Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Pregatiri pentru pescuitul la Dunare dupa toate speciile.

luni, 22 iulie 2019
Mai toti pescarii cauta liniste, salbaticie si posibilitatea intalnirii cu marea captura. Batranul fluviu poate oferi toate aceste lucruri si inca ceva in plus: varietate mare de pesti, multiple tehnici ce pot fi folosite si imbunatatite, plus momente de frenezie in care pesti mari din toate speciile isi fac de cap sarind si hranesc imaginatia noastra: mamaaa, somnul asta a avut peste 100 de kile...
 
Dar eu nu caut somnii uriasi ai Dunarii, inca, ci caut sa ma bucur de toate speciile de pesti ce numesc apele fluviului casa.
 
pescuit 
Pentru aceasta folosesc doua lansete de feeder. Pentru ca Dunarea seamana cu raurile pe care le-am pescuit mai mult, Prutul si Siretul, anul trecut am folosit aceleasi lansete. Si-au facut treaba bine, insa la acea ultima partida am realizat ca am nevoie de alte bete daca vreau sa fiu pregatit temeinic pentru aproape toate situatiile in care Dunarea ma va pune. Stim cu totii ca nu exista lanseta universala care sa le faca pe toate si ca toti suntem diferiti si cautam caracteristici diferite.
 
Am hotarat sa imi fac temele de acasa ca sa nu fiu luat prin surpindere pe malul apei si am iesit cu doua modele de lansete de la doi producatori consacrati in teste pe malul lacului din parcul 23 august. Am testat pe rand doua modele cu aceeasi putere de aruncare, Browning Argon Feeder 3.9m 50-150g si Garbolino Synergy Feeder 50-150g. Aceasta lungime este agreata de mai toti practicantii acestui stil, cu toate ca uneori ori prefer o lanseta mai lunga.
 
pescuit
 
3.9 metri te poate ajuta sa arunci departe, cu toate ca pe Dunare nu ai nevoie de mai mult de maximum 50, 60m poate arareori.
 
Ambele lansete au aruncat un cos de 100g incarcat cu nada fara probleme.
 
pescuit 
Dar este acest lucru de ajuns? Cred cu tarie ca cea mai importanta calitate a unei lansete este aceea de a "lucra/indoi" in sarcina si abia pe urma abilitatea de a arunca…daca o lanseta are ambele calitati, atunci te duci si iti mai cumperi una sa nu plangi o viata-ntreaga ca bineinteles, nu se fabrica, nu se mai gaseste, cea mai buna lanseta pentru tine.
 
pescuit 
Browning Argon Feeder a fost prima cu care am aruncat. Am folosit mulineta Dam Quick 7, marimea 4000, fir Browning Black Magic Gold 0.23mm si un cosulet de 100g incarcat cu nada. Foarte lejer si cu precizie am obtinut distante din ce in ce mai mari ajungand pana la 80m. Lanseta mi-a "cerut" mai multe grame, 120-140g fiind cred, neavand la mine, greutatea optima pentru a lansa la aceasta distanta. Datorita vegetatiei din lac am putut testa si "puterea" lansetei si modul in care lucreaza, cand cosuletul se afunda in vegetatia abundenta. Am ajuns la concluzia ca acest model este potrivit pescuitului pe rauri cu debit mare, cu cosuri mari si grele avand o mare rezerva de putere, putere de ajuta foarte mult in drillurile cu pesti puternici cum ar fi mreana, crapul, ctenul ori al rapitorilor intrati accidental.
 
pescuit 
Inainte de a pune lanseta in husa, am testat-o si cu un method de 60g incarcat cu nada...cat am lansat?… Cine stie?N-am mai stat sa numar turele de manivela … mult, al naibii de mult, ceea ce-mi spune ca aceasta lanseta poate fi folosita si pe lac in cautarea mustaciosilor cu method ori momitor.
 
Al doilea model testat, Garbolino Synergy, a dat dovada de blandete fara a-si pierde din putere, blandete ce este foarte importanta atunci cand cautam pestii cu fire subtiri la forfac, pesti de regula foarte mofturosi, asemeni scobarului. A aruncat fara probleme cosuletul de 100 de grame incarcat cu nada, fara mare efort. Ce mi-a placut mai mult, a fost momentul in care cosuletul, afundat in vegetatia abundenta, incarca lanseta asemeni unei mrene trecuta de prima tinerete. Simteam cum fiecare vinisoara de carbon lupta cu putere pentru a aduce maldarul de vegetatie fara a avea momente de respiro, asemeni unei lansete de calitate mai scazuta ce se "blocheaza" cand ai nevoie mai mare de ea.
 
pescuit 
Multi pescari sunt interesati de materialele folosite la constructia lansetelor, de tipul inelelor ce au cu x% mai putin decat modelul anterior, ce rasini sunt folosite ori ce mare pescar a gandit modelul respectiv…nu contrazic pe nimeni, e normal sa cantaresti fiecare detaliu cand tu platesti...
 
Sunt interesat de cateva lucruri cand vine vorba de lansete: sa-ti stea bine in mana, sa "lucreze" frumos, ceva aspect estetic nu strica si sa nu te lase cand ti-e lumea mai draga.
 
Daca ma intrebati cu ce lanseta voi pescui pe Dunare, raspunsul meu este cu amandoua, Garbolino Synergy 3.9m 50-150g pentru pesti mici, medii si sper surprize :D, in timp ce Browning Argon Feeder 3.9m 50-150g va fi lanseta mea calatoare in cautare de peste mare.
 
De ce amandoua? Pentru ca au aceleasi caracteristici, dar sunt foarte diferite, in acelasi timp, una puternica, gata sa imblanzeasca viitorul meu record la mreana, pe cand cealalta imi va aduce scobarii mofturosi cand Dunarea nu va fi asa darnica.
 
pescuit 
Pentru ca un ansamblu nu este complet pana cand nu gasesti si o mulineta ce poate pune in valoare calitatile lansetei, doar 3 din avantajele mulinetei Dam Quick 7, marimea 4000 va voi expune:
 
- 105 cm recupereaza la o tura de manivela;
- 12 kg forta;
- frana impecabila;
 
Folosesc pentru spinning marimea 2000 si dupa jumatate de an in care si-a facut pe deplin datoria am hotarat sa testez si marimea 4000. La cat de usor pot recupera un cosulet de 100g cu 105cm per tura de manivela cu siguranta aceasta mulineta va fi urmatoarea mea achizitie.
 
Va recomand sa pipaiti macar odata, aceste ustensile, cine stie, poate veti fi si voi incantati de ele asa cum eu sunt dornic sa le pescuiesc in prima partida pe Dunare anul acesta.
 
Revin, dupa ce ma intorc de la Dunare, sa va povestesc.
 
pescuit 
Stefan Stoica Pescar Hoinar
Unei persoane îi place asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
Momentan nu există comentarii.