Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Incotro se indreapta pescuitul sportiv din Romania?

vineri, 30 martie 2018
Istoria atribuirii dreptului de pescuit recreativ/sportiv în ultimii ani a urmat un curs relativ sinuos, împănat cu erori și scandaluri, cu presiuni și jumătăți de măsură, care au făcut ca dezideratul normal al implementării unui sistem transparent, concurențial și eficient să nu poată fi atins. Situația stabilă, dar închistată, de monopol dinainte de 1989 a evoluat treptat spre o liberalizare care a determinat o basculare repetată a condițiilor de administrare fără a se ajunge la un sistem funcțional.
 
pescuit sportiv romania 
 
Legea nr. 12 din 1974 privind pescuitul, total depășită după 1989, este înlocuită de abia în 2001 cu legea nr. 192 în care statul stabilește trei gestionari ai resursei piscicole (RNP – pentru apele așa zis ”de munte”, ARBDD pentru Delta Dunării și CNAFP pentru restul țării). Contractele vechi ale AGVPS-ului își păstrau valabilitatea și mențineau monopolul; Prima schimbare majoră apare în 2005 odată cu ordinele 1133 și 1134, care sparg monopolul AGVPS, vechi de peste 50 de ani. Nemulțumirea acumulată în timp, datorată comportamentului discreționar al celor din structura AGVPS răbufnea odată cu apariția primelor asociații nou înființate care primeau dreptul de a gestiona pescuitul recreativ/sportiv. Practic toate asociațiile de pescari sportivi, legal înființate, gestionau, prin suprapunere, toate apele din județul ”natal”, CNAFP încheind cu acestea contracte de gestionar delegat care se suprapuneau cu contractele vechi ale ”filialelor” AGVPS. Începe o sarabandă de procese în instanță, intentate de către AJVPS-uri care încearcă, fără succes, să refacă monopolul. Se ajunge la situația cumva caraghioasă, ca pescarii să caute asociațiile cu taxele cele mai mici, întrucât toate au aceleași ape. Asociațiile de pescari sportivi, noi sau vechi, ajung ghișee de vândut permise, cu o regie mai mică sau mai mare, după posibilități și vizibilitate.
 
permis pescuit 
 
Diversitatea și abundența populațiilor piscicole din apele naturale scade permanent începând cu 1989 întrucât restricțiile statului comunist represiv, sunt înlocuite cu un jaf generalizat, sub pretextul democrației. În condițiile în care ANPA nu are venituri și o structură națională capabilă să asigure un minim control al situației, aceasta încearcă să delege această responsabilitate către asociațiile de pescari sportivi. Apare astfel Ordinul nr. 15/2011 care miza pe impunerea unui principiu oarecum logic: fiecare zonă de pescuit trebuie să aibă un singur gestionar, dacă se folosește acest sistem de administrare. Procedura era neclară, întrucât permisele erau eliberate atât de ANPA prin filialele teritoriale cât și de asociații, iar accesul la zona de pescuit se făcea pe baza unei taxe zilnice, lunare sau anuale ce trebuia plătită de pescarii, posesori de permise de pescuit, dar care nu erau membri ai asociației care deținea în administrare zona respectivă. Cum ANPA încurajează prin procedura de selecție aplicarea unor tarife minimale acestea devin nefuncționale în sensul că nimeni nu se mai obosește să alerge pe coclauri după taxe de câțiva lei pentru ziua de pescuit. Ca urmare permisul de pescuit recreativ/sportiv ajunge în mod tacit să fie valabil la nivel național, cu taxă unică și acces neîngrădit. O doleanță mai veche a pescarilor sportivi era pusă în aplicare: taxă unică, modică, ce permitea accesul la pescuit sportiv în toată țara, cu excepția deltei și a zonei montane, unde se plăteau taxe suplimentare. Din păcate banii rezultați din vânzarea permiselor de pescuit recreativ/sportiv nu se reîntorc în sector pentru a fi investiți în paza resursei sau în alte activități benefice ci se varsă în sacul fără fund al bugetului de stat. Este o modalitate de gestionare care n-are cum să fie viabilă, mai ales într-o țară ca România, unde respectul pentru lege e foarte relativ și unde mijloacele pentru a o face respectată sunt foarte firave.
 
2 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
Momentan nu există comentarii.