hotia din delta

Unde pescuim dupa crapi pe rauri, la Dunare si in Delta Dunarii

Moderator: Dan Mateianu

Alexandru Popescu
Mesaje: 578
Membru din: Joi Oct 02, 2014 9:32
Puncte: 0
Localitate: Bucuresti

Re: hotia din delta

Mesaj de Alexandru Popescu »

am eliberat tot ce a fost sub masura, un singur crap de 2 kg am prins si acela l-am pastrat. la somotei , sub norma iei cu galeata, dar ce sa faci cu ei, la fel au zburat in apa. 2 somni pe la 1 kg am prins si i-am prajit intr-o seara. e strigator la cer ce este acolo, as lua pusca si as impusca fiecare braconier de acolo!
...

Dan Mitranescu
Veteran
Mesaje: 6808
Membru din: Sâm Dec 15, 2007 17:48
Puncte: 0
Localitate: bucuresti

Re: hotia din delta

Mesaj de Dan Mitranescu »

ritesco scrie:Din ce citesc aici ma crucesc,dar sa sti ca si tu ar fi trebuit sa eliberezi crapul nu doar platica si somnul mic.Traim intr-o tara pe nume Romania,suntem un popor de dobitoci si fomisti,spun asta pentru ca la mine in oras pe mures au fost prins niste sateni care au plecat cu 50 de kilograme de peste mic intr-o caruta,ce este mai trist,este faptul ca acei pesti urmau sa fie mancare pentru porci !!
Fomisti nu prea cred sa fim, deoarece, din acest punct de vedere, aratam mult mai bine ca multe alte popoare.
Cu dobitocii, sau mai exact cu indobitocirea aparuta in ultimii ani, sunt de acord. Totusi ma bucur ca realitatea spune ca aceasta indobitocire este restransa, in niciun caz sa se ridice la nivel national. :wink:

Dunarea si delta sunt pline de peste.Pescarii cu lansete vin cu sute de kg de acolo in majoritatea datilor.
Potentialul de reproducere si crestere a pestelui pe Dunare, poate sa asigure consumul pentru 10 Romanii, nu pentru una . Cel mai simplu calcul piscicol spune asta.
Ca numarul pescarilor crescut nu mai lasa pe oricine arunca o lanseta in apa sa prinda peste, asta este alta treaba. Locurile bune de alta data sunt batute zilnic, asa ca nu mai sunt bune. Asta nu inseamna ca nu mai este peste.
Ca distractia unora este pusa in balanta cu existenta altora, ... si asta lasa putin de dorit.
Lumea se impiedica de ventile, care sunt acolo de sute de ani. Zone, din ce in ce mai multe, concesionate, nu prea se observa. In loc sa expluatam resursele naturale, ne plimbam cu sute de cai pe apa si aruncam in derizoriu pe cei care aduc pe piata peste proaspat la un pret mic.
Suntem baieti destepti ca sustinem asta, ca suntem ultimii din europa la consumul de peste, ca inghitim o "protejare" a pestelui, care real a dus la dublarea pretului in ultimii 10 ani, raportat la veniturile medii. :wink: Singura mancare sanatoasa pe care o mai avem !

Eu vreau "braconieri" cat mai multi , peste proaspat si pret mic. Hai, "Fomist" pot sa fiu numit pentru asta, dar "dobitoc" nu ! :wink: Dunarea are peste sa ne punem si in cap. Singura problema este ca asa cum sunt toate resursele acestei tari, la fel se procedeaza si cu pescuitul. Trebuie sa il faca numai unii. Si aici ma refer numai la pescuitul facut de cei care din asta traiesc. Aia mici trebuie sa dispara, pentru ca pretul lor este deranjant.

La pescarii cu lansete am invatat cum sta treaba. Atat timp cat unii prind tot timpul, imi este foarte clar de ce nu prind ceilalti. :D

ritesco
Mesaje: 244
Membru din: Mie Mai 27, 2015 12:55
Puncte: 0
Localitate: Bucuresti

Re: hotia din delta

Mesaj de ritesco »

Este peste domnu Dan si se reproduce,cel putin in Delta,dar nici sa ne batem joc de el si sa il dam la porci.Eu sunt din Hunedoara si va spun pe cuvant ca in judetul asta nu ai unde pescui,baltile salbatice sunt secate,Muresul foarte slabut si unde se mai prinde stau "pescarii" tot anu cu 10 bete de persoana.nici nu vreau sa dezvolt mai mult subiectu ca,poate am exagerat putin in comentariul de mai sus,dar domnii electricieni,plasari samd pescuiesc nestingheriti fara sa prea pese cuiva.Mai platim si permisele alea pe degeaba,de altfel si rovinieta,ca nici drumuri nu avem...
Eu bine,Tu ?

