Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Cum alegem navomodelul potrivit? Ghid complet despre navomodele

acum 3 ani

Plumb gel sau lipo? Ce autonomie are un navomodel? Navomodel cu motor brushless sau nu?

 Acestea sunt principalele informații pe care pescarii le caută pe google, atunci când se gândesc să își cumpere bărcuță pentru plantat. Articolul de față își propune să dribleze toate întrebările legate de navomodele și să vă ghideze în procesul de achiziție, astfel încât să luați cea mai bună decizie pentru nevoile și bugetul vostru.

barcuta plantat

Cum aleg navomodelul în funcție de cocă

Calitatea unui produs este dată de două lucruri: materialele din care este fabricat și tehnologia care îl pune în mișcare. Pentru cei care nu știu, când vorbim de cocă nu ne referim la aluatul din care facem boilies, nici la celebra pudră columbiană. Ca la mașini, coca este caroseria navomodelului, iar principalele materiale din care este fabricată în România sunt:

1. Fibra de sticlă. Este un material mai greu, care influențează greutatea totală a ansambului și scade puțin viteza de deplasare. De asemenea, necesită un plus de atenție la transport și manevrare, întrucât este o idee mai greu.

2. Plastic ABS (Acrilonitril Butadien Stiren). Este un polimer amorf produs prin emuslie sau prin polimelizarea în masă a acrilonitrilului cu stirenul în prezența polibutadienei. Da, sună complicat dacă nu ești prieten cu chimia, dar proprietățile sale sunt ideale pentru navomodele: rezistență la impact, termică și chimică. Dacă nu expui navomodelul la acid sulfuric sau acid azotic concentrat, coca ABS va rezista cu brio oricărei provocări, doar că va fi un pic mai grea dacă grosimea materialului este cea corectă, de 3 – 4 mm.

Cum aleg navomodelul în funcție de acumulator. Plumb gel sau lipo?

Veșnica discuție și veșnica dilemă. Din păcate, bălțile care oferă curent electric pe stand pot fi numărate pe degetele de la mâna dreaptă a unui ciung. Tocmai de aceea alegerea acumulatorului este cea mai grea decizie pe care un pescar trebuie să o ia înaintea achiziției unui navomodel. Am pregătit un tabel care pune în oglindă cele două opțiuni principale: plumb gel și lipo.

Alegerea bateriei se face și în funcție de personalitatea fiecărui pescar. Ești genul căruia nu îi place să se complice, dar ești conștient de limitările de viteză și de performanță? Plumb gel. Vii la pescuit să te relaxezi și nu vrei să plantezi lansetele în jumătate de oră? Ești disciplinat, atent și vrei performanță superioară? Mergi pe lipo.

Acumulatorul plumb gel este mai ieftin și mai puțin pretențios, dar greu de transportat și la fel de greu de încărcat. Pentru a face față cu brio unei partide de 48 de ore ai nevoie de cel puțin doi acumulatori de rezervă de calitate, astfel că prețul total alocat acumulatorului ajunge comparativ cu unul lipo. Unde mai pui că se încarcă în 10 – 12 ore, deci exclus să îl poți încărca pe baltă. Greutatea sa oferă un plus de stabilitate bărcuței pe apă, dar și o viteză de deplasare mai mică.

Acumulatorul lithium polymer (lipo) este mai ușor și, astfel, oferă din start viteză superioară de deplasare. Marele avantaj este timpul ridicol de mic de încărcare, de o oră, și mai ales posibilitatea de încărcare la bateria mașinii. Și uite că lucrurile se simplifică, nemaiavând nevoie de acumulatori de rezervă pe care să îi cari după tine sau pe care să îi ții la încărcat câte 10 – 12 ore. Nu trebuie decât să nu îl uiți la încărcat și să îl descarci la jumătate cât mai curând posibil după încheierea partidei.

La finalul zilei, oricât le-am compara, trebuie să recunoaștem că o barcă de viteză și prevăzută cu acumulator lipo te ajută să îți plantezi toate lansetele în doi timpi și trei mișcări. Da, costă mai mult, dar mergem la pescuit să ne relaxăm și să prindem pește, nu să ne antrenăm pentru navomodelism 😊

Cum aleg navomodelul în funcție de motor. Navomodel de viteză sau nu?

navomodele de viteza

Cu sau fără perii? Căci despre asta este vorba. Motorul cu perii obține energie prin frecare și încălzire, astfel că viteza este limitată de forța de frecare a periilor de carbon în timpul rulării, respectiv de un cuplu mai mic. Motorul fără perii (brushless) își obține energia cu trei forme de undă diferite care asigură un cuplu mare și o răcire mai bună.

Un navomodel cu motor periat este mai lent, iar un navomodel brushless este mai rapid. Trebuie ținut cont și de faptul că, de regulă, motoarele periate sunt prevăzute cu baterie plumb gel, care se încarcă în 10 - 12 ore, iar cele brushless cu baterie lipo, pe care o încarci într-o oră, inclusiv la autoturism!

Și iată cum distanța la care plantăm influențează tipul de motor pe care să îl alegem. Plantez de la 140 de metri în sus și nu am curent pe baltă? Clar am nevoie de motor de viteză și de baterie care se încarcă rapid.

