Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

Iarna pe balta

acum 10 ani
Pescarii de crap din România au învațat cum să abordeze o partidă de pescuit vara, atunci când numărul capturilor este suficient de mare. Ce nu știe multă lume, în schimb, este cum se abordează o partidă când temperatura apei și cea exterioară coboară spre îngheț.
 
 
 
BALTA
 
Dacă ai posibilitatea să plantezi, atunci consideră ca ai deja un avantaj. Trebuie să fii foarte atent la detalii, la nivelul apei (apa adâncă are și temperatura constanta), la structuri, gropi, sau praguri. Fă totul cu calm, nu te grabi să-ți arunci bețele, cauta cât mai mult aceste structuri, pentru că timpul dedicat acestor activități îți poate aduce succesul. Dacă nu ai posibilitatea să plantezi, sau este interzis, atunci ai de depus mai multă muncă fizică, pentru că trebuie să folosești marker-ul. Totodată, este musai să stăpânești foarte bine acest ansamblu pentru că interpretările pot fi înșelătoare. Plantează sau aruncă lansetele pe cât mai multe structuri diferite până când ai certitudinea că ai găsit peștele.
 
 
 
ECHIPAMENTUL
 
Trebuie să fie de finete. Firele este bine să fie de diametre mici, 0.20-0.25, care-ți permit și aruncări lungi. Ca monturi se pot folosi combi-rig-urile, monturi cu fir suplu sau D-rig-urile de 10-15 lbs, în variantele running rig, cu momitor sau semifixe, inline cât și cu plumb pierdut. Condiția principală este ca aceste terminale să se camufleze cât mai bine pe fundul lacului. La capitolul cârlige, numerele mici (6-8) au prins și vor prinde mult mai bine în detrimentul celor mari (4-2). La avertizori trebuie să reglați sensibilitatea cea mai mare, iar swingerele este bine să fie cât mai ușoare astfel încât cea mai mică trăsătură sa fie semnalizata imediat.
 
 
 
NADA
 
Aici încep marile semne de întrebare. Ce nada să folosim? Nada vie poate fi folosită în combinație cu fel de fel de groundbait-uri, în pungi sau saculeți solubili (mare atentie la timpul de dizolvare al materialului) sau ca atare, folosind maggot-rig-ul destinat acestui tip de momeală. Boiliesurile solubile sunt indicate, cu condiția ca diametrul bilelor să fie mic (10-16 mm) iar în partea lichidă să se evite cât se poate uleiurile care pot devenii mai vâscoase. Se pot folosi fel de fel de combinații, atât momeli de fund cât și snow-man-uri cu pop-up-uri sau porumb artificial. Boiliesurile tari vor respecta aceleași reguli în ceea ce privește diametrul și compoziția, iar gradul de atracție îl vom crește folosind dipuri pe baza de alcool. Cu rezultate bune se pot folosi semințele și peletele de diferite arome (fructe, csl, canepa), evitandu-le pe cele uleioase (somon, cambula). Dacă mai sus am vorbit de un ansamblu de mare finețe și am ținut cont de diametrul firului, numărul cârligului etc, cantitatea de nada se va înscrie în aceleași coordonate, adică va fi aruncată puțin câte puțin în raport direct cu trăsăturile avute, cât mai grupată pe fiecare lansetă. După fiecare captură în parte mai aruncăm puțină nadă. Nu repoziționarea lansetelor cât mai des poate aduce o trăsătură în plus.
 
 
 
CAMPING
 
Afară ninge liniștit și-n casă arde focul. Deci, trebuie să dispunem în mod obligatoriu de un cort cu winterskin, în care să duduie un încalzitor cu ardere completă. Este un minimum necesar, deoarece monturile trebuie făcute cu mare finețe și mâinile nu pot fi îngheșate. Pe timpul nopții sacul de dormit de 4 sezoane ne asigură confortul mult dorit. Având condițiile creeate ne permitem să ducem la capăt o partidă de pescuit în sezonul rece. Dacă nu suntem atenți la toate detaliile, în această perioadă a anului eșecul apare foarte ușor. Dar și reuşita este de două ori mai savuroasă.
 
Fir întins!
 
 
 
Claudiu Costache 
Unei persoane îi place asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii