Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Perioada de prohibiție în 2022

vineri, 6 mai 2022

Prohibitie 2021

Când începe și cât durează perioada de prohibiție în 2022?

Perioada de prohibiție generală pe anul 2022 a fost stabilită în intervalul 9 aprilie - 7 iunie (60 zile) pentru pescuitul în habitatele piscicole naturale, respectiv 24 aprilie - 7 iunie (45 zile) pentru pescuitul în apele de frontieră. În intervalele menționate, restricția se aplică tuturor speciilor de pești.

Așadar, prohibiția se încheie pe 7 iunie 2022, indiferent că vorbim de Dunăre, Marea Neagră sau alte ape publice.

Prohibiția la știucă este în perioada 1 februarie - 15 martie (43 zile).

Prohibiția la șalău și biban este în perioada 20 martie - 7 iunie (72 zile).

Prohibiția la păstrăv este în perioadele 1 ianuarie - 31 martie 2022 și 1 octombrie 2022 - 31 martie 2023. Restricția se aplică pentru speciile de păstrăv indigen, curcubeu și fântânel, pescuitul păstrăvului de mare fiind interzis pe tot timpul anului.

Perioadele de prohibiție la scrumbie variază de la un sector al Dunării la altul, astfel: 

 • de la Marea Neagră până la Ceatal Chilia, Mm 43, în perioada 25 martie - 3 aprilie (10 zile).
 • de la Ceatal Chilia, Mm 43 până la Vadul Oii, km 238, în perioada 31 martie - 14 aprilie (15 zile).
 • de la Vadul Oii, km 238, până la Chiciu, km 374,5, în perioada 12 aprilie - 26 aprilie (15 zile).
 • de la Chiciu, km 374,5, până la Baraj Porțile de Fier II, inclusiv brațul Gogoșu, km 874,8, în perioada 22 aprilie - 6 mai (15 zile).
 • pescuitul scrumbiei este interzis în tot cursul anului în fața gurilor de vărsare a Dunării în mare pe o adâncime de 5km în largul mării și pe un coridor lat de 2km socotit câte 1km de o parte și de alta a axului brațelor Sfântu Gheorghe și Sulina, în fața brațului Chilia, lățimea coridorului interzis este de 1km spre sud de axul brațului, iar spre nord până la limita apelor teritoriale române.
 • în perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării se admite pescuitul în scop familial al scrumbiei folosind maximum 2 setci în perioada 14 aprilie - 23 aprilie, în zonele aprobate.
pop-up fumigena senzor

Mențiune: intervalele specificate pentru prohibiția la scrumbie se pot modifica ulterior în funcție de condițiile hidrologice.

Prohibiția la calcan este în intervalul 15 aprilie -15 iunie. 

Este interzis pe tot cursul anului pescuitul următoarelor specii de pești: pietrarul, fusarul, ghiborțul de râu, cernușca, șalăul vărgat, aspretele, pecarina, guvidul de Razelm, zglăvoaca răsăriteană, lostrița, mihalțul, caracuda, coregonul, lipanul, păstravul de mare și sturionii.

Prohibiție permanentă la sturioni

Prohibiția în Delta Dunării

Pe teritoriul Rezervației Biosferei “Delta Dunării”:

 • în afara perioadelor de prohibiție, pescuitul recreativ/sportiv al speciilor știucă, șalău, somn și crap, este permis numai cu eliberarea tuturor capturilor (catch & release).
 • pescarii ce desfășoară activități de pescuit recreative/sportiv nu pot transporta o cantitate de pește mai mare de 10 kg, indifferent de numărul de zile în care a desfășurat activitatea. 

Cum se aplică prohibiția la Dunăre?

Perioada de prohibiție la Dunăre pe sectoarele care constituie graniță de stat cu Serbia (235,5 km), Bulgaria (469,5 km), Republica Moldova (0,6 km) și Ucraina (53,9 km, inclusiv Golful Musura) este cea stabilită pentru apele de frontieră, respectiv 24 aprilie - 7 iunie, iar pe sectorul exclusiv românesc se aplică perioada de prohibiție generală, respectiv 9 aprilie - 7 iunie.

