Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Dam Quick, mulinete pentru toate stilurile de pescuit.

luni, 9 martie 2020
Cand aud de DAM nu stiu cum se face, ma gandesc la tancuri, senile, scartait si fier, mult fier. Acest lucru nu se intampla si atunci cand pescuiesc cu una din mulinetele acestui brand: la feeder simt puterea sa, atunci cand recuperez un cosulet de 200 de grame din navalnicul si puternicul curent al Dunarii, pe cand la salau pe lac simt finetea rulajului impletita cu aceasta putere, ce nu da sanse niciunui coltos atunci cand frana este pusa la treaba.
 
 
Quick! Si repede ma reintorc la acel moment in care pescuiesc batranul fluviu, cand mulineta draga mie pentru aceasta aplicatie aduce cu 108 cm per tura de manivela cosuletul gol catre mine pentru o noua reincarcare.
 
Cei mai batrani dintre noi, astia virusati de pescuit si-au inceput cariera cu o mulineta DAM. Sau cel putin stiu despre ce este vorba, le-au vazut, le-au atins sau au ravnit la ele cand paintii sau bunicii lor le spuneau cu drag ''Asta-i mulineta aia cu care nu ai voie''. Fie ca era Quick Junior, Finessa, Standard Royal, Spinnfix, Automatic, bijuterii in acele vremuri pentru orice pescar sportiv pasionat. Pentru cei mai tineri, care inca nu au auzit inca de DAM, le recomand in prima faza sa vada filmul ''Operatiunea Monstru''. Dar pana atunci, sa recitim putina istorie.
 
pescuit la crap cu mulineta dam 
Initialele D.A.M. inseamna "Deutsche Angelgeräte Manufaktur" (adica ''Producator german de articole pescuit"). Compania a fost infiintata in anul 1902 de Fritz Ziegenspeck, care in 1887 era proprietarul unei fabrici de fierarie, sport și pescuit, afacere initiata de fratele sau mai mare Oscar Ziegenspeck la Berlin in 1875. In anul 1925, Otto Kuntze a devenit noul proprietar al D.A.M. Fiul sau, Hellmuth Kuntze a condus noul inceput si reconstruirea lui D.A.M. dupa razboi in partea de vest a Berlinului. La 11 noiembrie 1955 a fost sarbatorita deschiderea unei noi fabrici moderne la Berlin Gunzenhausen.
 
Compania D.A.M a fost vanduta in 1995 Casei de Comert olandeza Koninklijke Borsumij Wehry B.V., care a fost preluata la scurt timp de Hagemeyer N.V. (un alt grup de firme din Olanda) - o perioada turbulenta si neplacuta a inceput pentru companie. Dupa o alta schimbare a proprietarului la inceputul anului 2001, compania a fost data in insolventa.
 
mulinete dam 
Dar, dupa numai un an, un grup de angajati vechi, alaturi de cativa clienti fideli de export, au reusit sa reformeze compania intr-un mod nou "Neue (Noul) DAM International". La ora actuala compania D.A.M. produce si distribuie brandurile:
 
QUICK pentru mulinete toate categoriile,
MAD - pescuit la crap,
MADCAT - pescuit la somn,
EFFZETT - pescuit la rapitori,
STEELPOWER - pescuit marin.
 
dam quick z base 
Deci DAM Quick exista, se fabrica, se vinde, se pescuieste, se apreciaza si se reinventeaza an de an, sezon de sezon, cu modele modern upgradate cu toate componentele si materialele tehnologiei moderne. Din istorie a ramas fiabilitatea si rezistenta componentelor, un pattern familiar si cel mai important , a ramas seriozitatea si continuitatea brandului.
 
mulineta dam
 
Seria Quick cuprinde mulinete de toate dimensiunile, pentru toate aplicatiile si pentru toate buzunarele.
 
