Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Jurnalul lui gor965: Cand vremea tine cu ''adversarul''

luni, 11 aprilie 2016
Dupa o iarna care sub aspectul vremii n-a prea fost ce trebuia sa fie, iata ca am ajuns in punctul in care s-a dat start in noul sezon de competitii la crap. 
 
 
Cum prin luna februarie am beneficiat de zile cu temperaturi extrem de ridicate, anul acesta pescarii de crap au iesit rapid la pescuit si au reusit capturi destul de importante, mai cu seama ca s-au prins crapi mari, numerosi si extrem de timpuriu calendaristic fata de anii trecuti. Factorul determinant in toata treaba asta ramane vremea, principala caracteristica a acesteia din urma fiind temperatura. Daca temperatura ridicata din februarie a contribuit la micsorarea timpului de repaos, de hibernare, dintre perioada activa a pestilor de la sfarsitul toamnei si pana la inceputul primaverii, ei bine, temperatura scazuta este cea care influenteaza comportamentul crapilor in tot acest interval. 
 
 
Am inceput sezonul de concursuri pe Hermes Peris, unde intre 21 si 23 Martie s-a desfasurat Cupa CI, avand la start 15 echipe dispuse pe toata lungimea baltii. De mentionat aici ar fi faptul ca, intamplator sau nu, vremea a fost destul de buna pana cu cateva zile inainte de concurs, data la care prin zona de sud-est a tarii chiar am avut o repriza zdravana de lapovita si ninsoare. Schimbarile acestea, bruste de temperatura, au efecte cu atat mai importante cu cat este mai mare diferenta intre valorile de inceput si sfarsit ale perioadei la care ne raportam. Un alt factor agravant ar fi trecerea prin punctul zero de temperatura, oscilarea intre plus cateva grade si minus cateva grade fiind mai intens sesizata de pesti fata de cat o sesizeaza pescarii.
 
 
E drept, data fiind natura mediului la care ne raportam, apa din balta in cazul pestilor si aerul in cazul oamenilor, diferenta de temperatura e normal sa fie interpretata diferit si sa tina cont si de alte caracteristici ale vremii, inclusiv de durata unui fenomen... ca nu e totuna sa ai o cadere a temperaturii cu cateva grade in interval de 1 ora fata de aceeasi scadere efectuata pe durata unei zile intregi sau a unei saptamani. Socul termic e preluat mai greu de apa din balta decat de aer. 
Revenind acum, daca inainte cu cateva zile de concurs, la Hermes Peris, data fiind racirea vremii, se prindeau crapi pe zona cu apa mai adanca, la primele pontoane, acum, dupa prima cantarire si primul clasament afisat era clar ca se prindeau pesti in partea superioara a baltii, unde adancimea apei e mai mica si unde primavara temperatura creste mai rapid. Nu era o activitate foarte ridicata in standurile din jumatatea superioara a baltii, nu va ganditi ca era ca vara, insa era ciudat sa vezi cum pe zona cu apa mare nu se prindea mai deloc. 
 
Echipa formata din Iohann Kraus, Marius Mitran si Liviu Pavelescu a pescuit pe standul 19, un stand pe care de obicei nu si-l doreste nimeni la tragerea la sorti, si a reusit sa inceapa si apoi sa termine concursul en-fanfar. Chiar am fost foarte surprins la inceput, cand au avut 11 pesti la primul cantar, gandindu-ma ca anticipand mersul concursului am decis sa nu tiparesc foile de arbitraj si pe spate, fata avand doar 20 de pozitii pentru inscrierea capturilor. 
 
Recunosc, vazand cum ninge la noi pe 19 martie, am zis ca pe o a asa vreme e imposibil sa se prinda peste 20 de crapi de echipa. Ei bine, castigatorii au avut 25, basca si unul frumos de 16,51 kg, ce a iesit captura competitiei. Totusi, intre inceputul foarte bun si "finish-ul" bun, a existat o perioada in care pestele n-a colaborat pe toata balta, vremea schimbatoare (tinand cu adversarul cum s-ar spune) trecand de la un cald insorit primavaratec la un rece mohorat de toamna tarzie. 
 
 
Celelalte standuri aflate la varf in clasament au fost ultimele 3 din partea superioara, pe locul 3 terminand echipa de pe 29, avand in componenta pe Nicu Cioara, Nelu Capitanu si Claumar, iar pe 2, echipa de pe standul 25 - George Alexandru - Iulian Petre - Dan Draguloiu, cu mentiunea ca foarte aproape de podium, pierzand startul din cauza firelor, pe care le-au schimbat ulterior, locul 3 find ocupat de echipa de pe 27 formata din Dani Dan si Gica Galita. 
 
 
La cateva zile dupa finalul concursului de la Peris, am ajuns printre dealurile subcarpatice ce se oglindesc in luciul apei lacului Green Paradise, cu ocazia desfasurarii "Cupei Prieteniei" pe 2016. Ca un facut, ploua cand am ajuns pe balta si nu mai trageam speranta ca o sa mai am posibilitatea sa fac cateva peisaje de primavara de langa lac. Aici, dupa ce ca balta e atipica fata de restul pe care am mai fost la concursuri, activitatea de baza fiind cea a pescuitului de placere, am asistat la un boicot total al pestilor in cardasie cu vremea extrem de rece pentru aceasta perioada.
 
 
In conditiile in care in ultimii ani pescuitul viteza de la noi a ajuns la un nivel destul de ridicat ca performante, cu sute si mii de kg prinse in 2, 3-4 zile, sa astepti o trasatura 2 zile si mai mult, sa privesti efectiv cum fac pestii plaja si refuza sa se hraneasca, e ceva pe cat de inedit pe atat de greu de trait din postura de concurent.
 
Cei care au avut inspiratia necesara acestui stil de pescuit de finete, plus norocul proverbial in alegerea standului, au castigat intrecerea pe sectoare si locul 1 la general cu cativa crapi, diferenta in unele cazuri fiind de cateva zeci de grame. 
 
Podiumul concursului a gasit echipele Cristian Zota - Zugravu Vali - Nita Doru, Vladut Mateianu - Grigore C. - Burtoiu Floricel, Nicu Anghel - Adi C. -Andy, pe locurile 2 din sectoarele A, B si C, iar echipele Jugaru Cristian - Robert Ambrino, Iulian Ciobescu - Bogdan Neagu - Ion Bogdan, Duduman Florin - Stancu Nicusor - Marian Biet, pe locurile 1 din sectoarele A, B si C. Locul 1 la general si captura au revenit aceleasi echipe de pe locul 1 din sectorul B.
 
 
Un mare merit pentru placerea cu care se vine si se concureaza pe aceasta balta, indiferent cat de greu poate fi pentru unii pescuitul asta mai “ciudat”, il are Toni Comsa, unul dintre cei mai implicati, mai inimosi si mai ospitalieri patroni de balta din cati cunosc.  
 
 
Tuturor vreme buna si fir intins!
gor965
George Iorga
2 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
Momentan nu există comentarii.