Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Carlige de crap

acum 12 ani
Un articol de Costin Somodea

Alegerea carligelor este un lucru foarte personal in pescuitul crapului.  Unele modele iti vor fi pe plac, iar altele nu. Totusi, este clar ca nu exista un singur model de carlig care sa se potriveasca tuturor nevoilor tale in pescuitul crapului.


Cea mai bună metoda pentru a descoperi modelul care funcţioneaza pentru tine este sa testezi, cu  erori si rezultate. Totusi, exista anumite criterii care recomanda unele modele de cârlige pentru anumite monturi. Cel mai importat lucru de care trebuie ţinut cont este să folosim întotdeauna cel mai ascuţit cârlig posibil. Acest lucru pare evident, însă dacă ne uitam printr-un plic de cârlige, câteodată găsim cinci cârlige din zece care sunt suficient de ascuţite. Mulţi pescari folosesc bucăţi vechi de fier ruginit care nu ar prinde un crap nici într-un milion de ani, asa că atenţie mare! Ar trebui să schimbăm carligul dupa fiecare crap, dacă este necesar si ne permitem.


Majoritatea companiilor produc în ziua de azi cârlige mega-ascuţite, dar  întotdeauna e indicat să verificăm înainte de a lansa. Impingem usor vârful în unghie si dacă se înfige atunci este ascuţit, dacă alunecă  fără să lase măcar o urmă, atunci este cazul să-l schimbăm.  Nu trebuie apăsat prea tare dacă nu vrem să-l tocim în unghie, sau mai grav să ne provocăm răni. In ziua de azi avem pe piaţă multe modele de cârlige disponibile cu deschidere largă, tijă lungă , vârf cu cioc , vârf drept. Unele au ochetul îndreptat în interior, altele in exterior – suficient cât să zăpăcească pe oricine. Cu toate acestea, având posibilitatea de alege între 3-4 modele diferite, când mergi la pescuit, ar trebui să faci faţă oricărei situaţii. Un cârlig cu o deschidere largă se referă la spaţiul dintre vârf si tija acestuia. In principiu este mai larg pentru a permite o înţepare/penetrare mai mare în gura crapului.


Pescarul James Armstrong, din echipa Korda, e de părere că alegerea cârligelor este o problemă destul de subiectivă  si preferă design-ul cu deschidere largă. Experimentând foarte mult în UK, când a folosit modelul Wide Gape, a ajuns să-l utilizeze cel mai des în pescuitul pe fund/substrat, la montura de tip blow-back (prima fotografie). Aceasta este concepută ca o prezentare pe care crapul o poate „scuipa” foarte greu, datorită micului inel culisant care este atasat de tijă. Când pestele aspiră momeala si încearcă să o scuipe afară, inelusul va culisa până la baza ochetului si va lăsa vârful cârligului liber să se înfigă în buza de jos. O secţiune de shrink tube va contribui la efectul de anti-eject  al întregii monturi. Acesta permite cârligului să se rotească în gură si să înţepe. O alta trăsătură a modelului Wide Gape este vârful de tip cioc care ajută atunci când a pătruns în ţesutul crapului. Datorită ciocului, se va misca mai puţin în timpul drill-ului si este mai puţin probabil sa alunece si sa iasa afară. Există multe modele de succes de tipul acesta des folosite, doar câteva exemple: Korda Wide Gape, Drennan Continental , Carp R Us Centurion.


Un alt model de cârlig care a fost adăugat in repertoriul întregii echipe Korda este Kurv Shank . Acest model a deschis o multitudine de posibilităţi de monturi si prezentări, datorită formei sale unice. Cârligul prezintă o tijă usor curbată si un ochet orientat către interior, trăsături care îl fac aproape imposibil de evacuat atunci când este aspirat. Natura curbată a cârligului asigură întotdeauna rotirea acestuia în gura crapului. Aceasta este asigurată si de orientarea ochetului către interior, eliminând astfel nevoia folosirii de tub termocontractil. Acest model este indicat pentru monturile critic-echilibrate, bottom si snowman.


Afla ce parere au si alti pescari, pe forumul Crapmania.ro CLICK AICI...

3 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
Momentan nu există comentarii.