Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Jurnalul lui gor965: Este sau nu utila lista de intentie la inscrierea in concursurile de crap?

vineri, 6 mai 2016
Ma gandeam sa scriu mai demult despre aparitia listei de intentie in topicurile cu anunturi dedicate concursurilor private de pescuit la crap, insa am tot amanat contrariat fiind de efectele pe care aceasta le creeaza.
 
 
Lista de intentie a generat atat lucruri pozitive, cat si lucruri negative, asa ca fiecare, probabil, le va interpreta prin prisma experientelor proprii ori a propriilor efecte resimtite. Principalul efect direct al intentiilor afisate pe forum este cel al impresiei eronate ca respectivul concurs are succes din start si se joaca sigur cu casa inchisa. Fals, tocmai prin prisma faptului ca postarea unei intentii nu costa pe nimeni nimic, nu garanteaza ceva anume si nu genereaza vreo obligatie din partea celui care o face. Nu sta nimeni sa cerceteze ce conduita (forumistica, competitionala, morala, sociala, ori de alta natura) au cei care ingroasa pana la refuz lista de intentie, insa e clar ca nominalizarea cuiva pe lista aia genereaza un capital de imagine si de incredere, atat pentru cei aflati in calitate de organizatori/gazde cat si pentru cei aflati in calitate de participanti/oaspeti.
 
 
N-ar fi nimc rau sa vezi ca lista aia se lungeste si printre nominalizati sunt nume des intalnite la concursuri. Treaba e ca numele de acolo nu garanteaza nimic pentru ceilalti, care pot (sau nu) sa devina o problema pentru desfasurarea concursului. Eu n-am inteles de ce a fost nevoie de aparitia acestei liste de intentie, in conditiile in care, ca sa participi la un concurs, trebuie oricum sa platesti o taxa de inscriere si in urma acestui fapt, vei aparea oricum pe o lista a participantilor.
 
 
Cu ce ajuta faptul ca pana in apropiere de ziua concursului lista de intentie a fost mai mare decat lista participantilor? Cu ce ajuta faptul ca poti sa te nominalizezi pe mai multe liste de intentie ale mai multor concursuri? Cand iti propui sa mergi la un concurs studiezi intai lista de intentie sa vezi cine mai vine? Ori cati ar vrea sa vina? Daca iti place formatul de concurs, balta, taxa, premiile, aia e, platesti si esti inscris. Pe cine ajuta ca iti manifesti intentia de participare si apoi renunti? Mai mult incurci lumea! Ii incurci pe cei care se inscriu direct platind taxa in avans, il incurci pe organizator care se vede pus de obicei in fata faptului implinit cu cheltuieli facute si fond de premiere diminuat si-l mai incurci si pe administratorul baltii care isi are si el socoteala facuta, anulat rezervari si inchiriat balta pentru concursul care nu se mai tine sau se tine cu un numar scazut de participanti.
 
 
Avalansa asta de concursuri a creat o oferta atat de diversificata incat lumea a ajuns sa-si manifeste intentia de participare la mai multe evenimente deodata. Probabil fiecare isi studiaza indelung posibilitatile si se pliaza ulterior pe ofertele care corespund cererilor sale. E ok, e normal, dar pana la un punct, dupa care nu ar trebui ca intentiile unuia sa afecteze treburile celorlalti. La piata cand te duci nu strigi la precupete ... de la doamna blonda s-ar putea sa iau 4 kg de cartofi, de la vecina o sa iau daca vreau 2 legaturi de patrunjel, de la mamaia din colt o sa iau probabil un litru de bors, treceti-ma pe lista de intentie! Hai sa fim seriosi, vrei sa ai ceva sau sa beneficiezi de ceva, te duci, platesti pretul si aia este.
 
