Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Ghidul celor mai bune locuri de pescuit din zona Galati-Braila.

marți, 11 octombrie 2016
Arealul din sudul Moldovei cuprins între Dunăre, Prut şi Siret este al doilea loc din România, după Delta Dunării, în preferinţele pescarilor pasionaţi. Cele trei cursuri de apă au pe raza judeţului Galaţi o lungime însumată de peste 300 de kilometri. Adiacente râurilor sunt peste o sută de ape stătătoare în care pot fi capturate zeci de specii piscicole.
 
Dunărea de Jos, locul unde se întâlnesc patru mari provincii româneşti – Moldova, Muntenia, Dobrogea şi Basarabia – este, după Delta Dunării, cel de-al doilea rai al pescarilor din România. Într-un areal relativ restrâns, pe o rază de nici 100 de kilometri, în zona Galaţi-Brăila, sunt peste o sută de locuri de pescuit special amenajate, la care se adaugă cele trei mari cursuri de apă din zonă: Dunărea, Siretul şi Prutul.
 
Deoarece fie şi numai enumerarea tuturor lacurilor şi bălţilor în care se poate pescui în zona Galaţi-Brăila-Măcin ar ocupa un spaţiu foarte mare, ne-am propus, în articolul de faţă, să face un top al celor mai bune locuri de pescuit, ghizi fiindu-ne câţiva pescari pătimaşi din Galaţi.
 
Dunărea, Siretul şi Prutul - mereu o variantă
 
În preajma oraşului Galaţi se poate pescui cel mai lesne în Dunăre, mai ales că nu există niciun fel de taxe speciale. Dar se poate pescui la fel de bine şi în Siret, aflat la doar un kilometru de Galaţi, sau în Prut, dar trebuie să parcurgeţi circa 12 kilometri. Capturile nu sunt însă spectaculoase la mal. „Operaţiunea Monstrul“ necesită ceva mai mult decât o lansetă bună, iar facilităţile oferite pescarilor nu prea există.
Sunt însă şi ape stătătoare pline de peşte, unele şi cu facilităţi interesante, la doar câţiva paşi de Galaţi. Cel mai mare luciu de apă, lacul Brateş (circa 2.500 de hectare) nu este totuşi şi cel mai ofertant. Lacul arată bine (se pot face sporturi acvatice cu velă, fără probleme), însă e cam sărac în peşte, mai ales din cauza braconajului masiv. Vi-l recomandăm doar pentru peisaj şi, eventual, pentru câteva ceasuri de plajă în complexul de la malul apei.
 
În schimb, celelalte lacuri din preajma Galaţiului au din plin ce oferi pofticioşilor de saramură sau chiar de o captură-record, după cum ne dă asigurări Gicu Caraman, unul dintre cei mai împătimiţi pescari din zonă, realizatorul unei emisiuni TV de mare succes despre „datul cu băţu’-n baltă“.
 
„Depinde foarte mult de ceea ce vrea fiecare pescar. Pe aici, prin apropiere, sunt foarte multe locuri foarte bune. Unele se potrivesc pescarilor solitari, altele sunt minunate pentru un pescuit cu prietenii şi pentru familii numeroase. Există şi bălţi pentru a exersa plăcerea pură a pescuitului, dar şi unele de unde ai garanţia că pleci acasă cu ceva peşte. Posibilităţile sunt numeroase“, explică Gicu Caraman.
 
El spune că un top cu cele mai bune locuri de pescuit în apropiere de Galaţi şi de Brăila trebuie neapărat să includă luciurile de apă de la Călmăţui (Lieşti), Potcoava (Braniştea), Sălcuţa (I.C. Brătianu), Movileni, La Salcâmi, Potcoava, Cotoroaia (Cerţeşti), Lozova, Şovârca, Cotul Chiului şi Zătun.
 
