Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Cine se sperie mai tare de canicula? Crapii sau pescarii?

marți, 22 octombrie 2019
Concediul mult asteptat se apropie cu pasi repezi, odata cu el si rezervarea facuta din timp pe Varlaam, unde stii ca te asteapta crapi capitali. Putine lucruri sunt insa mai infricosatoare decat urmatoarea perspectiva – partida gandita strategic pentru 8-12 septembrie cu scopul de a evita temperaturile ridicate si apatia varatica a crapilor, iti este amenintata chiar de un val canicular neasteptat. Mai mult, alternanta zi-noapte se anunta de peste 15 grade. Urma sa pescuiesc exact in aceste conditii timp de 96h pe Varlaam, o balastiera deloc usoara nici in cele mai bune conditii meteo. Singurele avantaje? Experienta, durata partidei si pescuitul in echipa cu prietenul meu din echipa CPK, Alexandru Dumitroiu.
 
pescuit la crap 
Refrenul cunoscut – problema localizarii
 
Pe timp de vara, temperatura apei creste foarte mult, schimband prioritatile crapilor. Apa calda permite crapilor sa se deplaseze mai mult. Consumand energie crapii au nevoie implicit de hrana. Factorul care complica insa ecuatia este oxigenul. Temperaturile ridicate in general scad nivelul de oxigen din lac, iar fara oxigen crapii nu se pot deplasa, nici nu isi pot consuma hrana, devenind implicit apatici.O problema aditionala este ca sectorul A de la Varlaam este deja cunoscut pentru abundenta de hrana naturala, motiv pentru care crapii sunt si mai greu de pacalit vara – nu au nevoie sa migreze in cautarea hranei.
 
pescuit 
Atat eu cat si Alex am inceput sondarea lacului cu acest considerent – gasirea unor adancimi la care echilibrul termic le permite sa se hraneasca. Alex pescuia pe standul cel mai adanc al lacului (A6), iar eu pe un stand mai putin adanc, dar unde in mod normal se termina vantul dominant al lacului (A4). Canicula insa imi anulase acest avantaj, asa ca am luat decizia in echipa sa incepem pescuitul cu strategii foarte diferite – Alex urma sa pescuiasca progresiv, pornind de la adancimile cele mai mari, catre unele medii, iar eu exclusiv pe adancimi mici, unde speram ca peste noapte sa aiba loc un schimb termic. O alta decizie colectiva a fost sa ne trezim la rasarit, sa reperam unde isi tradeaza crapii prezenta. Din experientele trecute pe aceast lac, intuiam ca, in acest fel, dupa 24h vom vedea fie un tipar, fie suficiente indicii.
 
pescuit 
pescuit 
Ecuatia nadirii si interpretarea primelor rezultate
 
Desi abordam localizarea diferit, atat eu cat si Alex aveam un numitor comun - nadirea prudenta si variata. Fara certitudinea localizarii, nadirea agresiva aduce rareori rezultate pe o balastiera bogata in hrana naturala. Desi am optat amandoi pentru un amestec de seminte si boiliesuri cu dimensiuni diferite, pentru a ne spori sansele, am incercat totusi sa diversificam. De multi ani pe Varlaam eu sunt fidel boiliesului CPK Stinky Fish – un fishmeal cu o valoare nutritiva ridicata, cu miros de crab si scoica. Din experienta mea, Stinky Fish are si un alt avantaj mai putin explorat, anume, aspectul de boilies “washed out”.
 
pescuit la crap 
Crapii de pe Varlaam resimt din ce in ce mai mult presiunea pescarilor asa ca pentru mine un boilies putin mai discret ofera un avantaj. Intrucat cautam sa pacalesc vigilenta crapilor, am construit un amestec de nadire variat, continand, in diferite diametre, 50% Stinky Fish, 25% CPK XXL si 25% CPK NexT. Alex a optat pentru 50% XXL, 25% Stinky Fish si 25% NexT. Ne asteptam ca valoarea nutritiva ridicata si aroma puternica de Belachan si Squid a boiliesului XXL sa lucreze perfect pe un stand mai adanc, unde intuitiv, pestii se puteau hrani frenetic. La carlig pescuiam amandoi cu boiliesurile de carlig din gama dominanta a amestecurilor de nadire.
 