 
In fapt, evenimentele sportive de genul asta nu au lista de intentie. Au o perioada de inscriere si o taxa de platit ca sa participi. In felul asta stie toata lumea cum stau lucrurile, cati sunt inscrisi, daca sunt suficienti sa se tina concursul, daca fondul de premiere se mentine, daca balta se inchiriaza toata, etc. Am fost la cateva concursuri desfasurate cu lista de intentie mai mare decat lista de participanti si sentimenul trait in prima faza are gust amar. Spun ca in prima faza ai gustul asta, pentru ca de obicei, si aici as mentiona de fapt efectul pozitiv creat de lista de intentie, numarul mai mic de participanti indulceste mult de tot rezultatele de pe balta. Plastic vorbind, lista de intentie aeriseste bine de tot balta, iar efectele in pescuit sunt de neimaginat pana de curand. Nu am apucat sa vad prea multe concursuri cu numar foarte mic de participanti si de aceea n-am avut placerea sa constat in mod direct ce diferenta poate sa fie la pescuit (chiar in regim de concurs) pe o balta pe care se tin concursuri in mod constant.
 
 
Aerisirea standurilor produsa de micsorarea numarului de participanti are ca drept efect principal prinderea unor cantitati mari de peste si, mai ales, a unor exemplare mari. Ee scurt, ca sa citez din clasici, peste mare si mult!
 
 
La inceput am zis ca e o coincidenta, insa cand s-a repetat situatia, chestia asta a aratat un altfel de potential al baltilor de concurs de la noi. Problema pe care o presupune aceasta “aerisire” e ca implica taxe de inscriere mai mari, pentru ca daca vrei sa inchiriezi o balta si sa ai un numar cat mai mic de participanti, costurile per echipa cresc substantial. Nu stiu cat farmec are sa castigi un concurs cu mai putini participanti, insa cred ca e fantastic sa dobori niste recorduri personale. Dau ca exemplu aici pe Duduman Florin, component al echipei Glory of Carp, care are un bulan fantastic la capturile deosebite (nu e prima data cand costat acest aspect) si care in 2 saptamani a prins in regim de concurs 2 pesti peste 21 kg, primul, la care am asistat din postura de utilizator de forum - 21,40kg la Moara Vlasiei 2 la Cupa Best 10 WLC si al doilea, la care am fost de fata la cantarire - 22,55 kg, prins recent pe Hermes Peris la Cupa Pescarilor. Ca fapt divers, Duduman face echipa de obicei cu Stancu Nicusor, care Nicusor e mai norocos la tragerea la sorti si nu de putine ori a tras locuri foarte bune, insa ei, impreuna, ca echipa, nu participa niciodata la brailele care se fac pe balta si spre mirarea multora, ajung de multe ori sa castige ba locul 1, ba captura.
 
 
 
La fel si la recent incheiatul concurs de la Peris, Nicusor a fost doar la tragerea standurilor, a scos locul 9 din urna, n-au participat la “braila” facuta pentru locul 1 si captura, iar la finalul celor 48 de ore de concurs, Duduman in echipa cu Andy si Enache Adrian au spulberat recordurile baltii si pe cele personale, terminand pe locul 1, cu 103,5 kg din 7 pesti si cu captura concursului de 22.55 kg.
 
 
Ca sa revin la titlul acestui articol, dupa concursul asta, unde in loc de 28 de echipe au fost 15, cu bugetul de concurs subtiat rau de tot, dar cu o balta aerisita bine, cu niste capturi neasteptate, tinand cont de durata si vremea pe care s-a concurat , am zis sa scriu ceva legat de lista de intentii, care dupa cum am spus, a avut un rol in a ne arata un altfel de potential al baltilor, dar care nu face bine intregii structuri de competitii. Din punctul meu de vedere, o lista de inscrieri la concurs trebuie sa contina numele participantilor, al celor care au achitat taxa de inscriere (avans sau integral), nu al celor care ar vrea sa participle, dar mai asteapta, se mai gandesc, se razgandesc, uita, nu mai vor, merg in alta parte, unde era alta lista de intentii, unde sunt altii care fac la fel, s.a.m.d.
 
Tuturor fir intins!
 
 
gor965
George Iorga 
 
5 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
  • vineri, 6 mai 2016 13:02

    Cezar Paunescu : Bun articolul. Din pct meu de vedere, aceasta lista de intentie este praf in ochi. Util este sa stii cati sunt inscrisi efectiv, adica avans sau integral achitat. Liste de intentii lungi duc la esec, vezi turneu Crapmania sau altele care s-au desfasurat aerisit. Multi ar vrea sa participe, putini reusesc.