Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Jurnalul lui gor965: Anul fara numar

luni, 9 februarie 2015
Suntem de fapt in 2015, anul in care numarul de concursuri de pescuit anuntate intrece orice previziune facuta cu cateva sezoane in urma. Dupa cum mentionam intr-un articol scris anul trecut, cam tot in aceasta perioada, singura problema legata de explozia competitiilor de pescuit la crap tine de echilibrarea ofertei la numarul de cereri. Eu am spus atunci ca ma astept la un fel de “inflatie”, pentru ca la un numar de echipe constant sau in crestere usoara, avem o dezvoltarea mult mai mare a numarului de concursuri, si ca atare avem o similitudine cu termenul din economie, unde inflatia este cauzata de existenta pe piata a unei mari mase monetare fara acoperire in bunuri, drept urmare, banii se depreciaza, isi pierd valoarea, iar preturile marfurilor existente cresc.
 
 
 
Cam acelasi lucru il prevad intamplandu-se acum sau in viitorul apropiat in sistemul comptitional, pentru ca sunt foarte multe concursuri anuntate, iar unele din ele, cred eu, nu se vor tine sau daca se vor tine nu vor avea formatul initial (ori fondul de premiere anuntat), datorita neocuparii locurilor, din lipsa de participanti si a supraaglomerarii in timp.
 
 
 
Pescuitul in regim de competitie e destul de costisitor, atat legat de bani cat si legat de timpul necesar, asa ca e greu de presupus ca sunt suficienti pescari ce-si permit sa cheltuiasca multi bani, in perioade scurte de timp ca sa participe la cat mai multe concursuri. Deasemenea, structura diversificata a concursurilor imparte masa mare de pescari de crap in tagme diferite, in functie de experienta si nevoile fiecarora. E clar ca dintre pescarii mai vechi si cu rezultate in competitii, majoritatea vor opta pentru concursurile de traditie, unde nivelul valoric (din orice punct de vedere) e la maxim. In tot amalgamul asta de concursuri, noi, vechi, mai tari, mai exclusive, mai usoare, mai de socializare, intrevad atat lucruri bune cat si lucruri mai putin bune (ca totusi, nu le-as numi ca fiind lucruri rele).
 
 
 
Partea buna e legata de dezvoltarea in sine a fenomenului, a faptului ca dintre pescarii de crap ce pescuiesc de placere de obicei, se infiripa noi echipe ce vor sa participee in concursuri. De aici pleaca baza intregului fenomen, pentru ca odata ajunsi pe balta, in regim de concurs, debutantii constata la ce nivel valoric, tehnic, de cunoastere, se afla fata de cei avansati in domeniu. Asa ajung sa invete, sa acumuleze, sa achizitioneze, cunostinte, nada, echipament si tot asa activitatile conexe se dezvolta (aici ma gandesc la comercianti- producatori, magazine si la partea media - site-uri, reviste).
 
 
 
Parte rea, sau mai putin buna, e legata de faptul ca nivelul de perfomanta e ridicat acolo unde valoarea echipelor de competitie e mai concentrata, insa odata cu abundenta de concursuri private anuntate, valoarea aceasta are tendinta sa se disperseze. Daca inainte aveam un concurs cu 20 de echipe bune, acum exista varianta ca cele 20 de echipe sa se distribuie cate 4-5, in 4-5 concursuri separate. Cumva, notiunea de pescar de competitie care castiga acum un concurs nou, cu concurenti noi, parca nu mai are aceeasi conotatie cu aceea de pescar de competitie care castiga pe vremuri un concurs renumit, la care toti participantii erau nume cunoscute in bransa.
 
 
 
Pe de alta parte, ca si in alte domenii, e normal ca din cand in cand sa asistam la un schimb de generatii, cu toate ca pescuitul nu e un sport care sa impuna conditii de varsta. Daca stau bine si ma gandesc, din generatia de inceput a competitiilor de pescuit de la noi, mai bine de jumate nu mai participa prea des la noile competitii. Cei ramasi fac parte din cluburi care acum se intalnesc cel mai des la campionatele nationale.
 
 
 
Ca veni vorba de CN, iata ca dupa data limita de inscriere, s-au asezat la linia de start exact aceleasi cluburi si aceeasi pescari ca si anul trecut. Ma rog, cu o mica diferenta, tinand cont ca lotul Ovidius s-a “dizolvat” prin alte loturi, iar lotul WLC debuteaza la CN cu pescari care la randul lor au mai fost angrenati la aceasta competitie, evident, in formatia unor alte cluburi. Desi se prognoza o participare mai numeroasa, iata totusi ca la CN, unde valoarea pescarilor primeaza, gasim cam aceeasi oameni din ultimii ani. In genul asta de concurs este concentrata elita pescuitului de competitie de la noi.
 
 
 
Mai nou, a aparut formatul de turneu (un fel de liga interna a mai multor cluburi), cu manse de concurs mai multe, pe piste diferite, care poate concentra si mai tare valorile din domeniu, cu mentiunea ca totusi e o competitie prohibitiva, la care nu are acces orice pescar.
 
 
 
Cu cativa ani in urma, discutam cu cineva legat de cum ar trebui sa evolueze concursurile si notam atunci lipsa unui turneu de pescuit si lipsa unui sistem de punctare la individual care sa permita desemnarea celei mai bune echipe de pescari din anul competitional. Visand la un nivel mai inalt valoric si cu deschidere mai larga catre amatorii de concursuri, consideram atunci ca un turneu al celor mai bune 4-6 lacuri, la care pescarii sa poata participa in echipe individuale (adica nu in componenta unui lot de club) si cu un clasament facut la final, ar fi cea mai buna varianta de a concentra valorile. Acum, cu toata explozia asta de concursuri mi-e greu sa cred ca mai poate fi pusa in practica o astfel de idee, tocmai pentru ca nu mai poti avea echipele bune la un loc, majoritatea fiind deja angrenate in confruntarile individuale, ori pe loturi, de pe plan intern sau extern.
 
 
  
De-asta zic … ce e mult, uneori strica. Ramane de vazut cam ce evolutie vor avea concursurile din acest an, cate din ele vor fi reusite, ori cate vor rezista in viito si cine stie, poate vom avea parte inclusiv de o adevarata Cupa a Campionilor, o idee de concurs nerealizata in totalitate, care prevedea ca la start sa fie prezente EXCLUSIV echipe care au castigat anumite concursuri private dintr-un an competitional.
Un vis frumos, ce sa zic, vom trai si vom vedea ce ne mai rezerva viitorul.
 
Fire intinse tuturor!
 
gor965
George Iorga
 
 
5 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
  • marți, 10 februarie 2015 12:12

    Cezar Paunescu : Ar fi interesant de publicat o lista cu aceste concursuri. Cu locatie, taxe, reguli, etc

  • miercuri, 11 februarie 2015 17:04

    George Iorga : Sunt f. multe si mai toate sunt prezente in forum, la rubrica dedicata Copetitiilor.