Firul de par ramane cea mai mare descoperire pentru pescuitul crapului, insa evoluand am schimbat modul in care il folosim.
1. Cand pescuim cu momeli flotante, rateurile sau refuzurile le putem categorisi astfel:
In primul rand crapul este foarte pretentios si suspicios. Acesta poate observa prezenta carligului sau mai rau sa nu-i convina felul in care momeala flotanta se misca sau sta pe substrat, facandu-l sa se indeparteze de rigul nostru, indiferent ca se afla la un metru sau la un centrimetru de montura. De asemenea putem vedea regulat si crapi care musca instantaneu momeala si o scuipa. El nu poate vedea momeala cand o ia, astfel incat simtul lor de gust si atingere le spune ca este un carlig acolo.
Fie ca le gusta, fie le simt, trebuie sa tinem cont de aceste doua aspecte.
2. Separarea carligului de momeala trebuie sa fie perfecta, lungimea firului de par trebuie sa fie de aproximativ 5 cm, intre carlig si baza momelii. Facand acest lucru, indepartam carligul de momeala, astfel crapul nu mai poate detecta sau simti prezenta lui, drept si prin urmare nu ii cream suspiciuni, iar acesta o sa deguste cu mare incredere boiliesurile noastre. Este un truc de incredere, singurul element important al rigului este ca momeala sa fie separata de catre carlig. Montura in sine, cu toate accesoriile pe care le folosim (leadcore, vartej, line aligner-ul, plumbul etc), aproape ca devin irelevante, el simtindu-se in siguranta.
3. Ne putem pune intrebarea de ce montura de tip CHOD, este mai eficienta?
Cu un pop-up carligul este sustinut deasupra patului de nada si in pozitia de a se tine in gura crapului imediat ce se angajeaza sa muste momeala. Bucla rigului CHOD, fiind mai rigida si combinata cu inele sau micro-rotitoare, permite carligului sa se roteasca foarte liber sub momeala. In cazul in care firul de par a fost conceput ca un truc de incredere, riguri ca acestea sunt de ''lupta'' cu momeala si carligul face acelasi lucru.
4. Prefer firul de par suplu, pentru a da o separare maxima intre carlig si orice momeala atunci cand pescuim pe ''fund''. Nu sunt insa convins ca trebuie sa folosim materiale mono usoare sau dedicate pentru a construi firul de par, absenta carligului face diferenta in comparatie cu grosimea firului de par. De asemenea, mi se pare ca firele mai subtiri sunt mai problematice. Miezul fin al multor fire cu impletituri acoperite functioneaza foarte bine pentru mine ca fir de par. Doar atunci cand incepeti sa folositi fire de legatura de 25-35 lb, firul devine gros si vizibil.
5. Cunosc oameni care au prins multi crapi cu firul de par rigid si chiar fire de par lungi, rigidizate de fluorocarbon si mono greu, ceea ce sugereaza din nou ca formula castigatoare este distanta carligului de momeala. Nu pot sa pescuiesc cu fire de par rigide ca fluorocarbonul, pentru ca exista sansa mare ca, carligul sa stea incomod atunci cand loveste fundul apei (indreptat spre varf, suspendat de jos, etc). Stiu ca functioneaza pentru unii, dar nu vad de ce sa risc asa ceva.
6. Firul de par continua sa provoace dezbateri, desi pe plan mondial intalnim firul de par care paraseste carligul in farful punctului, astfel in cat carligul este incurajat sa se intoarca rapid, deoarece legatura este stransa. Rigurile KD cu firul de par care iese deasupra ochiului capteaza si el legaturile. Inca nu ma pot pronunta cu o diferenta intre monturile cu rigul jos sub plumb sau cele lasate deasupra tubului (tip elicopter).
7. O problema semnificativa este potentialul de incurcare a firelor de par. Imi plac firele de par lungi pentru pescuitul crapului, nu-mi place insa ca trebuie acordata o foarte mare atentie astfel incat acesta sa nu se rasuceasca in spatele carligului. Un rig KD va fi intotdeauna tras inapoi intr-o punga PVA, sau firul legat de o pufulete solubil prins de carlig. O prezentare cu firul de par prins deasupra punctului ne ajuta sa nu incurcam firul de par. Se poate folosi si fara saculet sau punga pva, prin urmare mai usor de utilizat.
8. Unele dintre cele mai noi produse care nu trebuie sa lipseasca din bagajul pescarului sunt stopperele extensibile. Ele sunt disponibile la un nr. variat de producatori, si va permit sa va lungiti imediat firul de par folosind un opritor mai lung, chiar si pentru flexibilitatea de a schimba dimensiunea si forma momelii de la carlig, fara sa schimbam tot rigul. Puteti trece de la prezentarea unei momeli de ''fund'' cu o bila, la un om de zapada ''snowman'' doar prin adaugarea unui opritor de medie sau mare extensie prin pastrarea aceleiasi lungimi a firului de par.
9. Un alt dispozitiv de prindere similar cu firul de par este Fox Anti Bore Bait Inserts, aceste insertii imping momeala de carlig pentru a preveni erodarea firului de par in timpul lansarii sau recuperarii. Folosind taisurile acestea pot fi taiate pentru diferite marimi 12,14,16 mm. Nu le-am folosit, dar sunt destepte. O gaura inteligenta pentru o momeala care sa alunece este bine venita, sunt sigur.
Colin Davidson
Sursa: Anglersmail.co.uk
Traducerea: Cristian Dumitrescu