Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Viata Crapului. 6 aspecte importante pe care trebuie sa le stii in pescuitul la crap

vineri, 4 decembrie 2015
In calitate de pescar, dar si de tehnician piscicol, vreau sa va fac cunoscute cateva lucruri care va vor ajuta sa va intelegeti mai bine partenerul de la celalalt capat al firului – crapul.
 
Hranirea 
 
 
 
Crapul, o data cu venirea primaverii, porneste in cautarea hranei atunci cand apa atinge 10 – 12 grade. Apoi, pofta lui de mancare creste proportional cu incalzirea apei, insa doar pana la 28 – 30 de grade, cand se va hrani mai putin intens. Practic, el se hraneste cel mai mult atunci cand apa are 18 – 28 de grade. Toamna, cand apa se raceste, crapul consuma hrana din ce in ce mai putina, pentru ca la o temperatura de 7 – 8 grade sa inceteze a mai manca. Apoi, la 5-6 grade nu se mai misca si intra in hibernare. Pe timpul iernii el pierde in greutate intre 5 si 10 la suta. La pescuit, cea mai buna perioada a anului este primavara. Atunci crapul se hraneste cel mai intens. Totodata, primavara, inainte de prohibitie, va puteti imbunatati recordul personal, crapoaicele fiind pline de icre.
 
pH-ul apei 
 
 
 
Concentratia ionilor de hidrogen din apa (pH – ul) ne arata calitatea apei de a fi acida sau alcalina. Aceasta calitate este de o importanta hotaratoare pentru functiile vitale ale pestilor. Concentratia ionilor de hidrogen intr-o solutie neutra este egala cu 7. Daca apa are un pH mai mic de 7, atunci ea este acida si, evident, daca pH este mai mare de 7, apa este alcalina. O apa buna din punct de vedere piscicol trebuie sa aiba o usoara alcalinitate, adica un pH intre 7,2 si 7,8.
In acest moment se comercializeaza un fel de hartii de turnesol, care introduse in apa indica pH-ul. Pentru pescarii de crap acesta poate fi un amanunt deosebit de important pentru ca aromele sunt la randul lor impartite in doua categorii: acide si bazice.
 
 Transparenta
 
 
 
O apa buna pentru piscicultura este verde sau verde – galbuie, transparenta ei fiind de 25 – 40 cm. O astfel de apa contine organisme vii din abundenta. O apa limpede, nu este o apa productiva sub raport piscicol, deoarece din ea lipsesc organismele si substantele in suspensie. Nu va asteptati sa prindeti crapi record in ape limpezi.
 
Hrana 
 
 
 
Dintre organismele bentonice (organismele acvatice care traiesc pe fundul apei sau in apropierea lui) larvele de chiromide (cunoscute in termeni populari drept libelule) reprezinta pentru crap unul din alimentele cele mai importante. Molustele, adica melcii si scoicile, datorita cochiliilor foarte bogate in calciu, constituie una din cea mai consistenta hrana a crapului. S-a observat ca in lacurile in care se gasesc numeroase colonii de scoici crapul ajunge la dimensiuni foarte mari datorita calciului care le fortifica sistemul osos.
Potrivit renumitului piscicultor Z. Kaszoni, “pestii pasnici sunt buni receptori ai mirosului si gustului in apa si din aceasta cauza amestecurile de hrana cu miros puternic de prajeala, peste si chiar fecale sunt foarte cautate de crapi.” Industria boiliesurilor a asimilat deja, cu mare succes, primele doua arome. Ce ne facem cu cea de-a treia?
 
Varsta si greutatea 
 
 
 
Iata un tabel in care puteti vedea ritmul de crestere al crapului in mediu natural, fara furajare suplimentara.
 
1 an - 88 grame
2 ani - 286 grame
3 ani - 640 grame
4 ani - 1190 grame
5 ani - 1893 grame
6 ani - 2495 grame
7 ani - 3192 grame
8 ani - 4108 grame
9 ani - 5156 grame
10 ani - 6042 grame.
 
Observati cat de greu creste un crap. Atentie, cifrele indica ritmul de crestere in apa, nu in portbagaj!
 
Inmultirea
 
 
 
Crapul ajunge la maturitate sexuala la varsta de de trei ani, masculii fiind mai precoce in acest sens decat femelele. Pentru reproducere cele mai apte sunt femelele de 5 – 8 ani, care depun intre 600 si 800 de mii de icre. La temperatura de 18 – 20 de grade are loc reproducerea, iar in 3 – 4 zile de la fecundare apar larvele de crap. Aceste larve sunt imobile in prima faza, iar in 4 – 5 zile se transforma in alevini care incep sa se hraneasca singuri. In stadiul de larva si alevin mortaliatea este de 90 – 95 la suta! Adica maximum 10 la suta din icrele depuse se transforma in puiet vara intai( 40 grame / bucata).
Aici ar urma un sfat referitor la protejarea puietului de crap de catre pescari. Bine, bine, o sa spuneti, dar noi ce mai luam acasa? Sfatul meu este urmatorul: eliberatii ciortaneii si exemplarele mari. Daca regulamentul baltii permite retinerea pestelui, limitati-va la exemplarele de 2 – 6 kilograme…
 
Vladut Mateianu
6 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
  • vineri, 4 decembrie 2015 18:55

    Somesan Florin : Foarte utile subiectele prezentate

  • vineri, 4 decembrie 2015 22:53

    Cristian Bebesel : Bun articol Vladut,clar si la obiect! La a 3-a aroma de la "Hrana" stii desigur ca la noi se pescuieste de mult cu "motz" de...

  • sâmbătă, 5 decembrie 2015 19:28

    Levente Lukacs : Sa nu ne asteptam sa prindem crapi record in ape limpezi. Si balastierele au ape limezni...si cei mai mari crapi se iau de acolo :)

  • vineri, 22 iulie 2016 11:36

    Petru Iulian Lupu : Cum stiu daca bilele mele sunt acide sau bazice? Daca ph-ul este peste 7 ce nada folosesc? Daca Ph-ul este sub 7 ce nada folosesc? M-ar interesa lucrurile astea daca tot au aparut aici . Multumesc

  • joi, 1 decembrie 2016 19:00

    marius eugen rosu : O vorba mare de la un om mare respect Vladut Mateianu.