cat mai rapid !
"Simtiti lanseta" ca si pe o masina. "Tare" nu inseamna optim !


O tehnica de aruncare a greutatilor mai mari , fara riscuri asupra lansetei, se face cu montura dusa spre inapoi din balans sau dintr-un pas sau doi facuti inainte de aruncare ( nu in timpul acesteia ). Astfel forta se distribuie mai mult in fir la inceputul aruncarii, iar viteza de plecare scade, ulterior ajungand la valoare maxima.

senzor planet
Încuiat

Înapoi la “DAN MITRANESCU”