Dan Mitranescu
Veteran
Mesaje: 6808
Membru din: Sâm Dec 15, 2007 17:48
Puncte: 0
Localitate: bucuresti

Re: hotia din delta

Mesaj de Dan Mitranescu »

ritesco scrie:Este peste domnu Dan si se reproduce,cel putin in Delta,dar nici sa ne batem joc de el si sa il dam la porci.Eu sunt din Hunedoara si va spun pe cuvant ca in judetul asta nu ai unde pescui,baltile salbatice sunt secate,Muresul foarte slabut si unde se mai prinde stau "pescarii" tot anu cu 10 bete de persoana.nici nu vreau sa dezvolt mai mult subiectu ca,poate am exagerat putin in comentariul de mai sus,dar domnii electricieni,plasari samd pescuiesc nestingheriti fara sa prea pese cuiva.Mai platim si permisele alea pe degeaba,de altfel si rovinieta,ca nici drumuri nu avem...
Am auzit si eu de datul pestelui la porci, chiar si in alte zone. Nu este vorba de peste mare, ci de specii mici, fara valoare economica, chiar daunatoare in reproducerea pestilor de consum. Totusi sunt cazuri izolate.
Ca apele nu sunt intretinute cel putin ca nivel, nu este problema pescarilor sau a braconierilor. Si da, sunt zone cu probleme din acest punct de vedere. Ca si sistemele de irigatii pe care le aveam. Aici problema este mult mai grava. Cineva nu a avut interes sa le intretina, sau mai exact, de ce sa produca oricine? De ce taranul roman sa "braconeze" pamantul !? Nu, trebuie sa cultive "civilizat" numai unii si daca nu ajunge, sa completam cu importurile. Asa am ajuns din "granarul europei" , exact opusul.
Similar, am ajuns in ultimii ani de "indobitocire" sa dublam pretul la peste si sa scadem consumul la jumatate. Inainte mancam pentru ca era ieftin . Acum asta din tara este mai scump ca ala adus de la mii de km. De ce ?
De ce suntem ultimii din Europa la consumul de peste cand avem Dunarea si Delta in tara ?

Pentru ca totul este controlat, pentru ca pescarul ala care este acolo de zeci de generatii, acum se numeste braconier si este ingradit de zone concesionate si de legi.
Astia mici se inghesuie pe unde pot ( si pescari cu lansete si "braconieri" ) , iar pestele se prinde in zonele "civilizate", "protejate", ..., atat cat trebuie pentru a se vinde la un pret controlat.
Noi ne certam cu "braconierii" pe locuri care din cauza presiunii sunt din ce in ce mai slabe , iar hotii sunt altii ! :wink:

Avatar utilizator
gabi1
Veteran
Mesaje: 4787
Membru din: Joi Sep 16, 2010 19:23
Puncte: 0
Localitate: Gura Oborului

Re: hotia din delta

Mesaj de gabi1 »

Noi ne certam cu "braconierii" pe locuri care din cauza presiunii sunt din ce in ce mai slabe , iar hotii sunt altii ! :wink:
Deh, intelepciunea populara spune: '' Stapanul invata sluga hoata!''
"Azi oamenii cunosc preţul fiecărui obiect si valoarea nici unuia."
"Nu refuza ajutorul imbecililor; pentru a rămâne sus iți trebuie unanimitate". :-)

oanavictor
Pescar de competitie
Mesaje: 3665
Membru din: Mar Ian 25, 2005 22:06
Puncte: 0
Contact:

Re: hotia din delta

Mesaj de oanavictor »

Domnu Dan se pare ca nu prea ai mai fost in delta cam de multisor .
in delta de azi localnicul nu mai are masura banului ,el nu investeste nimic si nu este multumit dupa o noapte de furat peste in zone protejate cu 10 milioane vechi de persoana .
preturile la pensiuni au ajuns la 3-4 milioane camera ,o ciorba si un peste prajit 1 milion ,un transfer de la tulcea la chilia 7 milioane ,o bere 100 mii ,o apa 100 mii ,un barcagiu nu vine fara 1 milion de lei pe zi ,cine nu prinde si vrea sa cumpere peste gaseste cu pret mai mare decat la bucuresti pe principiul ca turistul are bani ,aparatele electrice fac foarte bine treaba ,pentru localnici nu exista limita de masura pe principiul ca e bun la chiftele ..........
un sejur in delta costa mai mult decat la mamaia sau la ibiza cu all inclussive ........cam asta e maestre delta din zilele noastre
Cea mai mare realizare a diavolului a fost aceea ca a convins lumea ca nu exista

Alexandru Popescu
Mesaje: 578
Membru din: Joi Oct 02, 2014 9:32
Puncte: 0
Localitate: Bucuresti

Re: hotia din delta

Mesaj de Alexandru Popescu »

cei ce au dat legea ca pe Dunare sa nu mai bage plase si alte ustensile de a prinde peste in cantitati industriale nu cred ca sunt nebuni. ideea este ca pe bratele mari , cu apa foarte adanca nu mai exista peste mare, exista doar pesti sub norma. pe langa asta mai vin si cu aparate sa-i curenteze , ceea ce este strigator la cer, stim bine ce face curentul si ce efect are asupra lor.

