Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

La EXPO printre profesionisti si amatori.

miercuri, 22 ianuarie 2020
Am ceva experienta in participarea la expozitiile de pescuit, pentru ca nu am lipsit la vreuna din 2006 pana in prezent. Am pornit, fireste, de la participantul platitor de bilet, interesat de interactiunea cu tot ce inseamna oameni sau elemente din pescuitul la crap. De la pescarii experimentati care tineau prezentari de tehnici sau produse si pana la demonstratiile de prin standurile producatorilor, toate reprezentau pasii unei cunoasteri mai bune a unor lucruri despre care doar citeam. Este altceva cand vezi totul pe viu, e altceva cand ai posibilitatea sa intrebi, e altceva daca ai indoieli, de orice natura, sa le poti spulbera ori consolida evitand apoi tot ce este legat de acestea. S-au facut pasi mari intr-o evolutie a lucrurilor care ar fi fost greu de anticipat, dar totusi fireasca. Pescarul de crap din prezent este bine informat si destul de pregatit sa infrunte tainele acestui stil. Mult, mult mai pregatit decat in urma cu 7-8 ani.
 
targ pescuit
 
Aceasta evolutie a pescarului are un impact mare asupra pietei de profil, iar efectul imediat este expansiunea continua a producatorilor - de nade, accesorii sau echipamente. Un lucru bun datorita cresterii bazei de selectie, dar care ascunde si prapastia derutei, a neintelegerii, a neincrederii. Atentie deci, pe ce dati banii! Al doilea mare efect al acestei evolutii vizeaza pestii, crapii in cazul nostru, care au din ce in ce mai putine sanse in fata pescarilor. Canalele de informare sunt multe si pornind de la grupuri ale retelelor de socializare, forumuri si culminand cu postul Fishing & Hunting TV, toate adunate au facut ca noi, pescarii, sa avem acces la tot ceea ce presupune imbunatatirea tehnicilor si strategiilor de pescuit.
 
nada pentru competitie 
Am adus in discutie la scena expozitiei si revin si in urmatoarele randuri cu aspectul responsabilizarii pescarului de crap. Consider ca in evolutia lucrurilor este timpul, daca nu deja putin tarziu, ca toata multimea pescareasca sa "priveasca" putin mai departe de varful lansetelor si sa se gandeasca si la lumea subacvatica, lumea crapilor. Actionam si intervenim in viata lor cu fiecare demers pe care il intreprindem pe malul lacului. Firele lansetelor noastre, cantitatea de nada pe care o folosim, calitatea elementelor din nada, intervalul la care nadim ori schimbam monturile, toate, si am numit doar cateva, influenteaza comportamentul pestilor. Deci pentru a conduce lucrurile spre un final fericit, trebuie sa ne gandim si la ce le face bine sau rau crapilor. Merg mai departe si vreau sa va aduc in atentie lucrurile nocive, care nu numai ca ne falimenteaza partida de pescuit, dar actioneaza distructiv si dupa plecarea noastra de pe lac. Firele textile pe care le folosim ca inaintas, au o rezistenta mare la rupere. Dar in situatiile unui pescuit in zona cu obstacole submerse, pierderea lor prin ruperea voluntara sau involuntara actioneaza imediat asupra comportamentului pestilor. Acestea se fixeaza in ambele capete si prin tensiunea formata ranesc pestii care se incurca prin ele. In situatia unei rupturi cu pestele in carlig sunt putine sansele in care acesta scapa nemutilat, fara sa-si rupa gura. Cum evitam acest lucru? Prin folosirea unei linii din fir monofilament gros de cel putin 0.35 mm fara inaintas textil, in zonele cu agataturi. Asta va conduce cu siguranta, in cazul unei agatari, la ruperea legaturii de la vartej. Se vor pierde, si vor ramane in apa 20 cm de fir textil si nu 8 sau 10 metri!
 