mulineta dam 
Pentru incepatori, dar si pentru cei ce nu doresc sa investeasca prea multi bani in echipament, DAM propune Quick 1 si Quick 2, modele care se fabrica in dimensiunile 1000-8000. Disponibile in mai multe variante, cu frana pe fata sau pe spate, 4 si respectiv 6 rulmenti, iar modelul Quick 2 se fabrica si in varianta cu baitrunner. Cei de la DAM au conceput si o mulineta speciala pentru stilul method cum ii spune si numele, DAM Quick 2 4000 Method, mulineta prevazuta cu tambur de aluminiu si manivela dubla de rezerva. Raportul de recuperare este de 5.2:1 pentru marimile 1000-4000, cu frana de 8 kg forta, marimile mari avand pana la 11 kg forta.
 
pescuit la biban 
DAM Quick 3, este un model de mulineta care se fabrica pana la dimensiunea 9000, existand si varianta pentru crap si pescuit marin de pe plaja, pe nume Quick 3 SLS. Mulineta are 10 rulmenti, vine cu angrenaje solide, corp si rotor din grafit, tambur de aluminiu anodizat de doua ori, tambur ce este prevazut si cu un “manson’’ de cauciuc pe mijlocul sau pentru o mai buna aderenta a firului si pentru a nu avea surprize in drill (de genul rotirii firului, mai ales a celui textil). Acest model se poate folosi in mai toate stilurile de pescuit, inclusiv in cel al somnului, asa cum o face cu succes prietenul meu Bogdan Munteanu.
 
dam quick 4 
De la marimea 1000 pana la cea de 9000, Quick 4 demonstreaza ca este mai mult decat o simpla mulineta si pot sa o denumesc ''Fiara''! De la 7 kg forta la marimea 1000, acest model poate imblanzi chiar si cei mai mari pesti din apele noastre, pana la 17 kg forta la marimea 9000. Frana este inchisa si prevazuta cu discuri de carbon.
 
mulineta method feeder 
Prevazut cu clips metallic, acest model este excelent si pentru pescuitul la feeder avand, asemeni suratei sale Quick 2, un model special pentru Method denumit DAM Quick 4 4000 Method, model care vine cu tambur metalic si manivela dubla de rezerva.
 
mulineta dam quick 5 
Pentru pasionatii pescuitului la spinning si feeder, Quick 5 ofera o anume siguranta, de tractoras, care iti da incredere in orice situatie. Cu un corp din aluminiu si rotor din grafit, maner CNC si frana cu discuri de carbon, mulineta poate fi luata cu noi in vacanta daca pescuim in mare sau ocean, fiind rezistenta la apa sarata.
 
mulineta dam quick 6 
Quick 6 este un upgrade al modelului precedent, prevazut cu aceleasi caracteristici, dar cu un numar de 10 rulmenti si un lacas special de mentenanta unde se poate adauga vaselina pentru o buna functionare a mulinetei.
 
dam quick 7 
Dam Quick 7 este modelul de varf al acestei serii, va spun din experienta ca este MULINETA! Numarul de rulmenti, puterea angrenajelor, corpul de aluminiu si rotorul de carbon, faptul ca este rezistenta la apa sarata si raportul mare de recuperare, fac ca aceasta mulineta sa poata fi pescuita in orice conditii. Daca ne uitam si la pret, realizam ca avem de-a face cu un produs care face toti banii si poate inca ceva in plus.
 
mulineta dam 
Sper ca v-am facut curiosi macar, suficient cat sa mergeti intr-un magazin de specialitate si sa pipaiti modelul potrivit voua. S-ar putea sa va placa! Pe mine unul m-au convins.
 
Pana data viitoare, va urez vreme buna si fir intins!
 
P.S: pentru cuvintele scrise despre istoria D.A.M, multumesc lui Andy Arif ;)
 
pescuit stiuca 
Stefan Stoica Pescar Hoinar
Unei persoane îi place asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
  • luni, 9 martie 2020 23:19

    Cristian Bebesel : Prima mea mulineta adevarata cumparata in 1990 a fost un DAM Quick Camaro.O am si acum printre multele zeci de mulinete ,colectie personala,cu care pescuiesc.