pescuit la crap 
pescuit la crap 
Primul rezultat a aparut asa cum ne asteptam pe canicula – noaptea. In jurul orei 3, Alex a avut o trasatura puternica, finalizata cu un crap de aproximativ 13kg. Pestele a venit de la 2.6m, o adancime intermediara, care ne-a surprins, dar care imi dadea sperante ca spre dimineata pot avea si eu rezultate pe apa mica (1-1.5m).
 
pescuit la crap 
Urmatoarele trasaturi aveau insa sa ne arate adevaratul tipar. In jurul pranzului, dupa 24h, Alex are o trasatura dubla, lucru destul de rar pe Varlaam, pe adancimi putin mai mari, 3-3.2m.
 
pescuit la crap
 
Cei doi pesti de 13kg, respectiv 15kg, ne-au confirmat prima intuitie – pestii se hraneau bine pe apa mare, chiar daca nu neaparat pe cea mai mare. Desi ne bucuram sa avem un tipar, pestii imi puneau mie o problema destul de serioasa – standul meu nu este foarte ofertant in prisma adancimilor mari. Am investit asadar aproape intreaga dupa-amiaza a celei de-a doua zi de pescuit in incercarea de a plasa monturile intre 2.6 si 3.5m (cea mai mare adancime gasita de mine). Alex continua sa prinda constant, motiv pentru care chiar daca trasaturile mele intarziau, stiam ca sunt pe drumul cel bun.
 
pescuit la crap 
Canicula cu tiparele, dar si cu surprizele ei
 
In urmatoarele 24 de ore trasaturile devenisera constante, chiar daca nu neaparat total previzibile. Prinsesem si eu primul meu crap la rasarit, Alex insa prindea in continuare mai bine pe timp de zi cand temperaturile ridicate indicau orice altceva decat ''bite time''. Desi anii trecuti avusesem si eu capturi pe timp de zi vara la Varlaam, trasatura din jurul orei 13:00 din cea de-a treia de zi m-a prins cumva nepregatit. Fata de trasaturile violente de pana atunci, pestele acesta a tras aproape temator, plecand apoi de pe loc foarte lent. Intrucat, invariabil pe timp de vara, isi facusera deja aparitia si ctenii, am asociat prima data trasatura ciudata cu un amur, iubitor de canicula cum il stim cu totii.Ce a urmat, ne-a depasit asteptarile. Dupa un drill destul de incrancenat, Alex ridica in minciog un crap masiv, pe care l-am identificat destul de repede prin prisma coloritului unic. Era in mod ironic, pestele pe care inaintea partidei aproape ca mi-l scosesem din minte, intrucat fusese capturat recent – un crap numit de pescarii lacului Big Orange, ajuns acum la 26.2kg, cu 2kg peste vechiul meu record personal! Crapul fusese prins pe un mic platou de piatra, la 3m adancime, gasit cu mult efort in ziua precedenta.
 
pescuit la crap 
pescuit la crap 
Concluziile partidei
 
Dincolo de bucuria uriasa a unui nou record personal, ce poate inchide mai bine o partida pe timp de canicula decat o statistica “rece” – dupa 96h, impreuna cu partenerul meu Alex am avut 20 de prezentari, finalizate cu 16 crapi si cteni intre 12 si 26.2kg. Cu siguranta, pescuitul pe canicula nu are mereu un rezultat atat de fericit. Totusi, cu o abordare flexibila, adaptata conditiilor, chiar si cele mai grele lacuri pot fi abordate pe temperature ridicate. CPK, pesti nu povesti!
 
pescuit la crap 
pescuit la crap 
Sergiu Delcea
Alexandru Dumitroiu
CPK Team
Unei persoane îi place asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
Momentan nu există comentarii.