Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Amestecuri de nadire. Pescuitul la crap cu groundbait.

acum 3 ani

Când pescuim cu groundbait? De ce ne poate avantaja groundbaitul? Cum îl folosim? Hai să vedem.

Ca o părere personală, groundbaitul sau simplu nada, este "prima iubire" a oricărui pescar, asta până capătă experiență și este ispitit de boilesuri 😊. Totuși, după ce pescarul se va confrunta cu suficient de multe situații pe malul apei, va înțelege că acest tip de nadă este o armă redutabilă, o soluție care ne poate salva uneori partida.

compozitie groundbait de culoare galben

Ce sunt groundbait-urile?

Foarte pe larg spus, un amestec care diferă de la producător la producător. Majoritatea rețetelor de groundbait sunt compuse din făinuri cerealiere (cu rol de colant), semințe mărunțite, pelete și minerale, TTX (desface nada pe substrat și eliberează aroma), stimulatori de hrănire, arome, îndulcitori. Mai sunt și variantele pe bază de făinuri de pește, ajungem și acolo imediat.

nada crap compozitie groundbait de culoare rosie

Valoarea nutritivă și de atracție a unui groundbait este influențată de calitatea și proporțiile ingredientelor care alcătuiesc mixul, așa că ar fi bine să alegem acest tip de nadă cât mai avizat cu putință.

o mana de groundbait pentru crap

Tipuri de groundbait: compoziție, culoare, granulație, dispersie, aromă.

Cum aleg groundbaitul? Păi, în funcție de mai multe aspecte, după cum urmează:

În primul rând, în funcție de compoziție. Groundbaitul pe bază de făinuri cerealiere (Birdfood) este rețeta clasică, iar cel pe bază de făină de pește (Fishmeal) este rețeta îmbunătățită. Fishmealul are o dispersie și o solubilitate mai bună decât birdfood, ceea ce îl face mai atractiv, dar și mai scump.

groundbait pescuit la crap in pungi de AMIX

Culoare. Așa cum noi cumpărăm cu ochii, așa și crapii se hrănesc vizual:

Maro este cea mai comună culoare și pe bună dreptate. Se camuflează perfect pe fundul lacului și ni-l dorim mai ales în apele cu pești precauți. Acesta își va elibera aroma, dar nu va trezi suspiciuni din punct de vedere vizual.

Roșu face fix opusul, adică striga în gura mare – Sunt celebru, scoate-mă de aici!. Atracția sa irezistibă este indicată pe lacurile private cu densitate mare de pește, unde crapii mătură fundul apei în căutarea hranei, iar noi suntem, vrem nu vrem, în competiție cu vecinii de stand pentru a ținele peștele în zona noastră.

Galben este poate cea mai populară variantă de culoare și asta din destule motive. În primul rând este foarte vizibilă, apoi se confundă cu mâlul care predomină în apele noastre. Nu în ultimul rând, redă culoarea porumbului care, să nu uităm, este hrana tradițională pentru crap și ten.

Verde imită culoarea ierbii, hrana preferată a tenului. Poate fi la fel de atrăgător și pentru comuni sau salonte în lacurile cu vegetație abundentă, unde joacă rol de camuflaj.

Negru este potrivit pe râuri și ape sălbatice, mai ales când apa este clară și curată.

granulatie fina nada groundbait verde

Granulație. Ne ajută să controlăm gradul de dispersie a particulelor în apă.

granulatie fina nada groundbait verde pe arcul momitor

Granulația fină eliberează rapid particulele din care este compus groundbaitul, creând efectul de nor puternic. Apelăm la ea când ne dorim trăsături rapide și dese, de regulă pe momitor.

 granulatie mare nada groundbait

Granulația mare eliberează o atracție discretă, dar construiește patul de nadă pe care ne dorim să atragem crapi de talie mai mare, mai ales dacă pescuim cu bulgări.

Granulația medie este un compromis între cele două de mai sus, rezultatul partidei ținând mai mult de strategia noastră de nădire și de ceea ce punem la cârlig.

bulgari de nada pentru catapulta

Din experiența personală, un bulgăr care se descompune rapid în apă aduce pește mic. Dispersia medie sau greoaie, în schimb, crește șansele să aducem pe saltea un crap mai "îmbrăcat".

dispersie nada in apa

Aromă. Aș vrea să scriu chiar și cinci pagini despre cum răspund crapii în funcție de arome, dar mă tem că răspunsul este la prietenii noștri necuvântători. Totuși, noi avem puterea și e indicat să alegem aroma groundbaitului în ton cu ce punem la cârlig, pentru a avea o prezentare oflactivă cât mai unitară. Și, bineînțeles, în funcție de aromele care știm că merg pe lacul respectiv.

punga de groundbait senzor amix de capsuna si o montura cu momitor

Groundbait-urile Amix de la Senzor Planet

Și dacă tot vorbim de groundbaituri, un must have este gama Amix de la Senzor Planet. Amix este una dintre primele și cele mai de succes game de nadă din România, un produs marcă înregistrată a celor de la Senzor după ani și ani de experiență și concursuri câștigate.

aditiv turnat peste nada amix senzor

Amestecul de făinuri cerealiere, semințe mărunțite, pelete și minerale este dozat astfel încât să asigure o omogenizare rapidă, indiferent de temperatura exterioară, iar nada să lucreze cum trebuie. Îmbelșugată cu aditivi sau amorse, aduce pește pe saltea indifierent dacă este pescuită pe momitor sau sub formă de bulgăr.

sirop de porumb dulce senzor turnat peste groundbait

Se poate lega direct cu apă sau cu SPD® (sirop de porumb dulce).

punga top amix senzor planet pe balta langa lansete

Pentru o atracție și mai puternică, soluția se numește Top Amix, vârful de lance al nadelor de la Senzor, un groundbait special și cu rol de atracție instantanee.

