In cei peste 25 de ani de experienta, am tras concluzia ca pescuitul cu naditor are randament mult mai mare decat cel clasic cu plumb, indiferent daca pescuiesc pe ape curgatoare sau statatoare.
Din acest motiv consider foarte importanta alegerea nadei pentru momitor, precum si modul in care este preparata.
Putem face o nada obisnuita, adica luam din comert un kg de Amix (cu aroma preferata), il amestecam cu apa si gata. Sau, putem interveni cu alte produse pentru a concepe o nada mai complexa, asortata in functie de sezon sau de particularitatile lacului in care vom pescui.
Concret, iata cum procedez eu. Am nevoie de urmatoarele ingrediente:
- punga
AMIX® 3 kg, culoare galbena, aroma dulce;
- GUMIX 1 kg (liant nada), tot de culoare galbena;
- 2 pungi micro seminte preparate (aroma natural);
- 1 punga porumb preparat de floricele;
- 1 kg spartura mare de porumb;
- o galeata voluminoasa (gen 15 litri), pentru prepararea nadei;
Pun in galeata aproximativ 3 litri de apa, apoi introduc microsemintele, porumbul de floricele si spartura. Dupa care adaug AMIX si amestec pana se creeaza o pasta vascoasa, de consistenta mierii.
Las apoi amestecul 5 minute, sa se omogenizeze. Se va forma o pasta moale, pe care apoi o intaresc cu liantul de nada de origine cerealiera - GUMIX pana ajunge de consistenta pe care o doresc.
O nada bine facuta trebuie sa stea pe naditor destul de fixa, dar atunci cand recuperez montura sa nu mai fie pe arc! De aceea si recomand pescuitul in clips, cu schimbarea lansetelor la maximum o ora.
PONT 1.
La carlig (pe firul de par) folosesc porumb de floricele din galeata (simplu sau impreuna cu porumb flotant). De multe ori face diferenta!
PONT 2.
In zona in care pescuiesc nu strica sa lansez si cateva spomburi cu seminte preparate de galeata, dar nu exagerez. Merg sa prind crapi, nu sa ii hranesc.
Fire intinse!
Vladut Mateianu