Crapmania este in modul offline. Verifica conexiunea la internet!

La botul crapului, sau tehnici pentru apa rece

acum 11 ani
De cativa ani incoace mi-am facut un obicei de a merge la prima si ultima partida a anului pe Moara Vlasiei, lacul cu poate cea mai mare densitate de peste din Romania. Ambele sedinte, cea din primavara si cea din toamna beneficiaza cam pe acelasi tip de vreme, anume rece, prin urmare le abordez oarecum la fel, cu mici diferente. Dorinta mea este sa prind cat mai mult peste, fara sa ma intereseze marimea lui.
 
 
 
Primavara, intotdeauna folosesc momitorul, care pentru mine in aceasta perioada este indispensabil. Desi sunt un fan infocat al boilies-ului si al pescuitului cu plumb, la startul sezonului umplu pana la refuz momitorul cu mamaliga, una dulce si putin aromata, de obicei cu o tenta de fructe. Ea trebuie sa se desprinda usor pe substrat si nu la impactul cu apa. Am mai folosit la momitor, cu rezultate bune, mix-uri de fructe dulci amestecate cu putin SPD (sirop de porumb dulce) la care am adaugat aroma de fructe, de obicei capsuna. La carlig de cele mai multe ori folosesc porumbul, natural sau artificial. Una, doua sau trei boabe de porumb cu un plutitor reprezinta o varianta, iar boiliesul mic solubil (spre moale), picant (chiar hot) cu aroma de fructa, este o alta optiune de-a mea.
 
 
 
Din pacate aceste mosmoande nu aduc pestele oricum si oriunde, primavara localizarea crapului fiind mult mai importanta decat in celelalte anotimpuri si face diferenta intre o partida buna si una dezastruasa in care nu vezi nicio trasatura. Eu cred ca in primele zile de primavara trebuie pescuit pe o apa mai mica care s-a incalzit cu cateva grade in plus. Pestele este amortit, apatic in hranire, insa – paradoxal - cu pofta mare de mancare dupa o iarna lunga, prin urmare nu am nevoie de o nadire consistenta pe o zona mare, ci doar una locala. Doi bulgari pe fiecare lanseta sunt de ajuns pentru o zi de pescuit.
 
RED HOT CHILI PEPPER
 
Toamna lucrurile stau diferit. Din “bombardierul” meu de patru lansete, doua sunt cu momitor si doua cu plumb. La momitor pun, de data asta un groundbait cu faina de peste si Robin Red in compozitie, pe care il mai asezonez cu cateva mirodenii picante din bucatarie. Apoi mai adaug niste canepa cu chilli (ca sa fac amestecul pentru momitor si nadit chiar iute) si leg cu SPD, CSL si apa din balta. O conserva de porumb dulce desavarseste lucrarea. De data aceasta nadirea este consistenta, insemnand mai multi bulgari de nada imprastiati pe o zona mai larga a portiunii de pescuit. De asemenea, toamna fac doua sesiuni de nadire cu bulgari intr-o zi, dimineata si la pranz. De mai multe ori am observat cu placere ca dupa nadirea de pranz am prins mai multi crapi decat vecinii care nu au facut acest lucru. La carlig, pe lansetele cu momitor, folosesc de obicei solubile ciopartite sau “activate” (adica tinute putin in apa, pana fac o mazga la suprafata), bile tari de dimensiuni mici invelite in pasta, sau porumb flotant invelit in pasta. In toamna asta am mai folosit la carlig si pop-up de fructe invelit in pasta, momeala la care am prins cel mai bine dintre toate mosmoandele. Pe lansetele cu plumb de obicei fac o nadire locala cu cobra, cate o mana de solubile pe fiecare lanseta la 2-3 ore. La carlig folosesc pe aceste lansete exclusiv boilies, fie el solubil sau tare, simple sau cu pop up – uri (tip snowman). Aici adaug si cate un saculet solubil care contine amestecul cu care am nadit sau cateva solubile sfaramate.
 
 
 
MUNTELE LUI MOHAMED
 
Dupa parerea mea cele mai bune boiliesuri pentru perioada rece (iar aici vorbesc despre partide de placere de maximum 24 de ore in care se vizeaza capturarea unui numar rezonabil de crapi si nu despre concursuri lungi sau partide maraton in care se vizeaza pesti de dimensiuni XXL) sunt cele cu o tenta pregnanta de fructa, care sa se disperseze rapid in apa, sau cele picante si puternic mirositoare.
 
 
 
In anotimpul rece si foarte rece, pescuitul este total diferit fata de acela din anotimpul cald si foarte cald, pentru ca trebuie sa minimalizezi “forta bruta”(nada multa si mare) si esti obligat sa treci pe finete si mosmoande (nada putina dar bine plasata). Incerci sa localizezi pestele dupa perioada de iernat si inaintea sezonului hibernal. “Daca nu vine Mohamed la munte, vine muntele la Mohamed”, cam acesta ar fi proverbul cel mai potrivit pentru a ilustra antagonismul pescuitulului vara-iarna. Vara atragi pestele cu nada pe paturi extinse si consistente, pe cand iarna trebuie sa duci tu momeala la peste, la botul crapului.
 
 
 
Alex Matea
9 persoane apreciază asta.
Apasă Îmi place dacă ți-a plăcut articolul. Ne ajută să identificăm conținutul care te interesează și să-ți oferim materiale cât mai relevante pe viitor.
Citește și ..
Comentarii
  • joi, 21 februarie 2013 11:23

    Florin Coacaza : BIG LIKE pentru acest articol si pentru genul acesta de articole in general. Mai bine mai putine articole, dar bune, decat multe si proaste. Pe langa pescuit, eu sunt si un mare fan al fotbalului. Doar ca m-am saturat de articolele de genul INCREDIBIL, SENZATIONAL din ziarele de sport, precum sport.ro, care abunda de articole proaste la care m-am saturat sa tot critic fara rezultat. Crapmania este printer putinele site-uri pe care le laud. Baieti, de ce nu faceti si un sportmania.ro ?

  • joi, 21 februarie 2013 11:29

    Viorel Mateianu : Nu e liber domeniul :))