Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Prinderea saculetilor PVA

acum 11 ani
O problemă spinoasă în cazul pescuitului cu săculeți PVA apare în cazul monturilor cu plumb pierdut. Dacă săculețul este agățat de cârlig, există riscul ca la contactul cu apa, din cauza rezistenței pe care acesta o opune la scufundare, plumbul să cadă de pe tortița pe care este prins. Pentru a fi siguri că nu se întâmplă acest lucru, PVA-ul trebuie agățat de vârtejul plumbului sau de clips. Iată două dispozitive care ne ajută să facem o prindere corectă a săculețului.
 
VARIANTA I
 
În primul rând, aveți mai jos PVA LINK, un produs al firmei AVID, care se prinde de plumb și securizează montura la aruncare.
 
 
 
VARIANTA II
 
Englezii de la OSPREY au inventat un alt dispozitiv de prindere al săculețului PVA la monturile cu plumb pierdut. Este vorba de PIGGY BACKERS, o piesă din sârmă care se introduce pe clipsul de plastic și se blochează cu manșonul de cauciuc. Și în acest caz, pe care îl vedeți prezentat explicit, montura este securizată la aruncare, nemaiexistând riscul pierderii plumbului.
 
 
 
IN LINE
 
În cazul monturilor in line, lucrurile sunt mai simple în ceea ce privește atașarea săculețului PVA. Evident, riscul pierderii plumbului nu mai există, însă vârtejul trebuie înfipt foarte puternic în manșonul de cauciuc al plumbului, deoarece în aer, in timpul aruncării, de data aceasta din cauza frecării cu aerul, PVA-ul poate smulge forfacul din plumb iar montura se va bălăngăni și încurca la aterizare. Firma SOLAR vinde produsul PVA BAG SWIVEL, adică vărtej pentru PVA, cu ajutorul căruia se prinde săculețul chiar de partea terminală a forfacului. Este practic vorba de un vârtej articulat, cu un anou de o formă specială. Nodul săculețului intră prin partea mai mare, iar apoi se blochează acolo unde anoul se îngustează, lucru pe care îl vedeși foarte clar în fotografii.
 
 
 
PRINDEREA DIRECTĂ
 
 
 
În cazul monturilor in line, PVA-ul se poate prinde și direct de cârlig, fără nici un fel de dispozitiv suplimentar. Există mai multe tehnici de atașare în siguranță a săculețului, dintre care v-o prezentăm pe una dintre cele mai sigure și rapide. Iată pașii care trebuie urmați și în niciun caz nu prindeți săculețul ca în fotografia de mai jos.
 
1. ASA NU!
 
 
 
2. Prindem cârligul de partea de jos a săculețului, cu vârful afară. Este important să vedem vârful cârligului, deoarece dacă rămâne ascuns în nadă este posibil să înțepe o sămânță. Apoi, facem o buclă pe fir. 
 
 
  
3. Răsucim bucla și o agățăm de nodul din partea superioară a săculețului PVA. Este obligatoriu să facem operațiunea de răsucire, altfel nodul se va desface.
 
 
  
4. Strângem fără grijă bucla pe nodul săculețului. Nu există nici un risc de încurcare sau înnodare. După ce PVA-ul se va topi, forfacul se va întinde cuminte pe substrat.
 
 
 
Este recomandat ca acest mod de prindere al PVA-ului să se aplice în cazul firelor textile moi, fără camașă. Dacă folosim fire cămășuite, înlăturăm materialul plastic pe o lungime mai mare (aproximativ 5 cm), pentru ca bucla care înfășoară nodul săculețului să nu fie pe porțiunea rigidă, acolo unde deformează forfacul.
 
PPT
 
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
  • marți, 9 octombrie 2012 12:12

    Ionut-Paul Cojocaru : In cazul variantei I n-am inteles cum se ataseaza vartejul de anoul plumbului (este vorba despre vartejul care, la capatul celalat, se agata in clipsul de plastic). Sau trebuie achizitionati plumbi care au atasati deja (prin turnare eventual) acel vartej? Multumesc!

  • marți, 9 octombrie 2012 16:36

    Andrei Vladeanu :

    in cazul variantei 1 sau 2?
  • miercuri, 10 octombrie 2012 11:48

    Ionut-Paul Cojocaru :

    Pai, la o privire mai atenta, e vorba despre ambele variante! Imi pare, din postul dvs, ca intrebarea mea n-a fost destul de clara: privim plumbul (in cazul ambelor variante) de jos in sus. In partea superioara a acestuia are, din constructie, atasat un anou (metalic). In monturile prezentate, de acel anou metalic este atasat un vartej (la randu-i metalic), vartej care, la capatul opus, este introdus in clipsul de plastic. Intrebarea era: cum se ataseaza vartejul la plumb (sau, mai bine zis, la anoul plumbului)?
  • miercuri, 10 octombrie 2012 13:35

    Andrei Vladeanu :

    acum am inteles.
    asa e plumbul din fabricatie, cu tortita si vartej.
  • miercuri, 10 octombrie 2012 15:03

    Ionut-Paul Cojocaru : Multumesc pentru raspuns! Oricum, la o privire si mai atenta, mi-am dat seama ca ansamblul se poate construi si cu plumbi care nu au (din fabricatie) acel vartej (eram nelamurit deoarece plumbii mei asa sunt, fara vartej): se prinde plumbul de clips direct de anou (tortita). Pontul e, in opinia mea, deosebit de util.

  • miercuri, 23 ianuarie 2013 16:01

    Gabriel Nicolae : Multumim Andrei.

  • vineri, 8 martie 2013 17:05

    Valentin Gheorghe : Daca se pescuieste cu momitor si rig scurt, si se vrea si atasarea unui saculet cum facem acest lucru? in cazul in care varianta cu "asa nu" respectiv saculet agatat de ac direct este valabila

  • luni, 8 iulie 2013 20:35

    Valentin Stefanescu : Tragi cu croseta rigul prin saculet sau pui un sac pva legat cu banda pva