Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Exista rigul perfect?

acum 11 ani
Unii pescari de crap cred că au descoperit cel mai bun rig doar din simplul motiv că în ultima vreme au prins cu el un număr mare de pești. Acest lucru nu înseamnă neeapărat că acel rig este eficient mereu, existând mulți alți factori destul de importanți pentru succesul acestuia. De fapt, un rig nemaipomenit poate deveni nefolositor dacă în timpul aruncării se încurcă, aterizează greșit sau o parte a monturii se mișcă pe fundul apei din cauza crapilor care doar trec pe lângă ea. La fel de bine este posibil ca un rig făcut greșit să funcționeze în anumite condiții favorabile. De exemplu, dacă rigul a aterizat într-o poziție foarte bună sau într-o zonă în care este foarte bine camuflat de substrat. Aceste avantaje pot face ca un rig prost realizat, sau folosit greșit, să prindă pește, nemaivorbind de situațiile ideale în care pe vad se hrănesc mulți crapi în același timp. Competiția face crapul să lase garda jos nemaifiind atât de atent la siguranță, din dorința de a culege hrana înaintea celorlalți. Acest ultim factor poate transforma o partidă normala de pescuit într-una de vis, chiar și cu un rig nepotrivit. Cred că fiecare partidă de pescuit are particularitățile ei, iar rigul trebuie ales în funcție de următorii factori: densitatea de pește din lac, culoarea apei, adâncimea lacului, tipul de substrat, condițiile meteo, distanța la care pescuim și modul de hrănire al crapilor din acea zonă.
 
 
 
Cel mai bun și eficient rig din lume e imposibil să funcționeze daca:
 
1. În lac nu sunt pești. Locația aleasă reprezintă 90% din strategie.
2. Vârful cârligului nu mai înțeapă perfect, deoarece în timpul căderii s-a lovit de o piatră.
3. Peștele nu se hrănește în ziua respectivă.
4. Nu s-a așezat corect pe fundul lacului.
5. Momeala aleasă la cârlig este asociată de crap cu pericolul. Momeala trebuie absorbita pentru ca să-și facă treaba cârligul.
6. Materialele alese pentru executarea acestuia nu vor sta pe fundul apei într-un mod natural și vor speria crapul.
7. Momeala folosită nu va fi găsita cu ușurință. Întotdeauna folosiți momeli de calitate.
8. Va fi văzut cu ușurință pe fundul apei. Încercați să-l camuflați cât mai bine.
 
Cel mai important lucru este să știți că un rig nu poate rămâne eficient o perioadă foarte lungă de timp pe același lac. Prin utilizarea consantă a acestuia crapul până la urma se va adapta situației și la un moment dat îl va evita. Bineînțeles, aici vorbim doar de bălțile cu sistem catch and release. Așadar, nu cred că există un anume tip de rig care să funcționeze excelent în orice situație sau pe orice lac. Fiecare partidă de pescuit trebuie să fie un prilej de încercare, pentru că doar experimentând vom înțelege cel mai bine avantajele și dezavantajele fiecărui rig și vom învăța de fiecare dată ceva nou despre pescuitul crapului.
 
 
 
Cum pescuim când substratul e mâlos?
 
Să trecem la un caz concret, de care sunt sigur că v-ați lovit de nenumarate ori. Un loc de pescuit cu substrat mâlos, iar de parcă asta nu ar fi de ajuns, unde suntem nevoiți să aruncămla o distanță de peste 100 de metri.
 
1. Pe mulinetă trebuie să avem un fir cât mai subțire, pentru ca să ajungem la distanța dorită folosind plumbi nu foarte grei. Cu cât plumbul este mai ușor, cu atât se va afunda mai puțin în mâl.
 
2. Trebuie să folosim un rig mai lung, Acest lucru va poziționa cârligul la suprafața substratului,în timp ce plumbul este afundat în mâl.
 
3. Momeala folosită la cârlig trebuie să rămână la suprafața substatului. Recomand folosirea momelililor critic echilibrate sau echilibrarea boiliesului cu un pop-up atât de flotant încât rigul să devină critic echilibrat.
 
Ce sistem alegem?
 
ASA NU! 
 
IN LINE
 
 
 
Sistemul in line va face ca odată cu afundarea plumbului în mâl să se afunde și rigul, sau cel puțin o mare parte din el, nemaivorbind de neajunsul tijei rigide, care va rămâne orientata în sus și va face montura ușor detectabilă. Șansele de încurcare vor fi mari din cauza faptului că rigul va zbura lipit de plumb.
 
ASA DA 
 
PLUMB PIERDUT
 
 
 
Sistemul plumb pierdut face ca linia să rămână cât mai sus în timp ce plumbul se afundă în substrat, iar leadcore-ul se va modela pe fundul apei. Șansele ca rigul lung să se încurce sunt foarte mici. Țin să precizez că acest sistem se foloseste și la zig-rig unde lungimea rigului poate ajunge și la 8 metri.
 
Pierderea plumbului
 
 
 
Așa cum am mai spus, pentru a lansa cât mai departe cu plumb nu foarte greu trebuie să folosim un fir subțire, iar acest lucru va face drilul destul de dificil. Prin pierderea plumbului în momentul intepării pestelui ne vom face un mare avantaj care este de cele mai multe ori decisiv în dril. Iar acest lucru nu este posibil la sistemul in-line.
 
Asadar, în conditii de substrat mâlos vă recomand, fără doar și poate, folosirea sistemului plumb pierdut, cu un rig mai lung și o momeală critic echilibrată.
 
360 RIG, O MONTURA RECOMANDATA PENTRU SUBSTRAT MALOS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sorin Ionescu
 
(articol aparut in revista Pescuitul Pentru Toti
 
Unei persoane îi place asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
  • vineri, 28 februarie 2014 23:10

    viorel ionescu : Alternativa pentru a avea o constructie mai mult decat perfecta este COMBILINK AVAND RIGIDITATE MAXIMA PT FLUOROCARBON RESPECTAND DINAMICA MONTURII SI FIRUL TEXTIL LEGAT DE IQ CARE SA INDEPLINEASCA DE ACEASTA DATA MECANICA MONTURII.ARTICOL DEOSEBIT SI FELICITARI PREZENTATORULUI SI ECHIPEI CRAPMANIA.monturiporumb.ro