Senzaţia pescuitului într-o baltă exclusivistă
 
Un loc cu totul aparte este „La Salcâmi“, acolo unde se poate experimenta din plin senzaţia de „a avea balta ta“ . Situat în zona de est a Galaţiului (pe un drum lateral ce se desprinde din E87 Galaţi-Giurgiuleşti, în zona lacului Zătun), locul este interesant mai ales prin faptul că este perfect pentru grupuri de prieteni sau familii numeroase, care vor să beneficieze de intimitate.
 
la salcami 
„La Salcâmi“ este compus de fapt din opt bazine de pescuit, dintre care unul are 1,5 hectare, iar celelalte şapte au câte 5.000 de metri pătraţi. Fiecare bazin are alături o căsuţă de 3,5 x 4,5 metri, cu mobilă de bucătărie, canapea, frigider, mese, scaune, duş, toaletă, ponton pentru pescuit, teren de tenis, hamac, leagăn, masă, scaune rustice, sobă cu plită, grătar, instalaţie de sonorizare şi internet wireless.
 
Lângă bazinul mare există şi un salon de 100 de metri pătraţi, cu instalaţie de sonorizare şi cu tot ceea ce trebuie pentru organizarea unei petreceri. Se poate pescui şi noaptea, nu doar ziua, iar compexul dispune de o parcare păzită. Peştele din bazine este de toate dimensiunile (sunt şi exemplare de crap mari, de peste 5-6 kilograme), însă nu se poate pleca cu „prada“. În schimb, se pot găti mici cantităţi din ceea ce s-a prins.
 
Fişa bălţii „La Salcâmi“
Poziţionare: 8 kilometri de Galaţi, către est;
Acces: pe E87, Galaţi-Giurgiuleşti;
Taxa de închiriere a unui bazin (cu tot cu facilităţi, de la 8.00 dimineaţa, până a doua zi la 7.00): 200 de lei plus 10 lei de persoană la bazinele mici, respectiv 300 de lei plus 10 lei de persoană pentru bazinul mare;
Fauna piscicolă: crap şi caras.
 
Locul unde „are balta peşte“
 
„Unul dintre cele mai interesante locuri este Balta Sălcuţa. Este drept, trebuie să treci Dunărea cu bacul, pe la Galaţi, dar merită. Se află în apropiere de o baltă foarte cunoscută pescarilor, Lăţimea, şi o să vă surprindă bogăţia şi varietatea de peşte“, mai spune ghidul nostru, Gicu Caraman.
 
balta salcuta 
Un plus pentru locaţie este că se află într-o zonă foarte bogată în locuri de pescuit (pe o rază de 10 kilometri sunt cel puţin 10 variante, inclusiv Canalul Măcin şi minunatele lacuri tulcene Crapina şi Revărsarea), dar şi că în imediata apropiere se află Parcul Natural Munţii Măcinului. 
 
Fişa Bălţii Sălcuţa
Poziţionare: la circa cinci kilometri de localitatea I.C. Brătianu (Tulcea), adică la şase kilometri de Galaţi şi 12 kilometri de Brăila.
Acces: drum asfaltat (DN 22E), ultimii 300 de metri – drum de pământ.
Taxa de intrare: 60 de lei pe zi.
Cantitatea de peşte ce poate fi reţinută de pescar: 7 kg.
Specii piscicole: crap, caras, plătică, şalău etc.
Alte facilităţi: posibilităţi de camping. 
 
„Ferma comuniştilor” a fost deschisă publicului
 
Din acest top nu poate lipsi Lacul Zătun, aflat în administrarea Consiliului Judeţean Galaţi. Aflat în apropiere de malul Dunării, la circa şase kilometri de Galaţi, în Parcul Natural „Lunca Joasă a Prutului Inferior“, lacul este cu adevărat spectaculos, dat fiind că aici se găseşte cam tot ceea ce şi-ar dori un amator de relaxare. Zona se pretează inclusiv la observaţii ale faunei de baltă (pe lac se pot vedea inclusiv lebede), fiind amenajate şi o serie de foişoare în acest scop. 
 
ferma comunistilor 
Luciul de apă are 28,5 hectare şi a fost decolmatat recent, iar populările cu peşte (inclusiv exemplare mari, de 10-12 kilograme) sunt frecvente. A fost ferma piscicolă a Partidului Comunist, iar accesul publicului este permis acolo de câţiva ani, însă doar de toamna trecută locul a fost adus la un standard cu adevărat turistic. Trebuie ştiut, totuşi, că lacul este parte dintr-o rezervaţie naturală, deci se poate pescui doar în locurile amenajate, cu respectarea legislaţiei în vigoare.
 