Folosit în formă uscată, adică în săculeț sau pungă solubilă, Top Amix va degaja un nor fluorescent constant, ca o fumigenă, imposibil de ignorat.

dizolvare in apa groundbait top amix senzor

Preparat pentru momitor, norul va fi mai mic, dar mixul irezistibil de semințe, particule de pop up și de pufuleți, pelete și făinuri va acționa ca un platou boieresc pentru crapi. Este alegerea perfectă pentru partide scurte, fiind o nadă de intercepție.

aruncare cu catapulta de lanseta

Avantajele pescuitului cu groundbait. Când îl folosim?

Când situația o impune 😊 Dar, exemplificând:

Când vremea și apa încă nu s-au încălzit. Pescuim izolat, cu groundbait pe arcul momitor și momeli flotante de mici dimensiuni. Este momentul în care peștele mic începe să se dezmorțească, iar nada eliberată de momitor îl atrage.

Când practicăm un pescuit viteză. Dacă alegem un lac cu densitate mare de pește mic și mediu și ne dorim să ne bucurăm de cât mai multe drilluri, groundbaitul pe momitor este, din nou, soluția.

pescuit groundbait cteno amur

Când dăm după amur/ten.

Când este activ, tenul vine și la pietre. Dar dacă ținem morțiș să ne pozăm cu torpiluțe, un pat de bulgări va fi irezistibil.

Când semințele fac legea. Da, poți prinde pește mare și la semințe. Exemplarele medii și mari din anumite lacuri pot veni la fel de bine și la bulgări de nadă, printre care putem plasa ștrengărește un rig sandwich de porumb.

pva senzor planet

Când folosim PVA. Putem presăra groundbait peste mixul pe care îl punem în săculeț sau în punga solubilă, așa cum punem sare sau piper peste mâncare. După topirea PVA-ului (vezi Ghid complet despre săculeți și pungi PVA), groundbaitul va crea un nor de atracție în jurul particulelor frumos grupate.

bulgari nada crap

Când pescuim cu bulgări. Groundbaitul leagă amestecul de nadă pe care îl pregătim, iar în apă transportă semnalele de hrănire. Bulgării pot fi eliberați în apă cu navomodelul, praștia sau cu catapulta pentru lansetă (vezi cum nădim cu catapulta).

Ponturi pentru folosirea groundbaitului

momitor pescuit groundbait

Momitorul este capcana care camuflează cârligul în grămăjoara de nadă creată. Obiectivul nostru este să controlăm această dispersie și să evităm desprinderea nadei de pe momitor la contactul cu apa, altfel am pescui la ghici. Facem asta prin adăugarea treptată a apei (pentru umectare) și a siropului de porumb (pentru legătură) peste mixul de pelete, semințe și groundbait și amestecăm până suntem mulțumiți de compoziție.

Pescuitul cu arc năditor și pop-up fumigenă

Este vital să testăm ritmul de descompunere al nadei de pe momitor într-un recipient cu apă, să ne asigurăm că lucrează bine. Pentru un plus de siguranță, putem recupera momitorul după prima lansare (atunci când simțim din lansetă că a ajuns pe fundul apei) și să verificăm dacă nada mai este pe arc.

Când folosim materiale PVA, groundbaitul este cireașa de pe tort, adică da, vine ultimul peste mixul de nadă aditivat, pentru a emite un nor atractiv cât mai puternic și rapid.

ponton de pescuit intre plauri in mijlocul baltii

Când pescuim cu bulgări, mai ales la ten, vom deschide mixul cu un groundbait de granulație grosieră, peste care venim cu o variantă de granulație fină (de culoare verde, dacă dăm după ten) și, ulterior, cu un praf care leagă amestecul (sau TTX) și cu spărtură de porumb. Și aici avem libertatea să controlăm ritmul de dispersie în funcție de modul în care ne jucăm cu partea lichidă.

montura cu saculet pva umplut cu groundbait

Dacă fac o partidă scurtă și, mai ales, dacă apa este încă rece, îmi adaptez așteptările la condițiile date și merg pe groundbait. Dacă pescuiesc izolat cu săculeț sau pungi PVA, din nou folosesc și groundbait pentru plus de atracție. Dacă vremea e caniculară iar crapii din baltă sunt în concediu la all inclusive în Bulgaria, dau după ten și, ați ghicit, folosesc groundbait.

Trei rețete de amestecuri de nădire la crap

Concluzia e că De gustibus non est disputandum. Dar în niciun caz nu ar trebui să nu recunoaștem valoarea adevărată a groundbaitului care, cum spuneam mai sus, poate aduce satisfacții sau chiar să salveze o partidă care nu decurge cum ne dorim.

horia anton pescuit la crap

Horia Anton 

4 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
Momentan nu există comentarii.