Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Cum alegem mulineta pentru pescuitul la crap?

acum 3 ani

Vine o zi în viața fiecărui pescar când trebuie să se uite adânc în sufletul lui și să se întrebe – Mie ce mulinetă îmi trebuie? Bine, pescarii care își schimbă sculele sezon de sezon își pun această întrebare mai des.

Brand și design

În pescuit, dar și în alte domenii, în primul rând ne uităm la preț, apoi la brandul care comercializează produsul, acesta fiind primul garant al calității. Revenind la mulinete, într-o piață saturată de japoneze și de taiwaneze, DAM este răspunsul nemțesc pentru ceea ce înseamnă tradiție, inovație, perform anță, dar mai ales fiabilitate.

mulinete crap vintage

Dacă Volkswagen înseamnă simplu și reprezentativ Mașina Poporului, DAM înseamnă Producător German de articole de pescuit. Și fac treaba asta de prin 1875. Designul mulinetelor DAM este impunător, unic și reprezentativ pentru tehnologia germană – putere și robustețe. De asemenea, fiecare model de mulinetă DAM are matrița sa proprie ceea ce, bineînțeles, îi oferă unicitate atât la nivel de componente, cât și de formă și design.

pescuit crap

Corpul mulinetei

Corpul mulinetei trebuie să fie închis cât mai bine pentru a proteja angrenajul din interior de impurități, prelungind viața produsului. Ideal, materialul de fabricație trebuie să fie ușor, dar robust, doar că această variantă este și destul de scumpă. Materialele din care sunt produse in general corpurile mulinetelor sunt, în ordinea crescătoare a calității, următoarele: plastic ABS, grafit, aliaj (de mai multe tipuri și calități) și carbon și metal.

mulinete crap dam quick 6

Pick up-ul și galetul

Împiedică sau permite firului să iasă de pe tambur. Pentru a prelungi durata de viață a mulinetei, galetul este indicat să fie prevăzut cu rulment și să fie protejat împotriva impurităților.

pick up mulineta dam

Manivela

Este cea care acționează angrenajele mulinetei. Din nou, pentru o funcționare optimă, mânerul acesteia este indicat să fie prevăzut cu rulment.

manivela mulineta dam

Piciorul și talpa

Un criteriu des ignorat de pescarii începători, dar care poate produce pagube neplăcute. Talpa mulinetei trebuie să se fixeaze corespunzător în interiorul mandrinei cu care este prevăzută lanseta. În ziua de azi, majoritatea producătorilor de echipament au prevăzut lansetele cu mandrine speciale și care să permită încorporarea unei mulinete tot din oferta lor. Dacă mulineta nu este bine fixată în mandrină, atât în timpul drillului, dar mai ales în aruncări, ea va “juca” în continuu, ceea ce va duce la deteriorarea mandrinei.

talpa mulineta dam

Pentru pescuitul la distanță, trebuie să ne uităm la lungimea piciorului și unghiul pe care mulineta îl face cu lanseta, adică distanța dintre axul mulinetei și inelul de plecare al lansetei. Cu cât prelungirea axului mulinetei trece prin centrul inelului de plecare, cu atât va crește distanța în aruncare.

Tamburul

Tamburul este alcătuit din partea superioară, denumită buză, cea inferioară, denumită foarte inspirat fustă, corpul cilindric și clipsul. Buza și fusta nu permit firului să părăsească tamburul, iar clipsul amplasat pe fustă are două roluri: securizarea firului la transport și stoparea acestuia în aruncare la un număr de spire dat, aspect ce ne vine în ajutor în pescuitul la punct fix.

tambur mulineta dam

Scopul tamburului este să stocheze firul și să fie blocat prin frânare de către șaibele aflate deasupra buzei. Capacitatea tamburului, adică cât fir putem pune pe el, este dată de raportul dintre lungimea, diametrul și adâncimea acestuia.

În pescuitul lansat și, mai ales, când vizăm distanțe mari, tamburul este de preferat să fie de mari dimensiuni, iar corpul său să fie conic. Cu cât adâncimea sa este mai mare, cu atât tamburul se golește mai greu în aruncare și, astfel, se reduce frecarea firului cu buza. Seria DAM Quick 5 LC FD a fost gândită pentru a satisface nevoia de distanță atât pentru pescarii de feeder și heavy feeder, în versiunea 6000 FD, cât și a pescarilor de crap, în versiunea 7000 FD.

mulineta crap dam quick 5

Sunt mulinete puternice, cu cinci rulmenți, frână rapidă, tambur long cast metalic dublu anodizat cu striații și sistem de umplere a firului ultra-slow-oscilation. Calitatea acestor mulinete este dată și de folosirea lor la pescuitul marin. Dacă este suficient de puternică să reziste peștilor din mare, infinit mai nervoși și mai puternici, este suficient de puternică și pentru pescuitul crapului. De asemenea, rezistența la apa de mare și la intemperiile care intervin în pescuitul marin, vorbesc de la sine în ceea ce privește calitatea.

