Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Incarcarea optima a lansetelor.

acum 5 ani
In cei peste zece ani de cand acord o atentie sporita constructiei de lansete, comunicand foarte mult in domeniul aferent, m-am intalnit destul de des cu intrebari din partea pescarilor legate de greutatea cu care se incarca optim o lanseta.
 
dan mitranescu 
Datorita complexitatii raspunsului, de cele mai multe ori, m-am limitat la explicatii sumare, dand o valoare aproximativa, venita din perceperea generala a termenului. De aici pleaca si problema, deoarece ''incarcarea optima'' este mai mult o instructiune de utilizare in vederea garantiei si nu o informatie precisa legata de lanseta. Asa ca am decis sa va spun concluziile mele prin care ''incarcarea optima a lansetelor'' si inclusiv valoarea in lbs prezentata in descrieri nu inseamna absolut nimic ca informatie la achizitionarea unui astfel de produs.
 
plumbi crap 
Incarcarea optima poate sa fie luata in calcul numai in cazul concursurilor de casting unde orice metru conteaza. Dar nici aici, aceasta expresie nu are sustinere ca valoare fixa, deoarece in functie de stilul de aruncare „incarcarea optima” poate sa difere si cu 10-20g. Spre exemplu, din observatiile facute pe cea mai des intalnita lanseta in pescuitul de competitie la varf, cat si in concursurile de casting, respectiv MTX Class, unii pescari arunca cel mai bine cu plumbi de 120g, acestia avand o tehnica rapida de a arunca, iar altii lanseaza cel mai bine cu plumbi de 130-135g, folosind o tehnica mai buna, cu o aruncare ampla si accelerata pe parcurs.
 
mtx class 
Apoi m-am lovit de intrebarea: cu ce greutate se incarca optim MTX Class? Singurul raspuns ce poate fi dat corect este: ''depinde de pescar''. Asa ca valoarea este relativa, inclusiv atunci cand cautam perfectiunea in aruncare. Cu toate acestea, pescuitul inseamna cu totul altceva si trebuie adaptat cerintelor din teren. Chiar si in momentul in care pescuim cu o singura bila la carlig si cautam distanta, ''greutatea optima'' o sa treaca de cele mai multe ori de ''greutatea optima'' ce poate fi vehiculata in spatele unei lansete. Ansamblul bila - plumb schimba parametrii fata de situatia in care se arunca numai cu plumb si ''greutatea optima unei aruncari cat mai lungi'' devine una mai mare fata de cea din testele cu plumb. Pai si cum facem atunci?
 
Spre exemplu, ca tot am luat in discutie MTX Class, cu aceasta lanseta se arunca ''optim'' cu boilies folosind plumb de 130 grame. In total se depasesc 150g. Asa ca greutatea optima din casting nu are legatura cu greutatea care include si o momeala, in aceste conditii lanseta ajungand sa fie folosita la alt nivel.
 
lansete mtx 
Rezista oare toate lansetele la realul ''optim'' pe care il vrem de la ele? Daca vorbim de momitoare si de momitoare cu sac solubil, metoda fiind foarte eficienta in multe situatii, atunci ''incarcarea optima'' ramane o simpla iluzie la achizitie. De nadit cu bulgari sau cu spombul nu mai spun. Asa ca atunci cand cerem informatii despre o lanseta, sa nu ne raportam neaparat la valoarea optima cu care se incarca sau la livrele pe care le suporta, deoarece nu sunt informatii de luat in calcul.
 
lansete crap mtx 
Singurele caracteristici ce dau valoare reala unei lansete si se pot verifica la achizitie sunt:
 
- Greutatea cat mai mica. Pe langa avantajele mecanice oferite de revenirea mai buna, greutatea redusa este singura ''placere'' reala in utilizare.
 
- Actiunea sa fie cat mai spre varf. Acest lucru pastreaza un moment al fortei ridicat, deoarece pentru asta ne-am achizitionat lansete lungi.
 
- Inelele de calitate (ceramica subtire, usoare, un singur picior, forma tip K cu partea metalica care protejeaza pastila ceramica)
 
- Tot ce mai trebuie sa verificam este SA NU SE RUPA, chiar daca lanseta este folosita si cu greutati mai mari decat cele ''optime'', greutati foarte des intalnite in pescuitul eficient si pe care majoritatea producatorilor le exclud din datele oferite. Aici informatia se gaseste putin mai greu...
 
Cu ce ne avantajeaza faptul ca o lanseta se incarca optim cu 110g, cand ea se poate rupe oricand cu 150 grame? Foarte multi pescari au fost pacaliti de acest lucru si au ajuns cu lansetele rupte, iar la garantie au primit raspuns de ''utilizare necorespunzatoare'', pentru ca au incarcat-o peste valoarea ''optima''.
 
lansete de crap 
Din punctul meu de vedere o lanseta buna de crap trebuie sa reziste la cel putin 180g pentru a asigura un pescuit complet. Chiar daca este mai slaba calitativ (si aici ma refer ca e mai moale, mai grea sau ca are o actiune mai joasa), trebuie sa ne bazam pe ea si atunci cand aruncam cu un naditor mai mare, sau cand, din anumite motive, o fortam putin mai mult.
 
O alta necunoscuta a expresiei ''incarcare optima'' este diferenta efectiva intre ''optim'' si valori mai mari sau mai mici ale greutatii aruncate. Din observatii facute in conditii de casting, tot pe modelul MTX Class, pescarii care incarcau cu 130g pentru cele mai lungi aruncari, obtineau si cu plumbi de 100 sau de 150g aruncari foarte bune, numai cu cativa metri mai scurte fata de cele cu ''plumbul optim''.
 
dan mitranescu  
Dar cand aceste aruncari sunt cu maximum 3% mai scurte, cat trebuie sa ne concentram in a arunca cu greutatea optima si cat trebuie sa cautam montura cea mai eficienta atunci cand pescuim? Asa ca este de preferat oricand un momitor aruncat cu cativa metri mai aproape, in comparatie cu o simpla bila plasata putin mai in fata, cand naditorul face legea pe balta respectiva.
 
monturi crap 
Un lucru foarte important de retinut.
 
Inclusiv concursurile de casting omit din informatiile oferite de lansete, raportat la destinatia reala pe care o au, respectiv pescuitul propriu-zis. Lansetele care sunt incarcate cu plumbi intre 110 si 130g pot scoate rezultate foarte bune si aproximativ egale in mana unor aruncatori experimentati, dar cate rezista la 150-180g pentru a defini o lanseta adevarata? Oare care este diferenta intre aceleasi lansete daca se folosesc greutati de 150-160g destul de des intalnite in pescuit?
 
lansete mtx 
Si sub acest aspect au fost indusi in eroare multi pescari. In final vin cu precizarea ca lansetele MTX, chiar daca se incarca ''optim'' in functie de model cu greutati intre 100 si 130g si se amesteca in piata cu alte modele, totusi toate variantele MTX au fost proiectate sa reziste continuu la greutati de pana la 180g. Si asta in conditiile in care pastreaza o greutate a blank-ului scazuta, in jurul valorii de 420g. Aici ma refer la blank-urile de la MTX 8, MTX 14, UNI, TOP, CLASS si SPOD-uri. Acest lucru scoate lansetele MTX din multime, asta daca inelele tip K SLIM si pretul raportat la performante nu o facusera deja.
 
dan mitranescu 
Dan Mitranescu
Foto: gor965 
3 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
Momentan nu există comentarii.