Prohibiția la Dunăre

Prohibiția pe râul Prut

Deși apă de frontieră, râul Prut face excepție de la regulă, aplicându-se perioada de prohibiție 9 aprilie - 7 iunie (la fel și pentru lacul de acumulare Stânca - Costești).

Unde se poate pescui în timpul prohibiției?

Pe durata prohibiției pescuitul recreativ poate fi practicat doar pe apele si balțile de pescuit private.

Crap cu icre pe balta privata

Cât este amenda pentru pescuit în prohibiție?

Pescuitul recreativ în perioada de prohibiţie sau în zonele protejate este contravenţie și se sancționează cu amendă de la 600 lei la 1000 lei şi cu reţinerea şi suspendarea pe o perioadă de 90 de zile a permisului sau autorizaţiei de pescuit.

Pescuitul comercial în perioada de prohibiţie constituie infracţiune şi se sancţionează cu amendă de la 6.000 lei la 10.000 lei şi interzicerea dreptului de a pescui între 1 şi 3 ani.

Amenda pentru pescuit în perioada de prohibiție de la Poliția de Frontieră

Sursa informațiilor

Informațiile furnizate au ca sursă proiectul de ordin al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2022.

Unei persoane îi place asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
 • luni, 22 martie 2021 17:35

  Alexandru Rasoiu : Stimati Domni, In data de 19.03.2021, a fost publicat Ordinul MADR/MMAP nr. 58/462/2021 in Monitorul Oficial nr.278. Din acest ordin, pescarii recreativi afla cu stupoare la Art 6 Alin 8 ca: “In mod special, pe teritoriul Rezervatiei Biosferei “Delta Dunarii”, in afara perioadelor de prohibitie, pescuitul recreativ/sportiv al speciilor stiuca, salau, somn si crap, este permis numai cu eliberarea tuturor capturilor (catch& release).” Fara consultari! Fara dezbateri publice! Noaptea ca hotii! Va suna cunoscut? Sunt sigur ca sunteti la curent ca, in 2017-18 Guvernatorul ARBDD de trista amintire Malin Musatescu (cel care, laudand anumite naluci ale unei persoane importante acum ascunsa vederii nostre, a ajuns din actor guvernator!) a mai incercat asa ceva. In dezbaterea publica a proiectului de ordin de la acea vreme i s-a explicat ca: 1. Nu pescarii recreativi sunt cei care secatuiesc Delta de peste ci secarea zonelor de reproducere, braconajul si pescuitul industrial excesiv au dus la situatia actuala. 2. Prin prezenta lor pe malul apelor, pescarii recreativi contribuie cel mai frecvent la alarmarea autoritatilor despre actele de braconaj. Descurajandu-le prezenta pe malul apelor se incurajeaza de fapt aceste practici – pe care toata lumea le recunoaste ca se desfasoara pe scara larga, dar -ce sa vezi!- cei in drept sa actioneze impotriva lor le surprind atat de rar. Am aflat, cu acest prilej, tot de la guvernatorul de foarte trista amintire, ca agentii ARBDD care ar trebui sa strarpeasca braconajul sunt si ei functionari publici si lucreaza 8 ore pe zi si 5 zile pe saptamana. Ei bine pescarii recreativi sunt pe malul apelor 24/7 si reclama prompt actele de braconaj! Sau poate asta se doreste, oamenii sa capete lehamite cand trebuie sa-si elibereze capturile si sa cumpere pestele de la cherhana sau magazine si sa-i lase pe braconieri sa-si vada linistiti de treaba! Aceasta masura este generata fie de prostie patentata, fie de rea intentie, sau poate de o combinatie din acestea. Nu cred ca trebuie sa va spun eu ce reactii vehemente va genera si cata “popularitate” va atrage initiatorilor! Poate acum vor exista comentarii la acest subiect!