Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Pe urmele crapilor mari.

luni, 23 septembrie 2019
Inca de cand m-am apucat de acest sport, am plecat de acasa, de fiecare data, pe malul apei, nu din disperarea de a prinde peste, cat pentru a savura fiecare clipa petrecuta in sanul naturii, contribuind cu sufletul si in cel mai mic nod facut, cu toata rabdarea din lume. Nu conta cat de incalcite erau monturile, cat de frig sau cald era, la ce ora din zi sau din noapte ma confruntam cu anumite impedimente intalnite in pescuitul crapului, eram acolo, rabdator si concentrat pe fiecare lucru pe care puneam mana.
 
pescuit la crap 
Totusi, atunci cand faci anumite lucruri cu acest calm cu care am fost inzestrat, cand pui pasiune si nu iti pierzi niciodata speranta, rezultatele apar atunci cand te astepti mai putin si ajungi sa spui "a meritat". Cu timpul, invatand din rezultatele pozitive si negative obtinute atat in concursuri cat si in sesiunile de placere, cat si din ce m-am documentat in timpul liber, cu aceeasi rabdare si perseverenta, am inceput a "vana" cu ghilimelele de rigoare crapii capitali.
 
pescuit la crap 
In primul rand asa cum cu totii stim, fiecare lac are particularitatea sa, punctele sale cheie, locurile sale fierbinti si diversitatea sa aparte, incepand de la adancimi, tipuri de substrat, fauna, etc..
 
pescuit la crap 
Pentru a ne mari sansele de a pune un trofeu pe salteaua de primire ar fi cativa pasi de luat in consideratie:
 
- Informarea despre lac. Personal, cand plec pe urmele crapilor mari, incep a ma informa cu privire la acel lac din diferite surse, cum ar fi pescari, forumuri, si asa mai departe. Ceea ce ma intereseaza in special sunt amanunte cum ar fi substratul, adancimile, agataturile si un factor de luat in calcul: ce alti pesti in afara de crap mai exista.
 
- Cautarea locurilor fierbinti. Odata ajuns pe lac, pierd cateva ore fie cu sonarul, fie cu markerul (in functie de lac si de regulile sale) pentru a cauta strucruri preferate de crap, de pilda platouri, gropi, praguri, copaci, elemente care ii ofera ori siguranta ori conditii bune de hranire, o buna expunere a nadei si a monturii.
 
- Nada si montura. Evident, aceste doua lucruri esentiale se aleg in functie de situatia de fata, se ajusteaza in functie de raspunsul pestilor si de anumiti factori precum frontul atmosferic, aparitia sezoniera a algelor si multe alte lucruri.
 
Cu aceasta ocazie am sa va detaliez varianta standard de la care eu pornesc pe lacurile de tip carpodrom in ceea ce priveste nada si montura. In cazul de fata este vorba despre un carpodrom cu o densitate mare de crap, Lacul Pietrafitta din Umbria, Italia, unde cea mai mare problema in a prinde un peste mare este avalansa de pesti de talie mica si medie care iau cu asalt patul de nada.
 
pescuit la crap 
Incep prin a face bulgari alcatuiti din cereale pentru cai si iepuri, umectate cu lapte, pentru a putea da forma necesara aruncarii cu catapulta. In felul acesta reusesc sa fac un pat de nada relativ mare intr-un timp scurt, profitand de atractia pe care o emana bulgarii in apa cand incep sa se descompuna. Odata facut acest pas reusesc sa aduc pe saltea pesti de diferite dimensiuni, ca semn ca nada da randament. Dupa fiecare peste prins trec treptat la ajustarea nadei, si anume renunt la bulgari si apelez la un amestec de seminte si bile intregi si taiate pentru a oferi ceva consistenta in plus. In functie de rezultate, daca vad ca media greutatii pestilor creste, o lanseta o las mereu pe patul de nada in mijloc, iar extremele, celalalte doua lansete le arunc cu 10-15 metri peste patul de nada, format din bulgari de cereale si seminte dipuite, deasupra unor mici farfurii de nada formate din pelete de peste si boiliesuri.
 
pescuit la crap 
Un element cheie, pe langa precizie, este si ansamblul monturii. Pe lacul de fata folosesc o montura in-line cu plumb de 85 grame si carlig de 6, asezonat cu un dumbell din silicon, pentru ca in urma experientelor din trecut asta este varianta castigatoare, toate acestea intr-un saculet solubil, impreuna cu micropelete sau cu mix-uri personale. Am facut teste si anume punand orice fel de tip de boilies sau dumbell, insa rezultatele sunt incomparabile in fata simplului dumbell de silicon galben. Dupa cum spuneam fiecare lac are particularitatea sa, aici, fiind pe langa aceasta momeala de carlig - dumbell - distanta, nada si precizia.
 
pescuit la crap 
Cand pleci pornit pentru a prinde peste mare, pe langa aceste mici considerente enuntate mai sus, in opinia mea cele mai importante lucruri cu care trebuie sa va inarmati sunt rabdarea, curajul de a pescui chiar si in cele mai inaccesibile locuri, pentru ca asa cum cu totii stim, crapii mari sunt solitari, sunt grupati in bancuri mici, au trasee scurte, bine definite, sunt mai intelepti, isi cunosc bine "casa" si mereu vor prefera locuri care sa le ofere siguranta, evitand in a se arunca laolalta cu ceilalti pesti, in batalia pentru mancare.
 
Acestea fiind spuse, va urez tuturor fire intinse!
 
pescuit la crap 
Bogdan Nastasa 
2 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
  • luni, 23 septembrie 2019 19:29

    vladut mateianu : Si cam pe ce balti pescuiesti cu aceasta strategie ? Inafara de carpodroame, ala eu nu il numesc pescuit....