Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Ghidul crapistului incepator

acum 10 ani
Ponturi utile
 
O parte din intrebarile care se pun frecvent pe forum, pe care nu demult le adresam si eu, m-au determinat sa incerc sa pun pe hartie un mic ghid seriat in care sa raspund la cat mai multe din aceste intrebari. Daca in urma cu ceva timp, cand am fost la inceput de drum in pescuitul crapului, as fi citit ceva asemanator poate evitam o parte din neplacerile pe care orice pescar le poate intampina.
 
 
Nu o sa parcurg capitolul alegerii sculelor de pescuit la crap decat in mica masura pentru ca este mult prea vast.
 
1. Informarea: 
 
Informarea probabil ocupa, mai ales in era internetului, mai mult timp decat pescuitul efectiv. La crap este cu atat mai importanta deoarece este un pescuit dificil la inceput. Cati dintre noi nu am pescuit la inceput “la ce vine” crezand ca de fapt suntem mari pescari de crap? Informarea incepe intrand pe forum si citind articole sau postari, continua discutand cu prietenii, proprietari de magazine, pescari de pe malul apei, proprietari de balti, paznici de lacuri, consultand un solunar sau prognoza meteo etc. Desi nu prea se face mare filozofie pe seama informarii este probabil cea mai importanta componenta, chiar daca are loc automat. Cateva surse mai facile de informatie sunt filmarile de la Korda, Fox, Nash si evident si autohtone: DVD-urile lui Matrix, filmarile de pe site-uri sau emisiunile radio. Spun "mai facile" pentru ca multa lume evita “cititul”, fie ca e vorba de reviste, fie ca e vorba de carti, tratate de pescuit, etc.
 
dvd korda 
 
As mai formula o intrebare catre fiecare crapist aflat la inceput de drum ar fi bine sa poata sa raspunda.
Ce dorim sa obtinem de la pescuitul crapului? Relaxare, partide scurte de weekend cu familia si prietenii? Probabil asa am inceput toti!
Un hobby la limita obsesiei? Pentru care petrecem tot timpul nostru liber, dar la care ne fuge mintea si la serviciu si in timpul activitatilor cotidiene, 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Suntem mereu in cautare de scule, nade, accesorii noi, la limita de a fi alungati din casa de nevasta. - Probabil aici ma incadrez eu.
Sau poate dorim peformanta? – Cu siguranta in fiecare din noi zace un campion si cu totii ne-am bucurat ca suntem campioni mondiali in 2012. Ar fi bine sa va puneti cat mai des aceasta intrebare si daca deviati de la planul original sa va mai revizuiti prioritatile. Evident eu nu imi pot asculta propriul sfat! Prima partida mai seriasa la crap pentru mine a fost in cadrul unui concurs de 48 de ore la care nu am prins nimic, la fel ca si doua treimi din restul pescarilor. Bineinteles ca nu m-a demoralizat, dar m-a facut sa fiu mai realist. Nu sunt pescar de competitie inca, ci doar de relaxare mi-am spus atunci.
 
2. Localizarea 
 
Cuprinde toate masurile pe care le luam ca sa gasim casa mustaciosului si este pe locul 2 ca importanta. In primul rand alegerea lacului in functie de ceea ce ne dorim.
Relaxare mici si bere? Gasim oriunde.
Peste mult? Sa avem sansa sa prindem macar o bucata sa nu ne facem de rusine?
Sau poate cautam captura dupa care trebuie sa astepti 3-4 zile ca sa ai o trasatura, respectiv 3-4 ani ca sa fie chiar cel visat. Aici sunt utile forumurile si raportarile de la locurile de pescuit.
 
Alegerea vadului.
Pestii se deplaseaza constant, dar exista locuri vizitate frecvent. Acestea sunt in relatie cu anumite structuri aflate sub luciul apei, uneori chiar deasupra (copaci aplecati spre apa, poduri, pontoane). Cele mai uzuale structuri sunt: gropile, platourile, diverse ridicaturi, dune, istmuri care se continua in apa, canale, diguri, golfuri, buturugi sau alte obiecte scufundate, linia de stuf de pe mal, insule, plauri etc. Ca sa ne facem idee despre aceste structuri care “tin peste” sau sunt “vizitate” de pesti putem intai sa ne folosim de simturi si creier.
 
loc pescuit 
 
Urmarim malurile cu privirea. 90% dintre structurile de pe mal se continua in apa: afluenti, istmuri, copaci rasturnati etc. O structura importanta o constituie trecerea de la un substrat la altul (nisip, pietris, mal, vegetatie). De obicei este bine sa prezentam montura pe un substrat cat mai tare si mai curat, dar nu e o regula. De regula daca substratul este 90% malos e bine sa pescuim pe cei 10% - substrat tare. Daca substratul tare este majoritar vom cauta ochiurile de namol si acolo vom prezenta montura sau pe substratul tare din imediata vecinatate a ochiurilor. Localizarea pestelui este influentata si de conditiile meteo. De exemplu un vant rece de vara care bate din fata iti va aduce pestele sub bot. In sezonul rece trasaturile vor aparea in momentul in care soarele bate cel mai puternic. De regula ploaia este neplacuta pentru pescar, dar foarte productiva pentru pescuit.
 
Dupa ce ne-am folosit de simturi, ne vom folosi si de tehnologie: ansamblu pentru marker: lanseta, mulineta, fir textil, montura. Nu faceti rabat de la calitate! E cel mai important ansamblu. Trebuie sa fie capabil sa zboare la cea mai mare distanta posibila. Diferitele tipuri de substrat si structuri confera o senzatie diferita transmisa pana la blancul lansetei. La inceput e mai dificil de diferentiat. E nevoie de execitiu.
 
Pentru pescuitul plantat sonda telescopica sau sonarul sunt mai mult decat necesare. Un loc bun de pescuit poate fi cel mai inaccesibil loc de pe lac. Un loc de 2-3 m unde nu ai loc sa-ti asezi mai nimic. Este cu atat mai bun cu cat sunt mai multi pescari pe lac si deci mai multa presiune asupra pestelui care vrea sa se mai si relaxeze putin. Uneori nu putem gasim deloc structuri deosebite. Acest lucru nu este neaparat un impediment. Putem avea o partida de succes prin adaptarea unei tehnici, unei strategii de nadit si pescuit adecvat.
 
 
 
Nada si strategia de nadit si pescuit vor fi probabil subiectul unui alt articol.
 
Flaviu Zapartan
Fieldtester Senzor Planet
"Virusat recent de pescuit
6 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
  • marți, 28 mai 2013 22:14

    Viorel Mateianu : Bun. Asteptam partea a 2 a.

  • miercuri, 29 mai 2013 00:27

    Simion Bratescu : Ce inseamna "Fieldtester" ? Adica banuiesc, dar nu sunt sigur ..

  • joi, 11 iulie 2013 11:54

    MIHAI IVAN : fieldtester?...cel ce testeaza campul(traducere mot-a -mot).Pentru intelesul tuturor tester de monturi,nade noi ...

  • joi, 11 iulie 2013 12:07

    Simion Bratescu : Multumesc.