Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Uite permisul... nu e permisul de pescuit!

vineri, 19 iulie 2019
pescuit crap 
''Cand traiam in America, mergeam la pescuit sportiv pe ape publice. Procedura pentru obtinerea permisului de pescuit era urmatoarea: dai search, gasesti un link, platesti vreo treij de dolari pe an plus un supliment de un dolar sau doi daca vrei sa pescuiesti si in mare, platesti cu cardul, tiparesti permisul si gata. Poti sa pescuiesti in orice rau sau lac care nu este marcat vizibil ca fiind proprietate privata. Zero stres, zero complicatii, poti sa iti iei permisul si pe malul raului daca ai uitat sa o faci inainte sa pleci de acasa si ai conexiune.
 
Cand m-am mutat in Spania, mi-am luat permis de pescuit sportiv pe ape publice. Procedura este asa: gasesti linkul, platesti vreo treij de euro pe an, tiparesti permisul si aia e. cand mergi la pescuit, tre sa verifici regimul apei unde pescuiesti in aplicatie si, daca mai e necesar, platesti un supliment de un euro sau doi pe zi daca apa respectiva are un regim special (no kill, salmonide etc.). Zero stres, zero complicatii, poti sa iti iei permisul pe malul raului.
 
Fiindca planuiesc sa imi aduc betele de rapitor in tara in august, zic sa imi fac permis de pescuit sportiv si la noi, sa fiu un pescar responsabil si corect.
 
permis pescuit 
Gasesc linkul la ANPA, ma bucur ca hahaaa, ia uite, se poate si la noi ca afara, dau click si imi zice ca pot sa imi iau permis pentru Dunare si Marea Neagra. Nu vreau sa pescuiesc nici in Dunare, nici in mare, ca n-am sculele necesare, asa ca incep sa rasfoiesc site-ul (what an eye sore)
 
Eu vreau sa merg pe Ialomita, la ai mei in fundul curtii, si la Cluj pe undeva pe unde oi gasi niste ape mai linistite. Sau prin concediu pe unde oi merge si oi gasi un rau frumos. Cum fac?
 
Inteleg ca tre sa ma inscriu intr-o asociatie de pescari sportivi ca sa primesc permis pentru apele interioare. De ce? De ce trebuie sa fiu membrul unei asociatii ca sa am dreptul sa pescuiesc in ape publice?
 
In fine, zic asta e, hai sa ma inscriu la Cluj, ca-s clujean acuma. Gasesc la ANPA pe site ca exista doua asociatii in Cluj, AJVPS si AJPS care impart intre ele noua sectoare de pescuit. Sunt usor mirat, sigur judetul Cluj are mai mult de sapte cursuri de apa, care e treaba cu celelalte, cum se pescuieste pe ele? Ma decid sa nu fiu rautacios, poate scrie la asociatii pe site ce si cum.
 
AJVPS Cluj n-are site (sau nu l-am gasit eu, ceea ce e cam tot aia). AJPS Cluj are site si aflu astfel ca ma asteapta oricand de luni pana vineri intre orele 8 si 16 in Cluj sau la Gherla intre 17 si 19. Tot de acolo aflu ca au reciprocitate cu Bistrita, Arad, Hunedoara si Harghita. Vreau sa pescuiesc in Cluj si pe Ialomita? Teapa mea ca am uitat ca vorbim despre Romania, nu o tara normala.
 
Sa recapitulam. Ma aflu in concediu la o cabana la munte, am batul de pastrav la mine si vad o apa misto in spatele casei. 
- daca sunt in America, scot batul si pescuiesc legal, pentru ca am permis pe toate apele. 
- daca sunt in Spania, verific in aplicatie pe harta daca tre sa mai platesc ceva, platesc cu cardul un euro sau doi daca e nevoie si pescuiesc legal. 
- daca sunt in Romania, aflu cum se cheama apa respectiva prin mijloace de multe ori foarte incerte (ati intrebat vreodata un localnic cum se cheama paraul din fundul curtii?), dupa care aflu in ce judet e, dupa care aflu de care dintre asociatiile din judet depinde, dupa care aflu unde e sediul asociatiei cea mai probabila, dupa care ma deplasez la sediu in timpul programului de lucru si ma fac membru, dupa care primesc un permis, dupa care ma intorc si pescuiesc fara a fi neaparat sigur ca permisul meu acopera apa in care pescuiesc. Dupa ce imi termin concediul si ma intorc unde locuiesc de fapt, permisul meu nu mai e valabil pe nicio apa publica din jur. Daca vreau sa il mai folosesc, ma intorc unde am fost in concediu si pescuiesc acolo.
 
Cum e posibil asa ceva? Cum facem sa schimbam bizantinismele astea stupide si sa punem procesul de eliberare al pescuitului sportiv in serviciul pescarilor sportivi, nu al asociatiilor sau birocratilor de pe la minister?
 
Romania a facut multi pasi inainte, dar in domeniul pescuitului sportiv a ramas in aceeasi paradigma idioata din comunism care se serveste de legi atat de complicate incat iti vine sa iti bagi picioarele si fie sa pescuiesti ilegal, fie sa renunti si sa te duci la pastravarie sa iti cumperi doi pesti din bazin. Nu e normal!''.
 
radu ghelmez 
Sursa: facebook Radu Ghelmez
Unei persoane îi place asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
  • luni, 22 iulie 2019 19:11

    Marius Stanescu : din ce stiu eu daca portiunea unde vrei sa pescuiesti nu este concesionata pesmisul este valabil pe toate apele din Romania !

  • miercuri, 24 iulie 2019 14:03

    Zoltan Vargias : Vrajeala, dle Stanescu!!! Eu cu permis de ajvps timis nu pot sa pescuitesc pe ape din alte judete chiara daca apartin de acelasi ajvps si dau exemplu raul Mures, care se imparte la fiecare asociatie de judet prin care trece si fiecare are pretentia sa ai permis din judetul respectiv... si sunt sigur ca si la alte rauri se aplica aceasi regula mafiota... unii si-au incercat norocul sa pescuiasca in alte judete si au ajuns la stiri pentru ca au fost casapiti chiar de controlori si alti pescari ca au avut tupeul jegos de a merge al pescuit la ei... (Frumoasa tara aveam, pacat ca e si locuita)