Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Povestea unui crap de 30,5 kilograme.

sâmbătă, 1 octombrie 2016
Dupa trei luni in care din diferite motive nu am putut merge la pescuit, imi pun sperantele in partida de pe celebrul lac Zajarki din Croatia. Este a doua partida pe care o fac pe acest lac in acest sezon si, ca de fiecare data, tinta o reprezinta unul dintre rezidentii trecuti de 30 de kg.
 
zajarki lake
 
Pescuitul pe acest lac nu este usor. Plecand de la organizare, care implica putin noroc si cunostinte printre localnicii care te pot ajuta cu ocuparea unui loc de pescuit, si pana la ritmul in care se desfasoara partida, Zajarki este un lac pentru pescari adevarati. Trebuie spus doar atat: crapii au o medie de greutate foarte mare, mananca mult, nadirea se face in special cu Spomb-ul la distante de peste 110-130 m acolo unde se gasesc zonele fierbinti de hranire, iar substratul este impanzit de agataturi, in special buturugi si bolovani colonizati de scoici. Pescuitul aici poate fi numit oricum, numai simplu nu.

Dupa cateva telefoane si promisiunea ocuparii unui loc cunoscut drept 'Platoul', m-am pus la drum impreuna cu prietenul meu Barac Augustin. Acest vad a dat crapi mari in mod frecvent si permite abordarea cu succes de catre doua posturi de pescari, ceea ce il facea perfect pentru noi.
select baits boilies 
La Zajarki ai nevoie de multa nada. Cu cat mai multa, cu atat mai bine! Noi ne pregatisem cu 50 de kilograme de boilies Squid Krill & Oriental Spices si Rosso Seppia. Mai aveam si vreo 10 kilograme de boiliesuri Meat & Fish, mai mult pentru a ne da incredere necesara. Gama de boiliesuri Shelf-life este intrata in oferta Select Baits din acest sezon si nu are un istoric de capturi. Cu toate ca apucasem sa mai pescuim cu aceste boiliesuri, recunosc ca undeva in sufletul meu exista o urma de indoiala privind decizia pe care o luasem de a folosi aceste boiliesuri pe un lac unde pescarii folosesc cele mai bune nade.
 select baits
Ajunsi pe lac, am montat tabara si am inceput sa sondam cu marker-ul intinderea de apa din fata pentru a ne pregati strategia. Ne hotaram sa pozitionam patru lansete la 110m pe un platou de aproximativ 10mp, cu adancime de 1.5-2 metri si alte doua lansete la 130m intr-o zona cu apa de 3.5m.

Pe lansetele de pe platou hotaram sa nadim constant cu aproximativ cinci Spomb-uri pe ora per lanseta. Amestecul de nadire contine boiliesuri, alune tigrate XXL, pelete si porumb fiert cumparat de la localnici.

Pe cele doua lansete aflate mai departe am decis sa nadim doar cu boilies Meat & Fish. La cateva ore, incarcam Spomb-ul cu boilies si incercam sa nu nadim foarte concentrat. Speram in felul acesta sa obtinem o nadire eficienta pe o suprafata cat mai intinsa, fara sa avem nevoie de o cantitate mare de boilies.

Zajarki e un lac unde nu te bucuri prea mult de liniste. Fiind un lac public, in fiecare zi treceau prin spatele nostru masini, motociclete, trenuri pe linia ferata din apropiere, turisti curiosi, alti pescari care isi cautau locuri de pescuit, oameni fara adapost care scormoneau in gunoiul de langa noi samd. Toate acestea insa, prin contrast cu numarul mare de crapi masivi care formeaza populatia fostei balastiere inundate acum, fac din Zajarki o destinatie cautata de pescarii de crap din toata Europa.
 
select baits 
Oboseala acumulata, agitatia din jur, efortul sustinut, rupturile liniei si pestii pierduti, au facut ca nervii nostri sa se intinda la maxim. Totusi, prin experienta anilor de pescuit si increderea in ceea ce faceam, am reusim sa depasim momentul. Crapii au inceput sa raspunda strategiei noastre, iar capturile pentru care batusem atat drum nu s-au lasat mult asteptate.

Pe ambele zone intrau frecvent crapi frumosi, de doua cifre. Pe zona nadita cu bile Meat & Fish am prins crapi cu o medie foarte buna, cel mai mic crap fiind de 14 kg, cel mai mare de 26 kg.
 
crap 30 kg 
Cel mai mare crap al partidei a venit de pe platoul intretinut prin nadire constanta cu boiliesuri Rosso Seppia si Squid Krill & Oriental Spices. Comunul de 30.5 kg se numeste Gloria - un nume sugestiv pentru ceea ce am simtit cand acul cantarului a depasit bariera celor 30 de kg.
 
crap record 
Pana la sfarsitul partidei reusim sa prindem 9 crapi peste 20 kg, cei mai mari cantarind 25.2, 25.3, 26.5 si 30.5kg. Am notat cu placere in cartea amintirilor mele de pescar aceasta partida petrecuta in compania unui vechi prieten.
 
Cosmin Miclosoni
 
6 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Comentarii
  • sâmbătă, 1 octombrie 2016 18:06

    Valentin Stefanescu : Pe asta il vizez si eu la anul cand o sa pescuiesc exclusiv cu cea mai ieftina gama de boiliesuri din Romania M-am pregatit cu 100 kg de capsunica,cunoscatorii stiu

  • luni, 3 octombrie 2016 20:43

    Alexandru Florin Dinu : De ce nu dai indicii despre nada la care faci referire? Articolul prezentat oricum are rol pur comercial, e un mare cliseu total neinteresant dpmdv.