Odata cu racirea vremii, incepe cea mai buna perioada de pescuit la crap, in special pentru cei care cauta capturile capitale. Voi incerca sa clarific, in randurile care urmeaza, cateva aspecte care ii vor ajuta pe cei care vor pleaca la pescuit in perioada rece, in special pe cele legate de localizare, mod de nadire si nada folosita.
Unde cautam crapul pe apa rece?
Sunt multe teorii despre localizare, nu voi tine cont de ele, ma voi rezuma doar la experienta proprie. Am prins crapi in perioada rece atat la apa de 1 metru, cat si la apa de 18 metri.
Ambele locuri aveau insa ceva in comun si anume obstacolele submerse: buturugi, copaci scufundati sau chiar pietre de dimensiuni mari. Important este sa stim cand sa-l cautam pe crap acolo. Pe timpul zilei, pe vreme insorita, crapii ies si pe apa mica, exact ca primavara, in locul in care apa se incalzeste mai repede. Noaptea, in schimb, se retrag pe apa adanca sau medie. Dar OBLIGATORIU cu structuri.
Cat, cum si cu ce nadim?
Racirea apei ii da crapului semnalul ca perioada de “hibernare” se apropie, ceea ce il va face sa caute sa asimileze cat mai multe proteine animale, pe care le va transforma in energie pe perioada iernii.
Deci, o
nada pentru apa rece corect aleasa va contine obligatoriu proteina animala, in special faina de peste, de carne sau de crustacee marine. Recomand o nadire moderata si cat mai exacta, in locurile “fierbinti”, iar la montura sa fie un saculet solubil care sa contina sparturi de cereale, fainuri cerealiere, seminte mici si faina de peste.
Ce monturi folosim?
Eu sunt adeptul monturilor in-line, cu naditor si forfac scurt. Carligele pe care le folosesc sunt nr 4, 6 si 8, iar experienta mi-a demonstrat ca pescuitul cu carlige mari poate ingropa o partida de pescuit. Nu folosesc carlige scumpe, “de firma”, sunt pe piata multe carlige “no name” de calitate, important este doar sa desfacem plicul si sa verificam calitatea. Momeala de la carlig ar fi bine sa fie mai mica decat in timpul varii, adica bile de 12-16 mm, porumb flotant sau porumb clasic (cel cu aroma de scoica sau squid) sau viermusi. O pasta solubila cu care sa invelim momeala este ideala, la fel si dipuirea momelii cu CSL, alcool sau chiar tuica.
In concluzie, bucurati-va de ultimele zile de pescuit ale sezonului, norocul tine intotdeauna cu cei indrazneti! Mai ales daca si tineti cont de sfaturile de mai sus.
Vladut Mateianu