Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

De ce pescuim?

vineri, 20 octombrie 2017
Unii pescuim. Suntem practicanti ai celui mai popular hobby din intreaga lume, pescuitul recreativ. Exista ceva care ne face sa ne trezim inainte de prima raza de soare, sa ne pregatim rapid, sa tragem portiera la masina si sa fugim! Intrebarea este „De ce?” De ce atata efort intr-o zi de week-end? De ce unora ne place atat de mult sa pescuim?
 
de ce pescuim? 
Cand am pornit la drum cu proiectul Fishpointer – prima harta interactiva pentru pescuit, am cautat sa inteleg in primul rand acel prim motiv al starii de bine din timpul partidelor pescarilor. Am discutat cu pescari, am scotocit Internetul, am citit si am pus cap la cap ideile. Voi sumariza din cele invatate.
 
Fie ca pescuiesc intre prieteni, cu familia sau de unii singuri, fie ca merg pe rauri mai linistite, mai involburate, pe lacuri sau pe ocean, fie ca sunt locuitori in mediul rural sau in marile orase, pescarii sunt motivati de cateva stari de spirit prin care trec din momentul pregatirii partidei pana la intoarcerea acasa. Actul pescuitului nu este deloc unul bizar. Se cunoaste ca pescuitul isi are radacinile in activitatile primordiale ale fiintei umane, atunci cand femeile ramaneau in jurul pesterii, iar barbatii plecau sa vaneze ori sa pescuiasca.
 
Pescuitul ne-a lasat o amprenta genetica puternica, tehnicile de pescuit au evoluat impreuna cu omul si continua sa evolueze. Ca fiinte umane, ne place deopotriva linistea si „fight”-ul (am sa folosesc acest cuvant din engleza cu sens de competitie, provocare, joaca). Ne place aceasta alternanta de stari emotionale care ne face practic sa traim clipa. Ne place sa iesim in afara casei, sa ne asumam provocari si sa aducem acasa reusite. Ne place sa ne perfectionam, sa devenim mai buni sa speram, sa fim optimisti. O partida de pescuit te poate trece prin toate aceste stari de bine. Orice partida de pescuit incepe cu o stare de bine data de optimismul ca vei reusi sa prinzi: mai mare ca ultimul tau peste, mai mult decat la ultima iesire, mai mult decat amicul tau etc.
  
Acesta este primul „fight”: individ vs. individ. Si noua ne place aceasta joaca. Pentru rezultate bune la pescuit trebuie sa alegem locatia, sa decidem actiuni si sa organizam zeci, uneori sute de obiecte necesare: fire, agrafe, bete, mulinete, plute, momeli, etc. Pescuitul ne dezvolta asadar capacitatea de a ne organiza, de a gandi strategic, ne indeamna sa devenim mai buni. Ne place sa fim mai buni.
Pescuitul ofera in acelasi timp serenitate, liniste, natura, peisaje diverse, luciu de apa, rasarituri si apusuri extraodinare.Toate acestea pana cand pluta se misca sau auzi senzorii de avertizare, simti tensiunea in lanseta, mulineta incepe sa caraie.
 
pescuit la crap 
Atunci incepe al doilea „fight”: individ vs. peste. Trebuie sa fii precis, trebuie sa fii atent, fiecare miscare gresita poate face pestele sa scape. La final, cand ti-a ajuns la picioare, gata sa fie bagat in juvelnic sau eliberat, adrenalina inca pompeaza. Este un sentiment extraordinar pe care pescarii si-l doresc la fiecare partida, iar si iar.
 
Exista si un al treilea „fight”: individ vs. natura. Se intampla uneori la pescuit sa ai parte de vreme mai putin buna, de insecte, de soare arzator. Astfel de intamplari dau farmec povestilor despre pescuit si iarasi ne place. Asadar pescuim pentru jocul intre relaxare si „fight”, pentru diversitate in stari emotionale si pentru poveste.
 
Fishpointer – prima harta interactiva pentru pescuit 
De aceea am creat aplicatia Fishpointer. Pentru a ne conecta cu diversitatea locurilor, pentru „fight”-uri de poveste, pentru informatii si partide mai bune, pentru joaca.
 
George Dragne
2 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
  • vineri, 20 octombrie 2017 13:53

    valter barbu : Imi place articolul! Exista pescari pentru care pescuitul inseamna aceste aspecte : competitia cu sine insusi, cu natura ,aici includem si pestele ,petrecerea unui interval de timp in natura ,asocierea cu un gratar cu prietenii etc Mai e ,insa,o latura mai putin dezvaluita,disecata sau ,mai rau ,una mai putin constientizata chiar de catre pescar . Pescuitul ca mod de defulare ,de la consum de alcool dus la extrem ,injuraturi ,trivialitati etc .Nu am pretentia ca acopar, prin ce stiu , fenomenul pescaresc ,nu ma refer numai la noi,dar si in afara. Insa atat cat stiu , exista aceasta latura care ,de multe ori ,poate pune in umbra orice placere sau gand bun cu care pleci de acasa ,ca vecin de loc de pescuit sau ca partener.