Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Belachan, aroma anului 2013

joi, 9 mai 2013
În ultimii ani, în lumea pescuitului la crap se aude tot mai des un cuvânt, Belachan. Deja faimosul Belachan! Atât de des amintit de către producătorii de nadă, revistele, forumurile de specialitate și nu în ultimul rând de către dumneavoastră. Produsul Belachan creează povești frumoase, aduce victorii și pescari mulțumiți.
 
În acest articol voi încerca să vă pun la dispoziție toate informațiile pentru cele trei variante de belachan: pudra, block și lichidă. Din diverse relatări și din cercetările mele această aromă pare să funcționeze pe majoritatea lacurilor din România, acumulând un palmares bogat în capturarea crapilor foarte mari.
 
Utilizarea de bază și denumirea “Belachan” vine din bucătăria asiatica, unde regăsim produsul în rețelele culinare. Voi, probabil, l-ați folosit sau mirosit. Prima impresie te duce cu gândul la o compoziție de creveți covârșitoare, poate de aproape 100% dar în mod surpinzător procentul de creveți fermentați pentru aroma belachan block este de 9,5 %. Compoziția și modalitatea de preparare a aromei Belachan este: făină de porumb, sare și creveți fermentați. Creveții sunt opăriți, striviți și puși la fermentat, iar ultimul proces este dat de ambalarea acestora în varianta block. Creveții fermentați se topesc pentru utilizarea în varianta lichidă și se deshidratează pentru varianta pudră. Varianta pudră este mai concentrată, are un conținut de făină de porumb, sare și creveți fermentați într-o proporție de 11%, iar varianta lichida este similară cu varianta pudra.
 
În afara mirosului pătrunzător cel mai bun atuu al aromei, prin comparație cu alte arome obișnuite, este dat de sarea din compoziție care lucrează ca un potențiator natural de gust. Belachanul este una dintre puținele arome naturale 100%.
 
Recomandări pentru situațiile în care îl puteți folosi în funcție de variante:
 
Belachan Extract Block 
 
 
Se folosește sub formă de pastă învelind momeala de cârlig sau momitor. Datorită mirosului foarte puternic va atrage crapii sau somnii din zonă aproape instantaneu. O mai puteți adăuga ca aditiv pentru mixul de nădire sau stick mix (se poate răzui acasă și adăuga în mix)
Nota: Pentru un randament ridicat, atunci când preparați un mix de nădire sau stick mix cu conținut de particule de Belachan block, ideal ar fi să îl amestecați cu apă fierbinte pentru a permite pastei să se topească.
 
Dozaj recomandat: 50gr / kg mix de nădire.
 
Belachan Extract Pudra
 
 
Un bun ingredient pentru mixul de boilies și un aditiv pentru mixul de nădire. Pudra de belachan se va adauga în mix și se va topi atunci când veți fierbe boiliesurile. În acest mod nada capătă un miros și un gust irezistibile pentru crapi.
 
Dozaj recomandat: 25gr / kg de mix.
 
Belachan Extract Lichid
 
 
Este produsul perfect pentru partea lichidă a boiliesurilor solubile. Față de variantele block și pudră acest produs un necesită dizolvarea la temperatura ridicate și se poate folosi ca atare. Se folosește și ca dip pentru boilies, pelete, semințe sau pentru înmuierea săculeților PVA.
 
Dozaj recomandat: 75ml / 1kg mix de boilies.
 
Vă recomand să folosiți aroma Belachan în combinație cu ingredientele naturale, de exemplu green lipped musel, betaină, CSL, pastă de scoică sau L0 30. Este recomandat sa îl folosiți în ape cu un PH ridicat alcalin, deoarece, de obicei, lacurile cu PH ridicat sunt mai bogate în hrana naturală. În astfel de situații este recomandată folosirea ingredientele cu PH ridicat (Belachanul face parte din această categorie de ingrediente).
 
 
 
Material aparut in revista PPT 
3 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
  • joi, 9 mai 2013 20:03

    Florin Coacaza : aroma asta miroase a cadavru!

  • duminică, 12 mai 2013 19:13

    Antinie Ciprian : pai cum ar putea sa miroase crevetii aia dupa luni shi luni lasatzti la fermentat!?Mai preocupant e ca chinezii maninca asa ceva... :D