La pescuitul plantat ne interesează un singur lucru – tamburul să înmagazineze cât mai mult fir. De exemplu, dacă plantăm la 200 sau chiar peste 200 de metri, iar tamburul nostru stochează doar 250 de metri de fir gros, riscurile sunt mari și multe. Dacă rupem firul și nu avem altul de rezervă, putem să strângem și să plecăm acasă. Dacă suntem în cort și nu auzim senzorul, iar la capătul firului se află un pește mare și puternic, imaginați-vă ce se poate întâmpla atunci când rămânem fără fir pe tambur 😊 Pentru a nu ajunge într-o astfel de situație, DAM Quick 5 LC 7000 FD vă vine în ajutor, cu cei 400 de metri de fir de 0.35 pe care îi poate stoca.

mulineta dam quick 5

Materialele din angrenajul mulinetei

Caracterul robust și nivelul ridicat de fiabilitate al mulinetelor DAM este dat de calitatea materialelor care se regăsesc în angrenajul acestora. În funcție de segmenul de preț, angrenajul mulinetelor DAM este alcătuit din oțel, bronz și dural. Materialele din angrenajul mulinetei Caracterul robust și nivelul ridicat de fiabilitate al mulinetelor DAM este dat de calitatea materialelor care se regăsesc în angrenajul acestora. În funcție de segmenul de preț, angrenajul mulinetelor DAM este alcătuit din oțel, bronz și dural.

angrenaj mulineta dam

Rulmenți

Sunt inima mulinetei, elementele care o pun în mișcare și primul lucru despre care trebuie să ne documentăm când vrem să cumpărăm una. Teoretic, numărul rulmenților influențează direct proporțional modul în care mulineta își va face treaba. Practic, calitatea lor este mai importantă.

Pont Mim Team: Decât să alegeți o mulinetă cu mai mulți rulmenți, dar de calitate inferioară, optați pentru una cu mai puțini rulmenți, dar de cea mai bună calitate.

Iar această calitate este oferită de câteva detalii. Un rulment tratat împotriva coroziunii este mai calitativ decât unul simplu, pentru că la pescuit mai plouă sau pot apărea alte intemperii. Materialul este la fel de important. Rulmentul din oțel inoxidabil este mai rezistent decât cel simplu, din oțel, deoarece rugina este dușmanul oricărui metal.

rulmenti mulineta crap

Calitatea primează, dar și locul în care sunt amplasați este la fel de important. Zonele cu prioritate sunt axul și pinionul central, galetul și antireturul.

Mulinetele DAM sunt prevăzute cu rulmenți de calitate de proveniență japoneză și, din nou în funcție de segmentul de preț, aceștia sunt capsulați și, în consecință, protejați împtrotriva factoril externi.

Frâna

Sistemul de frânare al unei mulinete este compus din capacul tamburului (denumit și fluture) și câteva șaibe. Când acționăm frâna, practic înfiletăm capacul pe axul mulinetei. Cu cât ne apropiem de tambur, cu atât strângem frâna mai tare.

frana mulineta

Frâna poate fi amplasată atât în fața mulinetei, cât și în spatele acesteia. Preferata pescarilor este frâna amplasată în fața mulinetei întrucât asigură mai mult control și precizie, mai ales când suntem în drill.

De exemplu, mulineta DAM Quick 1 8000 FD este un model cu frâna față deosebit de apreciată de pescari, atât prin prisma calității materialelor, cât și a prețului irezistibil de doar 211 lei. Mai exact, dispune de 3 + 1 rulmenți pe bile ce elimină riscul apariției jocurilor în angrenaj și o forță de tracțiune de 15 kilograme!

mulineta dam quick 1

Pentru a face lucrurile mai interesante, producătorii de mulinete au diversificat și oferta de frâne. Ele pot fi cu cursă lungă, așa zisele micrometrice (cu șaibe din pâslă), rapidă (cu șaibe de carbon, teflon sau textolit) sau chiar ultra rapidă (frâna e strânsă la jumătate de cursă a tamburului).