„Au fost mai multe investiţii în ultimii ani, însumând peste 2,5 milioane de lei, încheiate în toamna lui 2015. S-a decolmatat balta, s-a refăcut digul, dar s-a construit şi o zonă de agrement cu 19 căsuţe, cu plajă, alei dalate şi foişoare de observaţie“, spune Vali Viorel Sandu, şeful Serviciului Judeţean de Administrare a Domeniului Public.
 
Sunt disponibile şi pontoane pentru pescari, 40 de şezlonguri, 40 de grătare, zonă de camping, duşuri, toalete, parcare. În plus, zona este îngrădită şi este supravegheată de un sistem cu 48 de camere.
 
Fişa Lacului Zătun
 
lacul zatun 
Poziţionare: pe malul Dunării, la circa 8 kilometri de Galaţi.
Acces: pe E87 Galaţi-Giurgiuleşti. Se face dreapta după traversarea canalului de irigaţii şi se continuă pe şoseaua asfaltată (DJ 251E) de pe digul de apărare al Dunării.
Taxa de vizitare: 10 lei de persoană;
Taxa de parcare: 5 lei pe zi;
Taxa de pescuit: 100 de lei pe zi. Pentru pescuitul de tipul „catch and release“ nu se percepe taxă.
Faună piscicolă: crap, caras, ştiucă, amur, roşioară, plătică.
Facilităţi de cazare şi servirea mesei: da.
Posibilitate de camping. Centrul de cazare a fost inaugurat recent la Zătun
 
Movileni, balta de la marginea iadului
 
Balta Movileni, aflată la doar opt kilometri de Galaţi, în imediata apropiere a haldei de zgură a combinatului siderurgic, are un statut cu totul aparte, căci a reuşit să renască din propria cenuşă după ce, decenii la rând, a fost „agresată“ de uriaşul colos industrial din vecinătate.
 
balta movileni 
Potrivit pescarilor, fauna s-a refăcut în totalitate, după închiderea haldei, în lacul de circa 20 de hectare, asta şi mulţumită firmei private care o are în concesiune.
 
„Se spune că de acolo a dispărut peştele, însă eu am fost acum o săptămână acolo şi era plin de pescari. Am prins, de dimineaţă şi până la prânz, doi crapi de peste două kilograme bucata şi câteva kilograme de caras cam cam palma. Categoric, este peşte în baltă“, ne dezvăluie pescarul Gicu Caraman.
 
Fişa bălţii Movileni
 
Poziţionare: 8 kilometri de Galaţi, respectiv 14 kilometri de Brăila (prin Şendreni);
Acces: drum asfaltat (DN 25), ultimii 200 de metri – drum de pietriş (dreapta dinspre Galaţi, exact la intrarea în Şendreni);
Taxa de intrare: 50 de lei pe zi;
Cantitatea de peşte ce poate fi reţinută de pescar: 6 kilograme;
Specii piscicole: crap, caras, plătică, şalău, ştiucă, somn, roşioară;
Alte facilităţi: posibilităţi de camping.
 
Zona arată destul de bine, în ciuda peisajului selenar dinspre halda de zgură, poate şi pentru că în zonele de stufăriş din apropiere cuibăresc mai multe specii de păsări de baltă.
 
balta movileni 
Spre nord, în imediata apropiere se află balta Mălina, care are acelaşi administrator şi condiţii similare. În plus, în Mălina se poate prinde şi cteno, un peşte cunoscut şi sub denumirea de cosaş sau amur, fiind raportată recent o captură de 21 de kilograme.
 
Surprinzătoarea baltă Călmăţui
 
Dacă traversarea Dunării vi se pare o corvoadă (deşi bacul circulă regulat, din jumătate în jumătate de oră), există numeroase alte locuri pentru pescuit pe malul drept (gălăţean). Ba chiar am putea remarca faptul că, surprinzător, una dintre cele mai atractive bălţi se află ceva mai departe de Dunăre, la Călmăţui (în apropiere de Lieşti).
 
„Sunt doar două bălţi a câte zece hectare fiecare, însă au peşte mult şi mare. Carasul bate la kilogram, iar crapul este frumos. S-au prins şi exemplare de 7-8 kilograme acolo“, spune Gicu Caraman. 
 
