Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Resursa de pescuit in Delta Dunarii s-a redus cu 30%, afirma ministrul Agriculturii. Cine ia masuri?

marți, 25 octombrie 2016
Pescuitul ilegal reprezintă o componentă importantă cu care ne confruntăm la ora actuală în zona Mării Negre, dar mai ales în Dunăre, unde resursa de pescuit s-a redus cu peste 30%, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
 
pescuit dunare 
”La nivel european se pune problema, pe lângă gestionarea durabilă a resursei de peşte, a pescuitului ilegal şi nereglementat, care este o componentă importantă cu care noi ne confruntăm, dacă nu în mare măsură în Marea Neagră, unde resursa nu este atât de importantă la peşte, vorbim mai mult de pescuitul în Dunăre. După evaluările experţilor în domeniu, în România, în Delta Dunării, s-a redus cu 30% resursa de pescuit”, a precizat Irimescu, prezent la Conferinţa la Nivel Înalt privind Cooperarea Consolidată pentru Pescuit şi Acvacultură la Marea Neagră.
 
pescuit dunare 
Potrivit sursei citate, o altă problemă specifică Românei în aceste zone vizează comunităţile de pescari, care însă trăiesc din pescuit şi din acest motiv trebuie găsite resurse alternative de câştig. ”Pescarii din România trăiesc practic din această resursă şi este important să nu afectăm această categorie socială, care încă trăieşte din pescuit. Noi ne străduim să venim cu resurse alternative de câştig şi aici aş menţiona acvacultura marină. Acvacultura, în general, s-a dezvoltat foarte bine pe investiţii din bani europeni, dar mai ales la nivel de ţară, pe râurile interioare, nu foarte mult în Marea Neagră, dar sperăm că pe viitor, cu fondurile pe care le avem din Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (POPAM) 2014 - 2020, să reuşim să producem şi la Marea Neagră” a adăugat şeful MADR.
 
De asemenea, ministrul a subliniat că Marea Neagră este foarte săracă în resurse de peşte şi doar o zonă limitată din jurul Litoralului poate fi exploatată, din acest motiv existând interesul pentru statele riverane de a gestiona aceste resurse în mod corespunzător. ”Sperăm să găsim şi să avansăm în procesul de aliniere la politica maritimă a UE, care prevede sistemul de gestiune durabilă a rezervei de peşte. Ştim cu toţii că Marea Neagră este o mare săracă în resursa piscicolă şi cu atât mai mult este nevoie să protejam pe cât posibil această resursă. România şi Bulgaria au o cotă foarte redusă de pescuit la calcan, câte 43 de tone în fiecare an, care este o specie de interes economic dar şi foarte exploatată. Avem o cotă comună şi la şprot, 12.000 de tone, dar care nu prezintă un interes economic foarte mare. Anterior, la Bruxelles am avut discuţii lungi în cadrul Consiliului legate de faptul că UE aplică sistemul cotelor şi gestiunea durabilă a resurselor. România şi Bulgaria ca state membre ale UE aplică acest sistem de cote, dar consider că pentru gestionarea durabilă a resurselor în Marea Neagră este foarte important ca toate statele riverane să se alinieze la aceste cerinţe”, a subliniat Irimescu.
 
Sursa: Capital.ro
2 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
  • marți, 25 octombrie 2016 18:53

    viorel ionescu : Ministrul Agriculturii care gestioneaza si rezervele naturale piscicole stie oare ca in prezent turismul in delta dunarii este la pamant?Principala categorie de turisti care frecventeaza aceasta locatie o reprezinta oamenii care viziteaza,admira frumusetile acestor locuri atat de dragi noua iar pescarii amatori sunt din ce in ce mai putini de la an la an.De ce?Resursa piscicola s-a redus cu 30% raportat poate fata de anul trecut.Stabiliti domnule ministru fata de ce an s-a diminuat rezerva piscicola cu 30%! Toata lauda si admiratia pentru firmele care promoveaza turismul in Delta Dunarii la preturi corecte,cinstite.Un exemplu in acest sens amintesc siteul Descopera Delta Dunarii.ro detinator Iliuta Goean,un om caruia n-ai ce sa-i reprosezi cand vine vorba DE TOT,excursii,conditii de cazare,masa,etc. Din pacate pescuitul in Delta se face si ilegal de catre localnici,as reaminti 'ELECTRICIANUL"dar si cu scule de pescuit peste norma declarata(in loc de 20 setci "plantam" 200 setci si daca-l intreaba cineva el are acte, este platitor de impozit si alte dari).