Frâna rapidă a apărut ceva mai recent în viețile noastre și a ridicat câteva întrebări. Este cu adevărat utilă? Noi credem că da, dar mai ales în mana unui pescar mai experimentat, care știe cum lucreze cu ea. La fel, s-a pus problema fiabilității acesteia. Noi credem că, cu cât componentele unei mulinete sunt de calitate superioară, cu atât riscul slăbirii angrenajului în timp este limitat.

Baitrunnerul este o frână specială ce este amplasată în partea din spate a mulinetei, o frână de așteptare, care permite peștelui să ia fir după ce s-a agățat de cârlig. Puterea cu care se întâmplă acest lucru este reglată din rotița angrenajului. Mutarea pe frâna de atac, sinonimă cu startul drillului, se face prin acționarea levierului aflat deasupra rotiței.

Cei de la DAM propun mai multe variante de mulinete echipate cu baitrunner, la un preț mai mult decât competitiv pentru calitatea pe care o oferă. Modelul DAM Quick 4 SLS 7000 FS este vedeta sezonului 2021 la prețul de 499.72 de lei per produs, achiziționat în kit de 4 bucăți.

mulineta dam quick 4

Modelele DAM Quick 1 5000 FS și DAM Quick 1 6000 FS sunt ideale atât pentru pescuitul la feeder sau chiar la răpitor. Axul central din oțel precum și calitatea si numarul rulmenților le poziționează extrem de atractive si prin prisma pretului de 144, respectiv 152 de lei (ofertă promoțională).

mulineta dam quick 1

Pentru adepții sistemului baitrunner, brandul Sert propune modelul Prowess Nightfall Debrayable 8005 HRS, prevăzut cu nu mai puțin de cinci rulmenți, la prețul de doar 298.45 de lei per produs, în kit de 4 bucati.

mulineta prowess

Greutatea și clasa mulinetei

În funcție de distanța de pescuit și talia peștilor vizați, mulinetele se împart în următoarele clase:

Mici: 1000 - 3000

Medii: 4000 - 6000

Mari: peste 6000

Greutatea, la fel, în pragul minim sunt mulinetele care cântăresc sub 500 de grame, clasa medie este între 500 și 700 de grame, iar mulinetele heavy pleacă de la 700 de grame în sus. Mulineta ideală este cea care cântărește cel mai puțin, dar echipată cu cât mai multe piese de calitate. O mulinetă care cântărește 450 de grame, dar are componente din segmentul de buget, va fi mai slabă decât una care cântărește 600 de grame, dar care este prevăzută cu rulmenți și alte componente de calitate.

Dacă la pescuitul plantat greutatea contează mai puțin, întrucât folosim mulineta strict pentru drill, în pescuitul lansat trebuie să ne uităm cu atenție la ceea ce se numește echilibrarea ansambului lansetă – mulinetă. Ideea e ca, atunci când ținem lanseta pe degetul arătător, să nu se balanseze nici înainte, nici înapoi.

Când ești în căutarea unei lansete și a unei mulinete deopotrivă, este destul de dificil să testezi mai multe lansete și mulinete pentru a vedea cum se echilibrează. Ce vă putem spune cert este că lanseta DAM XT1 se echilibrează optim cu modelul de mulinetă DAM Quick 3 SLS 7000 sau cu DAM Quick 4 SLS 7000 FS.

lanseta crap dam xt1

Un alt aspect destul de important, mai ales în pescuitul lansat, este raportul de recuperare. Raportul de recuperare înseamnă câte rotații face rotorul mulinetei la o tură completă a manivelei. De regulă, mulinetele recuperează între 90 și 105 centimetri, în timp ce modelele spod, destinate nădirii cu lanseta, pot ajunge să recupereze chiar și 120 de centimetri. Cu cât recuperăm mai mult fir la o tură de manivelă, cu atât vom practica un pescuit mai puțin solicitant.