 
Fişa bălţii Călmăţui
 
balta calmatui 
Se ajunge pe DN 25 Galaţi-Tecuci, se face dreapta, în Lieşti, imediat după magazinul de biciclete electrice;
Acces: circa patru kilometri de drum pietruit;
Taxa de intrare: 80 de lei pe zi;
Cantitatea ce poate fi reţinută: 5 kilograme;
Specii piscicole: crap, cosaş, caras, plătică, şalău;
Facilităţi de masă şi cazare: nu.
 
Lozova, 150 de hectare de „peşte mofturos“
 
Lacul Lozova, aflat la circa 20 de kilometri de Galaţi este un loc special, căci este provocarea perfectă pentru cei mai ambiţioşi dintre pescari. Întinderea mare a luciului de apă (circa 150 de hectare), dublată de faptul că peştele este hrănit constant de personalul fermei, face o adevărată artă din încercarea de ademenire a prăzii în cârlig.
 
„Nu-i uşor de prins peşte la Lozova, deşi există exemplare foarte frumoase în lac. Am auzit şi de exemplare de 25-30 de kilograme, dar mie nu mi-a picat niciodată vreunul peste 12 kilograme. Cred că trebuie găsit locul perfect, momeala perfectă, timpul perfect. Altfel, pleci cu traista goală“, evaluează situaţia, cu umor, pescarul Adrian Paraschiv, unul dintre clienţii obişnuiţi ai bălţii.
 
Fişa Lacului Lozova
 
lacul lozova 
Poziţionare: 20 de kilometri de Galaţi;
Acces: drum asfaltat (DN 25), la 500 de metri după Braniştea se face dreapta pe sub calea ferată şi se merge pe drum cu pietriş circa 600 de metri;
Taxa de intrare: 100 de lei pe zi pentru 12 ore (nu se pescuieşte noaptea);
Cantitatea de peşte ce poate fi reţinută: 10 kilograme. Dacă un peşte prins are peste 10 kilograme, se lasă pescarului indiferent de greutate;
Specii piscicole: crap, caras, plătică.
Alte facilităţi: posibilităţi de camping (chiar în curţile sătenilor din cătunul Lozova). Pensiunea turistică Siret (Şerbeştii Vechi) este la doar 2 kilometri, iar hotelul-restaurant Didona, la doar 8 kilometri.
 
Nu departe de Lozova, dar pe partea stângă a şoselei, la circa 2 kilometri, se află balta Potcoava (un fost braţ al Siretului). Aici, taxa este de numai 30 de lei, însă, spun pescarii, pescuitul este destul de dificil din cauza înierbării apei.
 
16 arii protejate în zona Galaţi-Brăila
 
Pescarul Gicu Caraman mai recomandă, în judeţul Galaţi, luciurile de apă Şovârca (65 de kilometri de Galaţi, pe DN 26, la 3 kilometri după Oancea, unde taxa este de 60 lei/zi), Corni (60 de kilometri de Galaţi, cu taxa de 50 lei/zi) şi Cotul Chiului (40 de kilometri de Galaţi, unde taxa este de 50 lei/zi). Citeste mai mult:adev.ro/oacpas
 
lacul sovarca 
Un loc interesant de pescuit este şi lacul de acumulare Movileni (la circa 18 kilometri de Tecuci, pe cursul Siretului). Lacul are circa 700 de hectare şi este deja preferat de pescari datorită accesului fără taxă (este necesar doar permisul de pescuit sportiv standard) şi faptului că s-au raportat capturi frumoase în ultimul an: somn de 30 de kilograme, crap de 17 kilograme.
 
Pe raza judeţelor Galaţi şi Brăila se află nu mai puţin de 16 arii protejate de importanţă naţională sau regională, dintre care cele mai importante sunt Parcul Natural Insula Mică a Brăilei şi Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior.
 
Alte arii protejate interesante sunt Pădurea Gârboavele (unde se află şi Muzeul Pescuitului, dar şi Muzeul Satului Moldovenesc), Pădurea Roşcani (una dintre puţinele rezervaţii din ţară ale bujorului românesc), dar şi balta Tălăbasca (Tudor Vladimirescu), care este un adevărat paradis al păsărilor.
 
Sursa: Adevarul.ro 
3 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
Momentan nu există comentarii.