Întreținere, operațiuni de service și garanții

barci plantat

Acum că am punctat componentele principale ale unui navomodel, să vorbim și despre întreținerea lor. Eu unul m-am tot ars cumpărând fie scule / accesorii ieftine din magazin, fie second hand sau de pe OLX. Cât dai, atât face 😉

Dacă tot dai niște bani (și nu puțini) indicat e să iei navomodelul de la un producător certificat, cu experiență și, poate cel mai important, cu service și echipă de tehnicieni autorizați. Nu vei avea probleme la garanție (să aduc în discuție problema garanției la unii producători de lansete? 😊), iar timpul de service va fi minim.

Numele de referință în lumea navomodelelor este Ion Mironov, deținătorul, producătorul și distribuitorul Delfin Boats Brands, cele mai des întâlnite navomodele atât pe baltă, cât și în oferta magazinelor. Cu o experiență de peste 15 ani în producția de navomodele, Mironov și echipa Delfin Boats oferă garanție reală de 12 luni, cu posibilitate de extindere la 5 ani contra cost, precum și timp de service de o săptămână în sezon, respectiv doar câteva zile în extra sezon. De operațiunile de service pot beneficia toți pescarii, nu doar clienții Delfin.

Cum aleg navomodelul în funcție de numărul cuvelor?

navomodele delfin

Cele mai solicitate și prezente pe piață sunt navomodelele cu două cuve de basculare a nadei, întrucât și noi deținem de la două, până la patru lansete. Cuvele de pe navomodelele Delfin realizate de Ion Mironov suportă de la 0.8 până la 6 kg de nadă crap, pusă ca atare sau sub formă de bulgări.

O extraopțiune interesantă pentru care putem opta când alegem navomodelul este cuva centrifrugă, amplasată de regulă pe botul acestuia. Cuvele centrifuge realizate de Delfin sunt acționate prin telecomandă și împrăștie până la 1.5 kilograme de nadă pe o rază de șase metri pătrați. Sunt situații în care o nădire suplimentară și răsfirată poate aduce randament superior, iar costul acestei cuve suplimentare este justificat.

navomodel eon

Accesorii extra pentru navomodele

Știu că poate fi dificil, mai ales în acest sport în care ești predispus să te apuce pandaliile și să vrei să îți schimbi tot echipamentul de la un sezon la altul. Dar de dragul portofelului tău, gândește-te bine înainte să cumperi navomodelul dacă vei dori la un moment dat să îi pui sonar, GPS, Autopilot, cameră video, extra far pentru iluminat. Altminteri, dacă iei un navo a cărui cocă nu suportă aceste accesorii extra, vei fi nevoit să faci fie improvizații, fie să îl vinzi și, la final, să ieși în pierdere.

Cei de la barciplantat.ro au fost băieți deștepți și s-au gândit la treaba asta când au creat secțiunea în site – Fă-ți navomodel. Odată ales tipul de navomodel, poți să îți alegi motorizarea, tipul bateriei, cuva centrifugă, opționalele și accesoriile extra despre care vorbeam mai sus.

Și dacă tot suntem aici, nu există (vorba Dănuței, știți voi care :D) să îți iei navomodel fără husă de protecție, altfel ești predispus la lovirea carcasei sau strâmbarea cârmei. Mie mi s-a întâmplat să folosesc un navomodel cu cârma lovită și e al dracului de neplăcut să plantezi la 200 de metri, iar barca să tot tragă stânga. Chiar și așa, în respectiva partidă am reușit să îmi depășesc recordul cu un superb exemplar de 25,6 kilograme. De asemenea, pentru stabilitate și performanță în viraje, să optați pentru cârme realizate din metal (alamă), în locul celor din plastic.

În locul unei concluzii banale, mi-am luat libertatea să aleg trei modele de navomodele pentru toate buzunarele și situațiile de pescuit. Atenție, selecția este realizată fără accesorii extra.

Navomodel de buget: Delfin Evolution, 1980 lei

navomodel delfin evolution

Ideal pentru partide de 12 – 24 de ore, cu cel mult un acumulator de rezervă. Autonomie perfectă a bateriei pentru plantări de până la 130 – 150 de metri. Suportă 2 kg de nadă / transport.

Navomodel best buy: Delfin XXL Speed, 3000 lei

navomodel best buy delfin speed

Poate fi exploatat de la 24 de ore în sus, cât timp te ține bateria de la mașină. Poți planta de la 300 de metri în sus fără să îți fie teamă că albești până se întoarce. Suportă 3 kg de nadă / transport.

Navomodel pentru pretențioși: Trimaran Atlas Pro, 5790 lei

navomodel trimaran atlas pro

Un Mercedes al navomodelelor, super accesorizat și cu cele mai bune materiale și tehnologii. Nici nu se mai pune problema de nădit, cu cele 6 kg de nadă pe care le suportă vorbim deja de furajare 😊

Dar cel mai bine discutați direct cu Ion Mironov, fondatorul navomodelelor Delfin.

ion mironov

Horia Anton

Unei persoane îi place asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
Momentan nu există comentarii.