pe langa asta cei ce au plase nu mai vin foarte des sa le scoata, vin doar cand au primit mesaj ca nu este control, ceea ce inseamna foarte rar si sincer am vazut anul trecut un vintir scos de un localnic cu un salau in jur de 6kg, era mort, cine stie de cat timp era acolo, el il ia si ni-l vinde noua. ti se pare corect?

cat timp am stat o saptamana in zona respectiva, timp de 6 zile/6 nopti nu am vazut pe cel care in ultima zi a venit si a scor vintirul din fata noastra.peste de acolo nu avea cum sa reziste o saptamana. toti localnicii au voie la 5 kg de peste pe zi pentru consum prorpiu si nu exista prohibitie la ei. cei ce fac un business din asa ceva, scot pestele , incaseaza 1000-2000 ron si cand ajung in port se opresc la prima crasma rup banii in doua si apoi se vaita de foame9sau mai rau la pacanele)

hai sa fim seriosi oriunde te duci , pe toate canalele din delta , pe lacuri sau pe bratele principale, peste tot gasesti plase,vintire,pripoane s.a.m.d. mai exista si cazuri exceptionale in care prinzi cate un trofeu, dar o data la 5 ani. am vazut pescari din Brasov care au prins somn de 100 kg, l-au transat si l-au luat acasa. CE SA FACI CU EL??? SAPUN????
...

Dan Mitranescu
Veteran
Mesaje: 6808
Membru din: Sâm Dec 15, 2007 17:48
Puncte: 0
Localitate: bucuresti

Re: hotia din delta

Mesaj de Dan Mitranescu »

oanavictor scrie:Domnu Dan se pare ca nu prea ai mai fost in delta cam de multisor .
in delta de azi localnicul nu mai are masura banului ,el nu investeste nimic si nu este multumit dupa o noapte de furat peste in zone protejate cu 10 milioane vechi de persoana .
preturile la pensiuni au ajuns la 3-4 milioane camera ,o ciorba si un peste prajit 1 milion ,un transfer de la tulcea la chilia 7 milioane ,o bere 100 mii ,o apa 100 mii ,un barcagiu nu vine fara 1 milion de lei pe zi ,cine nu prinde si vrea sa cumpere peste gaseste cu pret mai mare decat la bucuresti pe principiul ca turistul are bani ,aparatele electrice fac foarte bine treaba ,pentru localnici nu exista limita de masura pe principiul ca e bun la chiftele ..........
un sejur in delta costa mai mult decat la mamaia sau la ibiza cu all inclussive ........cam asta e maestre delta din zilele noastre
Domnul nea Victor :D , am fost acum doi ani in Delta, presat de un prieten. Altfel nu calc pe acolo. Nu am mai fost de peste 20 de ani. Sunt in stare sa prind suficient peste si mai aproape :) ( Oltenita, Fetesti,... ). Am stat trei zile, daca am pescuit efectiv 40 de ore si am venit cu 100kg, din respect pentru colegi :) .Nu merita deplasarea din acest punct de vedere. :)
Nu am platit nimic la nimeni , pentru ca aveam de acasa tot ce-mi trebuia si nici nu mi-a bagat nimeni mana in buzunar.

Nu stiu care este problema ca oamenii cer. Pe vremea cand puteau sa pescuiasca si in zonele in care acum au acces numai smecherii, rezolvai multe probleme cu ei numai cu o jumatate. Acum ce sa faca si ei . Se adapteaza la traficul de smecheri. Ca de pescuit nu mai pot.
Daca ii cere unul, pe care il vede stand chircit intr-o barca mica de dimineata pana sera, o sticla cu apa, pai ii da degeaba, dar daca ii cere unul care numai cand porneste motorul consuma benzina cat consuma el intr-un an , sau care plateste o "elice de viteza" cat costa o lotca ... , pai parca si-o cer unii. :)

Acum mai serios putin. Nu am fost deranjat in viata mea de localnici pe unde am pescuit. Nu pot sa intru in viata lor cu mare tupeu. Nu-mi este frica de nimeni, dar respect reguli de viata.
In schimb, daca vine unul cu mine din Bucuresti si nu ma lasa sa pescuiesc pe zona lui, pai atunci incepe treaba. :wink:
Nu localnicii fura bucati din Delta, nu localnicii interzic sa pescuiesti pe anumite zone, nu ei au interzis camparea in interesul celor care "investesc".
Localnicii au ajuns sa fure din gradina lor. Eu tin cu ei.
Nu vreau nimic altceva decat sa inteleaga atat ei cat si pescarii adevarati ( nu aia care pescuiesc de la 2m inaltime ) , ca daca ne intersectam sculele pe zonele care au mai ramas libere, macar sa ne intelegem bine si sa constientizam ca nu este vina niciunuia dintre noi ca ne inghesuim.

Dan Mitranescu
Veteran
Mesaje: 6808
Membru din: Sâm Dec 15, 2007 17:48
Puncte: 0
Localitate: bucuresti

Re: hotia din delta

Mesaj de Dan Mitranescu »


senzor planet
Scrie răspuns

Înapoi la “Rauri, Dunare & Delta Dunarii”