Umplerea tamburului cu fir

Sună simplu, dar nu este, mai ales dacă pescuim lansat. Din fericire, există câteva reguli pe care trebuie să le respectăm și care ne vor fi de ajutor. Pentru a evita răsucirea firului în timpul bobinării, punem rola de monofilament într-un vas cu apă. Așezăm rola cu partea pe care este bobinat firul în sus și ne asigurăm că rămâne în această poziție până la final (putem pune un corp mai greu pe suprafața superioară a rolei). Apoi, mulinăm constant și moderat, astfel încât să lăsăm sistemul de transmisie al mulinetei să lucreze corect și să fixeze spirele uniform.

mulineta dam quick 6

Când procesul se apropie de final, trebuie să avem atenție unde oprim încărcarea. Dacă acoperim complet buza tamburului, la prima aruncare firul va face peruci. Dacă ne oprim la mai mult de 2 mm de limita buzei tamburului, acesta nu este umplut suficient și, în lansare, se va freca mai mult de buză, tăind din distanța la care vom ajunge.

Când umplem tamburul cu fir textil, renunțăm la vasul cu apă. Firul textil se umflă la contactul cu apa, iar când se va usca com constata că fie am pus prea mult, fie prea puțin fir. Firul textil trebuie umplut până la 3–4 mm de buza tamburului.

Din fericire, atunci când umplem tamburul cu fir, tehnologia modernă ne vine în ajutor. Dacă în trecut vorbeam despre sistemul de așezare a firului denumit roată melcată, acum există wormshaft-ul, un sistem de transmisie care duce axul tambrului în sus și în jos cu o viteză mică, astfel încât firul să se așeze uniform și drept, cu spirele încrucișate.

Așadar, mulinetele cu angrenaj wormshaft și cu sistem slow oscilation nu doar că asigură o umplere corectă a firului pe tambur, dar și favorizează lansările la distanță. Este vorba despre câte spire părăsesc tamburul la un ciclu de urcare și coborâre a acestuia. Cu cât oscilația tamburului este mai lentă, cu atât crește numărul spirelor care părăsesc mulineta, limitând frecarea cu buza tamburului.

Quick 2 și Quick 3 SLS sunt modelele de la DAM care susțin cel mai bine aceste detalii întrucât, în primul rând, chiar denumirea lor face referire la acest sistem de așezare a firului. La acestea se adaugă alte caracteristici premium, precum cei 9+1 rulmenți sigilați din oțel, sistem de frânare capsulat și tambur de forță cu nervuri, suficient de puternic să reziste celor mai înverșunați pești. Cu un sistem de tracțiune puternic și sigur, aceste modele rulează extrem de fin, iar corpul și rotorul din grafit le asigură o greutate de doar 620 de grame. Și toate acestea pentru 345, respectiv 386 de lei.

mulineta dam quick 2

Concluzii

Dacă vorbim despre calitatea componentelor, materialele pe care DAM le folosește în producție sunt cele mai bune pentru clasa de buget a fiecărei mulinete. Puterea, greutatea, capacitatea tamburului sunt aspecte care sunt direct proporționale cu stilul de pescuit practicat și, implicit, cu talia peștilor vizați. De la albitură și până la sturioni, adică de la feeder și până la pescuit marin, abordarea unei mulinete este diferită și merge pe principiul – cu cât mai mare și mai mult, cu atât mai bine.

claudiu costache pescuit

Cu toate acestea, indiferent de stil – feeder, crap, răpitor, somn – calitatea componentelor, mai ales din agrenaj, cum este exemplul rulmenților, al sistemului de frânare și al șaibelor trebuie să primeze atunci când alegem o mulinetă.

Pentru toate acestea, producătorul DAM, distribuit în România de Mim Team, oferă alternative în toate clasele de buget și de performanță.

mulinete crap claudiu costache

Puteți consulta aici oferta de mulinete DAM Quick si va invitam sa le descoperiti in magazinul dumneavoastra preferat de pescuit.

Încheiem articolul cu un anunț de ultimă oră și exclusiv pentru pescarii care vizează “balauri”. În colaborare cu brandul dedicat pescuitului la somn, MADCAT, DAM propune un veritabil tanc nemțesc, produs chiar în inima Bavariei, respectiv modelul DAM Quick 3 MC 9000, la prețul de doar 399.92 de lei.

mulineta dam quick 3 mc

Echipată cu 10 rulmenți de calitate superioară, cu putere de dragare de 15 kilograme, raport de recuperare de 125 de centimetri la o tură de manivelă, această mulinetă reușește să cântărească doar 615 grame! Deja nu mai vorbim despre un best buy, ci despre o veritabilă bijuterie atât pentru pescuitul crapului, dar mai ales al somnului cu momeală vie!

Echipa Mim Team

Unei persoane îi place asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
Momentan nu există comentarii.