fishing and hunting expo 2020
 
Adaptarea materialelor folosite la locul de pescuit si mai ales la stilul de pescuit, daca ne referim la plantat, reprezinta solutia evitarii urmarilor negative. Si pentru ca intr-o trusa de pescuit trebuie sa existe si fire de rezerva, nu ezitati sa va luati in bagaj si cateva role de fir pentru situatii neprevazute. Poate va este incomod, dar va sugerez din experienta sa luati in calcul si acest aspect. Rezolvarea este simpla. Trebuie sa aveti unul, doi tamburi goi pe care sa scoateti firul pe care vreti sa-l inlocuiti. The One are o gama de fire monofilament de dimensiuni reduse pornind de la 0.18 mm, 0.20 mm, 0.22 mm, 0.25 mm, si doua variante de fir gros 0.30 mm si 0.35 mm. Acestea asigura exact ceea ce v-am spus mai sus referitor la utilizarea lor. Pescuitul cu fire subtiri a luat amploare de ceva timp si asta pentru ca moda este ca lanseurile sa fie lungi. Sau poate ca nu numai moda, ci si faptul ca din cauza pescuitului plantat cu navomodel crapii gasesc hrana in cele mai ascunse cotloane, acolo unde numai o barcuta poate ajunge. Si asta este un alt aspect al pescuitului responsabil pentru ca atunci cand plantezi cu navomodelul pe sub copaci, daca o mai faci si cu un fir de 0.25 ai toate sansele sa nenorocesti locul de pescuit.
 
pescuit la crap 
Am realizat un lucru analizand discutiile de la Expo cu pescarii. Navomodelul a netezit drumul unora spre bune realizari, dar a afectat negativ un numar mult mai mare de pasionati. Cu permisiunea voastra voi spune si parerea mea. Pe lacuri ar trebui delimitate zonele pentru desfasurarea pescuitul plantat. Astfel, pescarii care doresc sa pescuiasca lansat adica normal, sa nu mai fie afectati in lupta oarba cu radiocomanda vecinilor. Da! navomodelistii au sanse mult mai mari sa obtina o trasatura chiar punand in cuva, ca nada, traditionala coliva. Atata timp cat plasezi monturile in zonele de protectie a pestilor, prin boschetii de pe mal sau sub coroana aplecata a salciilor, nu mai conteaza. Acolo se ascund crapii si sigur nu vor rezista sa miroasa putina esenta de rom. Ma iertati, dar fenomenul crapist merita mult mai mult in urma eforturilor care se fac de ani buni, de catre firme de profil pentru cresterea nivelului si educarea pescarilor de crap. Navomodelul creeaza dependenta, in timp si distruge o parte din placerea si satisfactia pescarului. Face jumatatea din treaba si de fapt jumatatea grea, sondare, localizare, marcare, nadire, precizia lanseului. Cealalta jumatate, dril, poza si eventual saramura stiu sa faca toti.
 
pescuit la crap 
Gabi Tomulescu
#fishingmall #theoneteam
2 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
  • duminică, 26 ianuarie 2020 06:15

    valter barbu : Superb! Si in special ultima parte a articolului, navomodelul distruge o parte din placerea si satisfactia pescarului ....Satisfactia in pescuit este sinonima cu drilul si ce intra in minciog,in mare parte; ce tine de activitatea in sine, mai putin.Satisfactia e trofeul in sine, laudele primite din partea prietenilor, cunostintelor, pentru capturi.Satisfactia de a pescui efectiva,de a cauta locul bun, de a sonda cu markerul,de a nadi cu spombul,racheta,prastia sau bastonul, sunt pentru pescarii mai putin evoluati.Oare? Imi vine in minte o scrierea a lui A. Camus ''Mitul lui Sisif'' , unde cineva se lupta sa urce o piatra imensa intr-un varf de munte si de fiecare data cand era pe punctul de a atinge varful ,piatra se rostogolea la vale.Nefericitul (sic!) se apuca din nou de urcat piatra ,si de fiecare data cand sa ajunga in varf,piatra o lua din nou la vale....si iar...si iar.Morala,ca si in viata,si in pescuit, importanta nu e finalitatea, ci cum ajungi,ce faci pentru a ajunge acolo. Efortul este cel care ne da valoare ca omeni,ne intareste, ne defineste, ne slefuieste peronalitatea, ne inalta daca vreti.... Felicitari,Gabi! Am citit cateva articole scrise de tine in decursul anilor care mi-au ajuns la suflet,pentru valoarea lor!