Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

De vorba cu campionul mondial Mihai Pripon: ''Degeaba stai bine la teorie, daca in practica nu ai rezultate''.

luni, 28 mai 2018
Mihai Pripon cunoscut si ca Mitzanu, este unul dintre cei mai in voga pescari romani ai momentului, iar la solicitarea lui Lucian Manea, managerului de media al companiei Select Baits, a discutat despre ce inseamna un Campionat National si ce le recomanda pescarilor aflati la inceput de drum.
 
mihai pripon campion mondial pescuit 
LM: Mihai, felicitari pentru calificarea in semi-finala Campionatului National 2018! Pentru inceput, spune-mi te rog de cand pescuieste Mihai Pripon la crap, in regim competitional ?
MP: Multumesc, Lucian! Pescuiesc in competitii de foarte mult timp. Daca imi aduc bine aminte, primul meu concurs a fost Cupa Romaniei, la Sarulesti, in anul 2001.
 
LM: Nu este cazul sa facem un CV al tau ca si pescar. Esti campion mondial la individual! Ce trebuie sa faca un pescar de competitie ca sa se apropie de rezultatele tale?
MP: Imi este greu sa ofer o reteta a succesului. In primul rand, trebuie sa aiba multe ore petrecute pe malul apei. Timpul petrecut la pescuit iti ofera experienta, incepi sa intuiesti mai bine ce se va intampla, inveti sa citesti apa, lucruri greu de dobandit altfel. Degeaba stai bine la capitoulul teorie, daca la nivel practic nu reusesti sa obtii rezultate. Pe langa toate acestea, unui pescar ii mai trebuie un lot valoros, bine echilibrat, nada si echipament de calitate, pasiune si ambitie.
  
LM: Ai participat la foarte multe concursuri si campionate nationale. Care este diferenta dintre un concurs si un campionat national de pescuit la crap?
MP: Concursurile au farmecul lor. Ne tin in priza si ne motiveaza pentru Campionatul National, unde este o alta anvergura. Cei mai buni pescari din tara, cele mai valoroase loturi, dar si numarul de etape fac din Campionatul National o competitie greu de egalat.
 
LM: Ce pregatiri suplimentare si ce logistica implica un campionat national de pescuit la crap?
MP: Nu stiu daca este neaparat vorba despre pregatiri suplimentare. O echipa de pescari care isi respecta blazonul, se pregateste serios pentru orice concurs, nu doar pentru un Campionat National. In opinia mea, secretul consta in relatia dintre membrii lotului. Nu este simplu sa faci 10 pescari cu personalitati diferite sa devina o echipa.
 
LM: Sa presupunem ca se rezolva problema relatiei dintre membrii unui lot. Cat de mult conteaza grila pe care o extragi la tragerea la sorti?
MP: Cu siguranta ca sunt grile mai bune si grile mai slab cotate. In fiecare an, tinand cont de rezultatele din timpul altor concursuri, se lucreaza la grile pentru a deveni cat mai echilibrate. Totusi, un lot valoros nu ar trebui sa isi puna problema sortilor pentru a se califica mai departe. Iar finala poate fi castigata de pe orice grila extrasa.
 
LM: Sa inteleg ca un club cu un lot valoros are capacitatea de a depasi handicapul unei grile mai putin favorabile ? MP: Da, consider ca un lot bun poate scoate un rezultat pozitiv de pe orice stand, fie el si unul slab cotat.
 
LM: Sa ne intreptam atentia si asupra echipamentul pe care un club cu pretentii il are in standul de pescuit. Cat de important si cat de mult te ajuta un echipament premium?
MP: Conteaza foarte mult sa scoti o cantitate cat mai mare de peste, depunand un efort cat mai mic. Cu cat echipamentul este mai performant, cu atat randamentul unui pescar bun va creste. Spuneam la inceput ca la un Campionat National se intalnesc cei mai buni pescari din tara. Nivelul este unul destul de echilibrat, iar in aceste conditii orice detaliu conteaza. Un detaliu aici, un detaliu dincolo si balanta se inclina in favoarea ta.
 
pescuit la concurs 
LM: Care este cantitatea maxima de peste (aproximativ) pe care ai reusit sa o prinzi in cadrul unui campionat national?
MP: Aproximativ 850 de kg.
 
LM: Chiar daca esti un pescar bine facut, la o asemenea cantitate de peste, orice gram in plus sau in minus al echipamentului conteaza. Corect?
MP: Orice mic avantaj pe care ti-l poti face cu mana ta, este bine venit. A nu se intelege ca echipamentul este un criteriu decisiv, insa de cele mai multe ori te ajuta. O spun din experienta.
 
LM: Cat cantareste ansamblul lanseta si mulineta cu care pescuiesti?
MP: Cantareste cu putin peste 800 de grame. Tehnologia evolueaza, producatorii de echipament folosesc materiale de ultima generatie, iar noi, pescarii beneficiem de toate aceste avantaje.
 
lansete select baits elite d 
LM: Mulinetele pe care le folosesti sunt unele cunoscute in randul pescarilor de crap. Vorbeste-ne putin despre lansetele pe care le utilizezi, ele fiind un model nou aparut pe piata.
MP: Lansetele pe care le folosesc sunt unele cu actiune rapida, pentru un pescuit la distanta. Am ales sa pescuiesc cu Elite-D, deoarece sunt cele mai usoare lansete disponibile in acest moment pe piata. Atat eu, cat si partenerul meu Bogdan Dragan, ne intelegem bine cu lansetele rapide si foarte usoare. In dril, lansetele sunt suficient de permisive astfel incat sa nu genereze pierderea pestelui la mal.
 
lansete select baits in concurs 
LM: Ai testat lanstele inainte de a decide sa concurezi cu ele?
MP: La inceputul sezonului ma aflam impreuna cu Bogdan Dragan la magazinul Big Fish, pentru cumparaturile aferente inceputului de sezon. In cele 30 de minute in care m-am plimbat printre rafturile magazinului, Bogdan se lipise de o lanseta pe care o studia si o rasucea pe toate partile. La intoarcere, in drumul spre atelierul nostru, mi-a spus ca i-a placut lanseta si ca vrea sa solicite o bucata pentru a isi face o parere despre cum arunca. Am obtinut rapid acceptul producatorului si in urmatorul weekend am testat lanseta, lucru esential in procesul de alegere al unei lansete.
 
LM: Alte recomandari pentru pescarii de competitie aflati la inceput de drum?
MP: In masura posibilitatilor, sa dedice cat mai mult timp pescuitului, sa participe la concursuri si sa faca parte dintr-un club serios de pescari.
 
LM: Mihai, iti multumesc si fir intins in semi-finala de peste doua saptamani. Ne vom vedea acolo pentru a le ilustra prin fotografii si celorlalti pescari, cum pescuieste un campion modial.
MP: Iti multumesc, Lucian! Ne vedem la semi-finale.
 
Crapmania.ro 
Unei persoane îi place asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
Momentan nu există comentarii.