Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Bruce Ashby

joi, 22 decembrie 2011
BRUCE ASHBY, UN ROD MAKER CELEBRU
 
Nu are niciun angajat, lucrează singur fiecare lansetă pe care o produce și a ajuns la performanța de a termina un model de serie în 40 de minute. Spune că poate satisface capriciile fiecarui client în parte, dacă cerințele nu afectează parametrii produsului finit. Folosește până la șase tipuri de carbon diferite la un singur model, provenite din industria militară britanică și precizează că restricțiile la export ale carbonului fac lansetele sale imposibil de produs în alte părți. Nu vrea să se scuze că nu lucrează ieftin, deoarece manufacturează produse de mare calitate. A construit primul băț în urmă cu peste 60 de ani. Acesta este Bruce Ashby, omul care a proiectat, printre altele, faimoasa mașinărie de aruncat la distanță numită Trebuchet, o lansetă cunoscută pe tot globul.
 
 
 
Bruce Ashby a început să construiască lansete în urma cu șapte decenii, mai exact în 1950. Odată intrat în lumea carpfishing-ului a realizat că lansete ca Dick Walker MK4 sau Carpella nu îi satisfăceau cerințele. Singura opțiune a fost să-și construiască propriile lansete. A început să facă acest lucru – pentru el și prieteni – în urmă cu 20 de ani. Apoi a urmat decizia de a abandona principalul său hobby, cel de rod maker, pentru a putea să-și dedice mai mult timp pescuitului. La numai o săptămână bunul său prieten, belgianul Frans, l-a contactat și i-a transmis că mai multe magazine din Belgia sunt interesate să achiziționeze lansete construite de el. Bruce Ashby nu a stat pe gânduri, a împachetat câte un model din fiecare lanseta - zece în total - și s-a urcat la volanul mașinii cu destinația Belgia. Primul magazin la care a fost condus de prietenul sau Frans a comandat câte zece lansete din fiecare model. Următorul pas important a fost comanda lansată de Garry și Kevin Peet, proprietarii Tackle Box. Așa s-a născut faimosul brand contemporan Bruce Ashby.
Modelele Perimeter, Perimeter Xp, Invader, Mirage, Probe Marker și Rocketer Spod 3,9 m au intrat deja în cultura crapistă mondială. De asemenea, Bruce Ashby construiește lansete pe blancuri Harrison sau Century. “Când am construit Trebuchet-ul i-am consultat pe cei mai buni în domeniu. Am fost la Bruce Ashby și l-am rugat să se implice în proiectarea acestui model, împreună cu casterii Chris Orme și Terry Edmunds”, a declarat Steve Harrison.
 
 
 
BRUCE ASHBY: “De ce nu produc și lansete low cost? E ca și cum i-ai pune pe cei de la Rolls Royce să producă Skoda !”
 
Bruce, cu ce se deosebesc lansetele construite de tine de cele care se găsesc pe piață?
 
- Lansetele mele sunt construite din două sau chiar trei tipuri de carbon, în funcție de experiența mea față de blancul respectiv, sau a cerințelor clientilor. Acestora le mai ofer posibilitatea să aibă mâner de piele, similar cu cel de la o rachetă de tenis, sau de plută. Iar dacă doresc să aibă lansete de culoarea roz, de exemplu, le pot satisface și acest capriciu. Ce companie de pe piață mai poate face așa ceva? De asemenea, toate lansetele construite de mine au data inscripționată pe ele pentru a se cunoaște exact când au fost făcute. Acest lucru mi-a adus numai beneficii, atât mie cât și colaboratorilor mei, deoarece oamenii au tendința să fie nesinceri. Să iți dau un exemplu. Cineva a cumpărat câteva lansete Torrix de la mine, le-a folosit câțiva ani, apoi a rupt una dintre ele. A mai cumpărat apoi o lansetă și mi-a trimis bățul cel vechi spunând că s-a rupt cel recent achiziționat. Astfel de lucruri nu merg la mine pentru că știu exact când au fost construite toate lansetele pe care le-am produs. Datorită unui sistem foarte bine pus la punct de-a lungul anilor, iți pot spune că lansetele rupte sunt cazuri foarte rare.
 
 
 
Gama ta de lansete se adreseaza numai unei anumite categorii de pescari. Te-ai gândit să produci și variante low cost?
 
- (rade) E la fel cum i-ai pune pe cei de la Rolls Royce să producă Skoda.
 
Atunci de ce lansetele produse de tine sunt mai scumpe decât celelalte?
 
- Blancurile mele sunt din mai multe tipuri de carbon combinate. În partea de jos folosesc tipuri de carbon diferite de cele de la vârf. În acest mod lansetele capătă o acțiune aparte dar și un preț mai mare. Produsele mele nu sunt ieftine și nu îmi cer scuze pentru asta, deoarece discutăm de un preț corect pentru niște lansete la acest standard. E simplu.
 
 
 
Bruce, care este cea mai nouă lansetă construită de tine?
 
- Una dintre ultimele este Perimeter XP, care este versiunea modificată a modelului Perimeter pe care l-am făcut în urmă cu 17 ani. Nu cred că voi putea construi o lansetă mai bună decat Perimeter, deoarece are absolut toate calitățiile pe care trebuie să le aibă o lansetă. Nu am avut niciun băț Perimeter rupt, atunci când a fost folosit corespunzator. La Perimeter XP am folosit exact același design, dar am schimat un tip de carbon și am crescut în acest mod puterea de aruncare a lansetei. Nu pot spune ca este mai buna decat clasicul Perimeter deoarece este diferita, amandouă sunt bune, dar XP este mai rapidă și iți oferă lanseuri mai lungi.
 
Care este pretul de vanzare pentru Perimeter XP?
 
- Un Perimeter XP de 3, 6 m, echipat cu inele Fuji Alconite, mandrină cu terminații de inox și mâner in stil japonez cu capat de inox costa in jur de 270 GBP.
 
Această sumă surprinde, deoarece sunt multi alti Rod Makeri care au prețuri mult mai mari…
 
- Sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le iei in considerație. În primul rând, construiesc singur lansetele, prin urmare nu am niciun angajat, În al doilea rând, nu imi fac reclamă, deoarece nu am nevoie. În sfârșit, eu fac lanstele foarte repede, de exemplu, o lanseta standard o construiesc în jur de 40 minute.
 
 
 
Care este opinia ta despre lansetele construite in Marea Britanie și cele aduse de peste mări?
 
- Avem toată tehnologia posibila în Anglia și – cel mai important - știm să o folosim. Una dintre problemele producătorilor de lansetele din estul îndepartat este aceea că le este imposibil să procure carbonul pe care noi îl folosim, deoarece el provine din indutria militara și există restricții foarte stricte față de aceste materiale atunci când vine vorba de export.
 
Care sunt principalele obiective in afacerea ta?
 
- In primul rând, construiesc fiecare lansetă ca și cum ar fi pentru mine. Îmi place să fac lansete cât mai frumoase cu putință care să își facă treaba așa cum trebuie. Dacă un client îmi cere să fac o schimbare la o lansetă iar eu știu că respectiva intervenție va fi în detrimentul produsului finit îl anunț și refuz cerința. Ca fapt divers, eu nu recomand este ca pescarii să își inscripționeze numele pe lansete. Poate pe viitor doresc sa vândă acele lansete și cum o vor mai face cu numele lor scris pe ele?
 
 
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Comentarii
Momentan nu există comentarii.